Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE

Go down 
Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next
AuthorMessage
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Thu Aug 12, 2010 4:15 pm

D.S. meldt:

Quote :
Tijdens de verlengde semaine familiale is duchtig voort gesleuteld aan een grote staatshervorming. Het pakket dat op dit moment op tafel ligt, zou volgens goed ingelichte bronnen over een bedrag tussen de 10 tot 15 miljard maatregelen gaan. Sinds de onderwijshervorming is er geen staatshervorming van die omvang meer geweest. De Franstalige partij zijn onder meer bereid te praten over de splitsing van de personen- en de vennootschapsbelasting. Ook de gezondheidszorg en de kinderbijslag liggen op tafel. Zelfs voor BHV zou een oplossing niet zo veraf zijn, maar hoe die eruitziet, is onduidelijk.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=OG2TTT3B

Gezondheidszorgen en kinderbijslagen maken samen 40% uit van de begroting van de sociale zekerheid. Les soins de santé et les allocations familiales constituent ensemble 40% du budget de la sécurité sociale

LLB meldt: Ce serait là une des plus importantes réformes de l’Etat, si pas la plus importante de l’histoire institutionnelle récente de la Belgique. Quasiment tous les domaines seraient touchés, y compris la sécurité sociale

http://www.lalibre.be/actu/elections-2010/article/601969/la-marmite-di-rupo-commence-a-bouillir.html

Franstalig optimisme over rapport Di Rupo
http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1144133/2010/08/12/Franstalig-optimisme-over-rapport-Di-Rupo.dhtml
Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Thu Aug 12, 2010 4:23 pm

Straks gaan die nationalistische klungels ons nog wijsmaken dat we hier fier op moeten zijn…

Maar ja, we zijn er nog niet, hè. Wink

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
BFE

avatar

Number of posts : 1312
Age : 30
Location : Namuren
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Thu Aug 12, 2010 4:28 pm

Voilà, après ça, BDW n'aura plus qu'à tracer une petite ligne rouge sur la frontière linguistique et à nos ministres de biffer la mention ministre-président flamand/wallon. Quand comprendra-t-on que ce faisant, on leur facilite la tâche (et de façon peu déontologique, qui plus est) ?
Back to top Go down
View user profile http://www.belgeetfierdeletre.over-blog.com
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Thu Aug 12, 2010 4:32 pm

BFE wrote:
Voilà, après ça, BDW n'aura plus qu'à tracer une petite ligne rouge sur la frontière linguistique et à nos ministres de biffer la mention ministre-président flamand/wallon. Quand comprendra-t-on que ce faisant, on leur facilite la tâche (et de façon peu déontologique, qui plus est) ?

Jamais; le fédéralisme a été inventé pour détruire le pays.
Back to top Go down
View user profile
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 3:03 am

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=F22TVGFN&kanaalid=1597

Elf miljard is veel en toch te weinig

Onderhandelingen naar kookpuntNiet alleen een mandje met Turks fruit had Joëlle Milquet mee voor alle onderhandelaars. De Franstaligen hebben voor de Vlamingen ook een mandje mee met op het eerste gezicht een vrij indrukwekkend pakket bevoegdheden. Toch is het water nog altijd zeer diep. Want over de kern van wat de Vlamingen willen – de regio's verantwoordelijk maken voor hun eigen centen – gaat het niet.


Preformateur Elio Di Rupo (PS) probeert Vlamingen en Franstaligen bijeen te krijgen rond een perimeter die de zesde staatshervorming moet vastleggen. Met nog een paar dagen onderhandelingstijd te gaan, stijgt de spanning tot een kookpunt.

Eerst het positieve nieuws: er is flink wat aan het schuiven op de onderhandelingstafel. Er wordt inhoudelijk gepraat over de vraag welke domeinen Vlaanderen, Wallonië en Brussel beter zelf kunnen doen en wat naar de Franstalige en Vlaamse Gemeenschap kan.

Dan het negatieve: de N-VA, met in haar kielzog CD&V, en op sommige punten ook SP.A en Groen!, staat op veel punten nog diametraal tegenover de Franstalige partijen. Over de manier waarop de bevoegdheden overgeheveld worden, en over al wat nog ontbreekt. Dat de federale overheid nog altijd belastingen int en daarna dotaties doorstort naar de gemeenschappen en gewesten, is voor de Franstaligen een heilig principe, dat door de Vlamingen schamper het consumptiefederalisme genoemd wordt, en daaraan wordt volgens de voorstellen van Di Rupo tot dusver niet geraakt.

Arbeidsmarkt

Vlamingen: Aan Vlaamse kant ziet men de splitsing van het arbeidsmarktbeleid al jaren als hét instrument om een eigen economische koers te kunnen varen. De SP.A, met Frank Vandenbroucke voorop, is al jaren de stuwende kracht achter die vraag. Vandenbroucke kreeg al een officieus groen licht van de PS voor de nota die hij daarover klaar heeft.

Een volledige overheveling van het doelgroepenbeleid, systemen voor tijdskrediet en activering, daarover zijn de Franstaligen bereid te praten. Een aardverschuiving? Mogelijk, maar toch zijn de Vlamingen niet tevreden. Met name op het vlak van de responsabilisering vinden ze het voorstel te mager.

Franstaligen: ‘Het is nooit genoeg voor de N-VA. Wij weten dat Bart De Wever zelf een voorstel aan Di Rupo heeft overgemaakt, dat niemand mocht zien. Het gaat om niets minder dan de botte splitsing van de RVA', klinkt het bij een Franstalige partijvoorzitter.

Volgens het voorstel van de N-VA zou je een verschillende uitkering van werkloosheid krijgen naargelang van je woonplaats, ook al heb je altijd dezelfde bijdragen betaald. Dat is meer dan een brug te ver voor de Franstaligen.

Kinderbijslag

Vlamingen: Het gaat om veel geld, om en bij de vijf miljard euro, als je alle potjes van de kinderbijslagen meerekent.

‘Maar dit is een perfect voorbeeld van hoe de zesde staatshervorming een “grote” is in Franstalige ogen. Het is niet omdat je de kinderbijslag overhevelt dat je daarmee veel extra beleidsruimte voor de deelstaten creëert. Die kinderbijslag moet immers wel nog uitbetaald worden. Wij kunnen niet plots beslissen om die miljarden anders te besteden. Wij zijn daar blij mee, maar een ongelofelijk instrument om beleid te gaan maken is dit niet.' Dat is de argumentatie die te horen is bij CD&V en N-VA.

Opvallend daarbij is de Vlaamse verdeeldheid over de vraag hoe dit gesplitst moet worden. De SP.A en Groen! vragen nadrukkelijk om de kinderbijslag niet naar de gemeenschap over te hevelen, maar naar het gewest.

Franstaligen: ‘Een kind = un enfant': dat was de campagne van het CDH voor de verkiezingen. De Franstaligen zijn in hun ogen al ongelooflijk ver opgeschoven in het bespreekbaar maken van de overheveling van de kinderbijslag. Maar dat die kinderbijslag overgedragen zou moeten worden naar de gemeenschappen, en niet naar het gewesten, stuit op een no pasarán. ‘Dan krijg je gekke toestanden in Brussel', fulmineert een onderhandelaar. ‘Het ene kind krijgt dan meer dan het andere omdat het zich tot een bepaalde taalrol bekent. Dan kom je in een etnisch denkkader terecht!'

Bij de N-VA is dat nochtans essentieel. ‘Als we splitsen via het gewest, dan zetten we de logica van alle voorgaande staatshervormingen op de helling. Dan zet je in Brussel de deur wijd open naar tal van andere vragen om extra bevoegdheden. Plaatsgebonden is plaatsgebonden, persoonsgebonden is persoonsgebonden. Het zal uiterst moeilijk zijn om daarvan af te wijken', klinkt het bij de N-VA.

Fiscaliteit

Vlamingen: Er is een akkoord om een pak fiscale kortingen op de belastingen door de deelstaten te laten regelen. Zo zou Vlaanderen het pakket van fiscale kortingen voor bijvoorbeeld energiezuinige investeringen volledig kunnen beheren. Nu zit dat nog verdeeld tussen de twee niveaus.

‘Dat gaat om een paar kortingen, meer niet', is te horen binnen de N-VA. Een soortgelijk verhaal bij CD&V. ‘Fiscale autonomie, waarbij je bijvoorbeeld zelf helemaal over de tarieven van de personen- en de vennootschapsbelasting gaat beslissen, ligt amper op tafel. Meer dan de kleine brokjes die we nu krijgen, is er niet.'

Franstaligen: ‘Dit is niet zomaar iets.' Vlaanderen wordt bijvoorbeeld bevoegd voor de fiscaliteit in de bouw, en voor andere fiscale stimuli. ‘Hoe kunnen de Vlamingen nu zeggen dat het niet genoeg is, als de Vlaamse regering de ruimte die ze nu al heeft om kortingen te geven op de belastingen, amper gebruikt?' Die kritiek klopt: bijvoorbeeld de jobkorting is door de Vlaamse regering weer afgeschaft als besparingsmaatregel.

Gezondheidszorg

Vlamingen: De ergernis over Franstalige communicatie, die poneert dat er ‘echt serieus gediscussieerd' wordt over de splitsing van de gezondheidszorg, zit bijzonder hoog bij N-VA en CD&V. ‘Het gaat om anekdotes, niet meer', zegt de ene onderhandelaar. ‘Men zet dit thema op de lijst, maar meer ook niet. Over kleine deeltjes willen de Franstaligen praten, over nog minder willen ze uiteindelijk akkoord gaan', zegt een andere bron. Het Franstalige aanbod zou vooral over preventieve geneeskunde gaan. Ze willen beloven dat de federale overheid die huidige bevoegdheid van de gemeenschappen niet meer zal doorkruisen.

De voorgestelde overhevelingen gaan niet veel verder dan de belofte dat in plaats van de federale overheid de gemeenschappen verantwoordelijk zouden worden voor bijvoorbeeld Be-Health, het kenniscentrum voor gezondheidszorg, of de reglementering voor rolstoelgebruikers.

Over de grote geldstromen en het efficiënt runnen van ziekenhuizen, niets. CD&V en N-VA willen ‘eindelijk stringente maatregelen kunnen nemen om de gezondheidszorg te saneren.' En: ‘Met deze voorstelletjes is dit totaal onmogelijk.'

Franstaligen: ‘Is het de Vlamingen menens met het behoud van het federale niveau of niet?' vragen de Franstaligen zich af. Voor hen is de sociale zekerheid daar een hoeksteen van. Bovendien tillen ze zwaar aan het voorstel van CD&V dat delen van de gezondheidszorg zou splitsen per gemeenschap. Brusselaars zouden dan volgens het ziekenfonds waartoe ze behoren, tot de Vlamingen of Franstaligen gerekend worden.

Diversen

Franstaligen: Er ligt nog een heleboel op tafel, halen de Franstaligen aan. De splitsing van onderdelen van justitie, de civiele diensten (Binnenlandse Zaken), de NMBS, het verkeersreglement, het volledige stedenbeleid. ‘Hoe ver moeten we nog gaan om te tonen dat we het wél menen met deze staatshervorming?'

Vlamingen: Schijn bedriegt, vinden CD&V en N-VA. Dat de Franstaligen bijvoorbeeld willen praten over de NMBS, wil helemaal niet zeggen dat het over de splitsing van de NMBS gaat. Het gaat over een vertegenwoordiger van de gewesten in de raad van bestuur.

Of neem het verkeersreglement. De regio's zouden wel verantwoordelijk worden voor een deel daarvan, maar niet van de autosnelwegen. ‘Meer homogeniteit' in de bevoegdheden is dat niet. Terwijl het uitgangspunt van deze staatshervorming net zou moeten zijn dat ze de structuren efficiënter maken.
Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 12:04 pm

Pouvoir et argent, n'est-ce pas un beau résumé de la motivation de ces nationalistes?

Et l'attitude des partis francophones est consternante: ils baissent leur pantalon sans exiger de compensations. Quelle pantalonade !


LA LIBRE BELGIQUE

En deux mots : "niet genoeg "

V.d.W.

Mis en ligne le 13/08/2010

Pour les partis flamands, les propositions institutionnelles de Di Rupo sont insuffisantes. Ils veulent plus de pouvoir, d’autonomie, d’argent… Retrouvez les 5 réformes de l'Etat en détails dans La Libre Belgique de ce vendredi.

* Des transferts de compétences pas si évidents que cela à opérer
* "Elio, ceci est ton examen"
* Politic Twist, le blog politique décalé
* Forum: Qu’est-ce qu’être belge aujourd’hui ?

Après avoir doctement écouté, mercredi soir, Elio Di Rupo, exposer, en 55 pages, les contours d’une possible réforme institutionnelle, les responsables des sept partis politiques qui participent aux négociations (PS, CDH, Ecolo et Groen !, N-VA, CD&V, SP.A) devaient se retrouver jeudi soir pour confronter leurs réactions. Cela promettait. Car il demeure des océans entre les positions des uns et des autres.

Avant cette réunion nocturne, des concertations avaient eu lieu dans la journée entre partis francophones et entre partis flamands, chacun de leur côté. Puis Elio Di Rupo a rencontré chacun des deux groupes.

Si les commentaires récoltés ci et là, du côté francophone, semblaient plutôt positifs, les réactions entendues dans l’entourage des présidents flamands (surtout N-VA et CD&V) allaient toutes dans le même sens : tout ceci est "niet genoeg". Pas assez. Insuffisant. Les Flamands veulent plus : plus de compétences, plus de symbole, plus de pouvoir, plus d’argent. Pourtant, les francophones ont calculé que 70 % des demandes formulées dans la note Octopus du gouvernement flamand étaient rencontrées. "C’est à croire qu’ils veulent non seulement être maîtres de leur destin mais aussi faire en sorte que les francophones soient de plus en plus pauvres. Cela ne va pas !" tonnait un leader francophone.

Qu’est-ce donc qui est insuffisant ? Sans entrer dans trop de détails, car on n’en est encore qu’à dresser les contours des dossiers sur lesquels il est possible de discuter, on peut résumer la situation de la manière suivante.

Les francophones accepteraient l’idée de transferts massifs de compétences vers les entités fédérées portant sur environ 13 milliards d’euros, soit une augmentation de 30 % des moyens de ces entités. Quelles entités ? Les francophones, le SP.A et Groen ! désignent les Régions. N-VA et CD&V veulent, eux, communautariser les compétences. Un débat qui a son importance à Bruxelles.

Transférer, mais encore ? Le principe est de dire que dans toute une série de matières, les masses financières restent fédérales mais les entités fédérées peuvent jouir à leur guise des montants et les faire évoluer en fonction de leurs choix politiques, que ce soit en matière d’allocation familiale ou d’impôt, des personnes physiques ou des sociétés par exemple. Ça, c’est la position francophone. Car les Flamands veulent renverser le principe. Pour eux, ce sont les entités fédérées, Régions ou Communautés, qui doivent percevoir les financements et en ristourner ensuite à l’Etat fédéral les montants proportionnels aux compétences restées fédérales. Hors de question, dit le Sud.

De quels transferts parle-t-on ? Le gros morceau, ce sont les allocations familiales (environ 5 milliards d’euros). On en profiterait au passage pour estimer que ce droit est attaché à l’enfant et ne dépend plus de la situation sociale du parent : donc égalité totale entre les enfants des indépendants et des salariés. Les entités pourraient décider de donner des primes supplémentaires au premier, deuxième, troisième enfant.

En matière d’impôt des personnes physique, les tranches resteraient fédérales mais les entités pourraient choisir de faire évoluer les taux, et ce jusqu’à 20 % (aujourd’hui, cela est limité à 6,25 % et la Flandre ne s’en sert pas..)

En matière d’impôt des sociétés, on procéderait, pour faire simple, par crédit d’impôt. Les entreprises obtiendraient donc automatiquement les crédits d’impôt prévus par les Régions pour certains investissements (Recherche et développement, etc.) consentis sur leur territoire.

Il reste d’importants points de blocages. Les Flamands revendiquent toujours la régionalisation des allocations de chômage et la communautarisation des soins de santé. Le Nord voudrait aussi une régionalisation de la justice.

Retenons encore que certaines sources flamandes affirment qu’il y aurait un accord entre la N-VA et le PS concernant BHV. Cet accord ne vaudra évidemment que s’il est validé par les autres formations. Or à ce stade, les compensations francophones à la scission semblent assez maigres.


_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
BFE

avatar

Number of posts : 1312
Age : 30
Location : Namuren
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 12:11 pm

En fait, ils agissent un peu comme si on pouvait scinder les compétences à l'infini sans porter atteinte à l'état belge. Il arrivera un moment où ils voudront de nouveau plus de compétences, mais que plus rien ne sera scindable.
Back to top Go down
View user profile http://www.belgeetfierdeletre.over-blog.com
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 12:18 pm

C'est la logique du fédéralisme linguistique. Les gens de Bplus l'auraient-ils déjà compris? Rolling Eyes

De nouvelles élections sont la seule solution pour combattre les nationalistes flamands en ce moment, et sinon, encore une fois des élections et encore une fois en terminant par un référendum qui supprimera le fédéralisme une fois pour toutes et évacuera cette classe politique minable !

Nieuwe verkiezingen zijn de enige manier op dit moment om het Vlaams-nationalisme te bekampen, en indien nodig nog eens nieuwe verkiezingen en nog eens om te eindigen bij een referendum dat het taalfederalisme voorgoed afschaft en die barslechte politieke klasse buiten spel zet !

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 12:49 pm

LA LIBRE BELGIQUE

De Wever: "Elio, ceci est ton examen"

V.d.W.

Mis en ligne le 13/08/2010
Ou quand Bart De Wever ironise sur la prestation du préformateur… Le président de la N-VA est le seul maître du jeu en Flandre. Pas facile à gérer. Retrouvez les 5 réformes de l'Etat en détails dans La Libre Belgique de ce vendredi.

* Trois réunions thématiques à 7 ce vendredi
* Des transferts de compétences pas si évidents que cela à opérer
* En deux mots : "niet genoeg "
* Politic Twist, le blog politique décalé
* Forum: Qu’est-ce qu’être belge aujourd’hui?

Bruxelles. Mercredi 11 août. 18 heures. Nous ne sommes pas à l’hôtel Conrad, le prestigieux 5 étoiles de la capitale. Mais juste à côté, au numéro 65 de l’Avenue Louise, au cabinet du ministre de l’Enseignement de la Communauté française, Jean-Claude Marcourt.

Les 7 négociateurs du futur gouvernement sont réunis autour du préformateur. Décor contemporain, comme Elio Di Rupo les aime : plancher blanchi, meubles design, éclairage discret. Avant même que le préformateur n’ouvre la bouche, une voix, grave, dit en français, avec un léger accent flamand :

"Elio, ceci est ton examen de Premier ministre "

Bart De Wever est content de sa petite blague du jour. L’humour, il aime cela. Il a dû préparer sa petite phrase en arrivant d’Anvers. Comme l’homme au papillon ne relève pas, l’ami Bart répète : "Elio, ceci est ton examen de Premier ministre "

Petit sourire crispé.

Elio Di Rupo respire et commence la lecture de sa note de préformateur : 55 pages d’un document charpenté, argumenté.

Jamais, quasiment, aucun formateur ou informateur d’un gouvernement n’a pondu une telle note qui redessine l’Etat belge et dresse une nouvelle harmonie - pour autant que ce soit possible - en tenant compte des aspirations antagonistes des partis francophones et flamands.

Néanmoins, on sent dans la petite phrase de Bart De Wever, comme un brin d’ironie, voire d’arrogance. Pourquoi ? Ne souhaite-t-il pas, lui aussi, qu’Elio Di Rupo réussisse ? Ne sont-ils pas unis dans la victoire et dans la défaite ? Pas sûr, finalement, qu’ils aient le même intérêt.

La difficulté est bien là. Depuis le soir du 13 juin, la Flandre est tétanisée par la victoire, écrasante, bouleversante, consternante de la N-VA. Même s’ils ne sont pas sur la même longueur d’ondes, bien loin de là, les partis flamands, CD&V, SP-A, se cachent derrière l’imposante carrure de Bart De Wever. Ils ont fait passer le message : tout ce que la N-VA acceptera, ils l’accepteront aussi. Ils ne feront rien de moins, rien en dessous de la N-VA. Cela donne une force considérable à Bart De Wever, le roi soleil de la Flandre, qui n’a qu’à lever ou baisser le pouce pour approuver ou condamner une mesure. Il occupe désormais tout le paysage politique flamand, rendant quasi aphone ou inaudible, toute voie un peu discordante. Même si son succès électoral est circonstancié, il faut en tenir compte et réformer l’Etat à la sauce De Wever. Cela crée un rapport de force qui n’est pas facile à gérer pour les francophones qui n’ont d’autre interlocuteur que Bart De Wever, Monsieur Flandre.

Or ce sont les francophones, le PS et Elio Di Rupo qui ont la main. Ce sont eux qui fournissent la plupart des documents, à l’exception notoire d’une imbuvable note du CD&V sur la communautarisation de soins de santé.

La difficulté, pour les partis francophones, est donc de conduire cette négociation sans donner l’impression de céder à chaque page aux partis flamands, qui, eux, vivent chaque transfert de compétence comme une victoire nationaliste, un trophée. En face, le sentiment varie, selon les partis. Si le CDH est toujours attaché à une certaine image du fédéralisme de coopération, le PS, tout puissant, vit cette révolution plus facilement : les régionalistes y ont repris le dessus et ce sont, dans la plupart des cas, des ministres socialistes qui seront appelés à gérer les matières transférées.

N’empêche : il reste un océan entre les exigences flamandes et les positions francophones, même socialistes. Toute la partie de poker qui se déroulera pendant les prochains jours consistera à trouver un point d’équilibre entre les partis flamands qui veulent 100 % de compétences et les francophones qui, pour l’instant, plafonnent à environ 30 %. Chacun devra encore faire un pas vers l’autre.

Un échec est-il possible ? Oui bien sûr. Car rien ne dit que la N-VA veut un accord à tout prix. Pour elle, il est peut-être préférable de démontrer que la Belgique est ingouvernable. Existe-t-il un plan B ? Pas dans l’immédiat. Un retour aux urnes n’arrangerait rien. Francophones et Flamands sont donc condamnés à s’entendre. Les Flamands savent qu’ils ont besoin du Sud pour trouver un accord institutionnel. Les francophones savent que s’ils ne vont pas assez loin dans la voie du confédéralisme, la poussée flamande reviendra avec plus de force dans 4 ans. Voire plus tôt encore.


Pourquoi faut-il avoir peur de nouvelles élections? Même si la N-VA remporte 50% des voix au nord, ils ne pourront toujours rien faire.

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
BFE

avatar

Number of posts : 1312
Age : 30
Location : Namuren
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 1:00 pm

Mon dieu, je comprends de moins en moins: les francophones devront aller loin dans la voie du confédéralisme pour éviter que la "Flandre" ne se radicalise ? Toujours la même chose: il faut scinder le pays pour éviter la scission.

Bien sûr que la N-VA a tout intérêt à ce que la Belgique ne fonctionne pas, donc elle va tout faire pour tout saboter en faisant croire que c'est intrinsèquement lié au pays et qu'elle n'y est pour rien.
Back to top Go down
View user profile http://www.belgeetfierdeletre.over-blog.com
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 1:11 pm

Commentaar op DS. De flaminganten kunnen geen kant meer uit. Ze gewoon negeren, is de boodschap. Op de Ijzerwake en de Ijzerbedevaart gaan we nog zien met hoeveel die klungels zijn. Daarna zullen ze door de geschiedenis vergeten worden.

Op 13 augustus 2010 omstreeks 10:18, zei Erik Deman, Wilrijk (Antwerpen):

Ergens heeft Delvaux wel een punt. Door de overheveling van de kinderbijslag naar de gemeenschappen, is er een reële kans dat de Brusselaars en masse voor de Vlaamse gemeenschap kiezen, omdat die gewoon meer centen heeft. Tevens wordt door de overheveling naar de gemeenschappen, de functie van het gewest Brussel uitgehold. Wanneer het Brussels gewest verdwijnt, ligt Brussel defacto op Vlaamse bodem. Bij een eventuele splitsing van het land, staat het dan ook buiten kijf, dat Brussel bij Vlaanderen hoort. 't Was een geniale zet van de Vlamingen, alleen jammer dat Delvaux het doorhad. Maar stel dat Brussel terug bij Vlaanderen hoort, wat dan? Ineens 1 miljoen Franstaligen binnen onze spiksplinternieuwe staat? Opnieuw faciliteiten, Franstalig onderwijs, onaangepasten in de Rand, FDF, Maingain, Milquet,... IN Vlaanderen? Geef mijn portie maar aan fikkie!

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
periklesNumber of posts : 1771
Location : Antwerpen
Registration date : 2009-02-11

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 1:29 pm

Belgica wrote:
Commentaar op DS. De flaminganten kunnen geen kant meer uit. Ze gewoon negeren, is de boodschap. Op de Ijzerwake en de Ijzerbedevaart gaan we nog zien met hoeveel die klungels zijn. Daarna zullen ze door de geschiedenis vergeten worden.

Op 13 augustus 2010 omstreeks 10:18, zei Erik Deman, Wilrijk (Antwerpen):

Ergens heeft Delvaux wel een punt. Door de overheveling van de kinderbijslag naar de gemeenschappen, is er een reële kans dat de Brusselaars en masse voor de Vlaamse gemeenschap kiezen, omdat die gewoon meer centen heeft. Tevens wordt door de overheveling naar de gemeenschappen, de functie van het gewest Brussel uitgehold. Wanneer het Brussels gewest verdwijnt, ligt Brussel defacto op Vlaamse bodem. Bij een eventuele splitsing van het land, staat het dan ook buiten kijf, dat Brussel bij Vlaanderen hoort. 't Was een geniale zet van de Vlamingen, alleen jammer dat Delvaux het doorhad. Maar stel dat Brussel terug bij Vlaanderen hoort, wat dan? Ineens 1 miljoen Franstaligen binnen onze spiksplinternieuwe staat? Opnieuw faciliteiten, Franstalig onderwijs, onaangepasten in de Rand, FDF, Maingain, Milquet,... IN Vlaanderen? Geef mijn portie maar aan fikkie!

Heerlijk toch, iemand die de Vlaamse Beweging beperkt tot de Ijzerwake en de Ijzerbedevaart .... hoe dom kun je zijn.
Back to top Go down
View user profile
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 2:33 pm

BFE wrote:
Mon dieu, je comprends de moins en moins: les francophones devront aller loin dans la voie du confédéralisme pour éviter que la "Flandre" ne se radicalise ? Toujours la même chose: il faut scinder le pays pour éviter la scission.

Analyse pertinente.
Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 4:51 pm

LLB:

Laughing

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
BoormanNumber of posts : 161
Location : -
Registration date : 2010-07-08

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 8:22 pm

Belgica wrote:
Commentaar op DS. De flaminganten kunnen geen kant meer uit. Ze gewoon negeren, is de boodschap. Op de Ijzerwake en de Ijzerbedevaart gaan we nog zien met hoeveel die klungels zijn. Daarna zullen ze door de geschiedenis vergeten worden.

Optimisme is één ding, zelfbegoocheling iets anders. Als u de 'flaminganten' wilt negeren, dan zal het hier stil worden, want zowat alle forumtopics gaan over Bart De Wever, N-VA en wat niet al. Op uw 'opinie'-pagina hetzelfde: zelfs generaal von Bissing komt er godbetert rondspoken. Dezer dagen hebt u trouwens meer kans om Vlaamsgezinden te vinden in Kamer en Senaat, en dat zijn niet bepaald plaatsen die door de geschiedenis vergeten worden.
Back to top Go down
View user profile
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Fri Aug 13, 2010 10:02 pm

Boorman wrote:
Belgica wrote:
Commentaar op DS. De flaminganten kunnen geen kant meer uit. Ze gewoon negeren, is de boodschap. Op de Ijzerwake en de Ijzerbedevaart gaan we nog zien met hoeveel die klungels zijn. Daarna zullen ze door de geschiedenis vergeten worden.

Optimisme is één ding, zelfbegoocheling iets anders. Als u de 'flaminganten' wilt negeren, dan zal het hier stil worden, want zowat alle forumtopics gaan over Bart De Wever, N-VA en wat niet al. Op uw 'opinie'-pagina hetzelfde: zelfs generaal von Bissing komt er godbetert rondspoken. Dezer dagen hebt u trouwens meer kans om Vlaamsgezinden te vinden in Kamer en Senaat, en dat zijn niet bepaald plaatsen die door de geschiedenis vergeten worden.

De geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaars, niet door flamingantische losers Wink
Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 7:35 pm

" Quand le gouvernement viole les droits du peuple, l'insurrection est pour le peuple le plus sacré et le plus indispensable des devoirs "

- Robespierre -

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
BoormanNumber of posts : 161
Location : -
Registration date : 2010-07-08

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 7:44 pm

Wat wilt u daarmee zeggen? Dat u de koning gaat onthoofden?
Back to top Go down
View user profile
BFE

avatar

Number of posts : 1312
Age : 30
Location : Namuren
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 7:53 pm

Boorman wrote:
Wat wilt u daarmee zeggen? Dat u de koning gaat onthoofden?

Zeer grappig Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile http://www.belgeetfierdeletre.over-blog.com
BoormanNumber of posts : 161
Location : -
Registration date : 2010-07-08

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 7:56 pm

U wilt van België een republiek maken?
Back to top Go down
View user profile
BFE

avatar

Number of posts : 1312
Age : 30
Location : Namuren
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 8:06 pm

U heeft niets begrepen. We maken een allusie aan Robespierre alleen maar voor zijn citaat, niets meer, en vooral niet waarover hij heeft gedaan.
Back to top Go down
View user profile http://www.belgeetfierdeletre.over-blog.com
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 8:36 pm

Met die redenering hebben flaminganten het dikwijls moeilijk. Soms citeren we het Blokske in positieve zin omdat ze leuke titeltjes hebben zoals "het federaal systeem rijdt zich vast in zijn eigen contradicties", maar daarom zijn we nog geen fans van het Belang.

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
BFE

avatar

Number of posts : 1312
Age : 30
Location : Namuren
Registration date : 2008-11-21

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 9:27 pm

Belgica wrote:
Met die redenering hebben flaminganten het dikwijls moeilijk. Soms citeren we het Blokske in positieve zin omdat ze leuke titeltjes hebben zoals "het federaal systeem rijdt zich vast in zijn eigen contradicties", maar daarom zijn we nog geen fans van het Belang.

Dat is wat ik zei, in een andere manier. Wink
Back to top Go down
View user profile http://www.belgeetfierdeletre.over-blog.com
BoormanNumber of posts : 161
Location : -
Registration date : 2010-07-08

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 9:55 pm

Die uitleg pakt misschien bij mensen die niet weten wie Robespierre was of wat hij gedaan heeft. En laat bovenstaand citaat uitgerekend een rechtvaardiging zijn voor zijn daden. Uw instemmend citaat is een reden te meer om mensen zoals u te laten waar ze thuishoren: in de marge van de politiek.

Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   Sun Aug 15, 2010 10:44 pm

Dat verwondert mij van u, hoor. U vergeet blijkbaar dat de N-VA objectief gezien de beste vriend is van de Franse republiek. Maar die opmerking overstijgt vast uw IQ. Wink

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE   

Back to top Go down
 
DE SLOOP VAN BELGIË - LA DEMOLITION DE LA BELGIQUE
Back to top 
Page 1 of 16Go to page : 1, 2, 3 ... 8 ... 16  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: