Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 ZUID-BELGIE HAALT NOORD-BELGIE IN - LA BELGIQUE DU SUD RATTRAPE LA BELGIQUE DU NORD

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: ZUID-BELGIE HAALT NOORD-BELGIE IN - LA BELGIQUE DU SUD RATTRAPE LA BELGIQUE DU NORD   Wed Mar 02, 2011 12:35 pm

Reden te meer voor een nieuw unitair België ! Raison de plus pour une nouvelle Belgique unitaire !

DE STANDAARD

De inhaalrace van Wallonië
Wallonie slaagt er beetje bij beetje in achterstand op meer welvarend Vlaanderen weg te werken

* woensdag 02 maart 2011, 05u00
*
* Auteur: Christof Vanschoubroek© BENOIT DOPPAGNE

Lees ook

* 02/03/11Luc Vansteenkiste, voorzitter jury Marshallplan 'De mentaliteitsverandering was nodig'
* 02/03/11Luc De Bruyckere, voorzitter van Ter Beke 'De heropstanding is al een tijdje bezig'

Externe links

* Is de taalgrens ook een arbeidsgrens?
* Vlaming heeft meer pensioenzorgen dan Waal

BRUSSEL - Tot in 2015 zal Vlaanderen nog sneller groeien dan Wallonië, maar nadien kantelt het beeld, voorspelt de studiedienst van KBC.

Van onze redacteur

Vlaanderen is vandaag nog altijd welvarender dan Wallonië. Ooit was het anders, maar de voorbije halve eeuw heeft het een flinke voorsprong op Wallonië genomen. Maar steeds meer signalen wijzen erop dat Wallonië die achterstand beetje bij beetje aan het wegwerken is. Als we de glazen bol van de studiedienst van KBC mogen geloven zal Vlaanderen in 2015 nog altijd wat sneller groeien dan Wallonië. De Vlaamse groei zal dan nog 2,45 procent bedragen tegenover 2,15 procent in Wallonië. Maar van dan af kantelt het beeld.

De groeivoorsprong van Vlaanderen wordt bedreigd. De voornaamste redenen zijn de vergrijzing die Vlaanderen sneller bedreigt dan Wallonië en de inkrimping van de beroepsbevolking in onze regio. KBC heeft een aantal scenario's uitgetekend op basis van de demografische prognoses van het Planbureau. Afhankelijk van het gehanteerde scenario bedraagt de groei in Vlaanderen in 2030 tussen 1,7 en 0,6 procent, terwijl de groei in Wallonië dan tussen de 2,2 en 1,8 procent zal liggen. Wallonië heeft veel meer marge om te groeien. Als het de werkgelegenheidsgraad flink optrekt, komt de groei er automatisch. En Wallonië zit zijn werklozen achter de veren, zo bleek vorige week nog uit een studie van de universiteiten van Gent en Louvain-la-Neuve. Het Waals Gewest levert vandaag net zoveel inspanningen om werklozen aan het werk te krijgen als Vlaanderen. Meer nog: in Wallonië verliezen vandaag meer langdurige werklozen (een deel van) hun uitkering dan in Vlaanderen.

Terwijl Vlaanderen In Actie (VIA) onze regio tot een Europese topregio moet maken, wil het Waalse Marshall-plan - waarvan nu al de tweede versie in uitvoering is - de Waalse economie een boost geven. En de eerste signalen wijzen erop dat dit stilaan met vallen en opstaan lukt.

Het dienstenbedrijf SD Worx berekende vorig week nog dat de jobaangroei in kmo's in Wallonië vorig jaar een stuk hoger was dan in Vlaanderen. In Wallonië kwamen er in 2010 4,3 procent meer kmo-jobs bij tegenover 1 procent in Vlaanderen. De voorbije jaren is het aantal kmo's in Wallonië veel sneller gestegen dan in Vlaanderen. Tussen 2003 en 2008 kwamen er in Wallonië 10 procent meer kmo's bij tegenover 5 procent in Vlaanderen. Maar het is wel nog altijd zo dat Vlaanderen vandaag 58 procent van alle Belgische kmo's telt.

Wallonië doet er ook alles aan om buitenlandse investeringen aan te trekken. Microsoft en Google zijn voorbeelden waar de regio dikwijls mee uitpakt. In 2009 leek het er bovendien op dat Wallonië een almaar grotere hap van de buitenlandse investeringen in ons land naar zich toe trok. De buitenlandse investeringen leverden volgens IBM Plant Location International Vlaanderen in dat jaar 2.833 nieuwe banen op, tegenover 2.048 voor Wallonië. Daarmee tekende Wallonië voor ruim veertig procent van de nieuwe banen, terwijl dat traditioneel een derde is. 'Maar dat had alles te maken met het nieuwe distributiecentrum van de kledingketen H&M in Wallonië, waardoor er in één klap 450 banen bijkwamen', zegt Roel Spee van IBM. 'Daardoor werden de cijfers vertekend. Volgens de eerste prognoses is de verhouding Vlaanderen-Wallonië dit jaar opnieuw zoals ze altijd geweest is.'

Ook het aandeel van Wallonië in de export werd de voorbije jaren iets groter, hoewel Vlaanderen in 2010 opnieuw iets van dat verlies goedmaakte. Vlaanderen tekent nog altijd voor bijna tachtig procent van de export, tegenover iets minder dan twintig procent voor Wallonië.

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
GondaNumber of posts : 377
Location : Chez Laurette, c'était chouette
Registration date : 2009-09-30

PostSubject: Re: ZUID-BELGIE HAALT NOORD-BELGIE IN - LA BELGIQUE DU SUD RATTRAPE LA BELGIQUE DU NORD   Wed Mar 02, 2011 7:19 pm

C'est pour cela que les politiciens flamands ne demandent pas de séparer les pensions. Ils ne sont pas fous.
Back to top Go down
View user profile
 
ZUID-BELGIE HAALT NOORD-BELGIE IN - LA BELGIQUE DU SUD RATTRAPE LA BELGIQUE DU NORD
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: