Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 TIJD VOOR BELGISCH ONDERWIJS ! POUR QUAND UN ENSEIGNEMENT BELGE ?

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

TIJD VOOR BELGISCH ONDERWIJS ! POUR QUAND UN ENSEIGNEMENT BELGE ? Empty
PostSubject: TIJD VOOR BELGISCH ONDERWIJS ! POUR QUAND UN ENSEIGNEMENT BELGE ?   TIJD VOOR BELGISCH ONDERWIJS ! POUR QUAND UN ENSEIGNEMENT BELGE ? EmptyMon Mar 07, 2011 1:41 pm

Toont dit kinderachtig conflict weer eens niet de noodzaak van Belgisch onderwijs aan? Anders zal de ene stam altijd maar aan de andere verwijten dat hij teveel geld moeten betalen voor de derde stam (lees: de vreemdelingen). Dit is een nationaal probleem, geen "Vlaams" of "Waals" (begrippen die in Brussel al hélemaal niet terzake doen).

DE STANDAARD

Schoolstrijd in Brussel

Franstalige politici willen migranten verschuiven naar Vlaamse scholen en omgekeerd uiteraard

* maandag 07 maart 2011, 05u00
*
* Auteur: Guy Tegenbos

TIJD VOOR BELGISCH ONDERWIJS ! POUR QUAND UN ENSEIGNEMENT BELGE ? BIBU3_G1H372ST2.1_FBI_school.jpg.h170.jpg.280
Als de Franse Gemeenschap gelijk krijgt, zal kamperen zelfs niet meer helpen om Vlaamse kinderen ingeschreven te krijgen.Dirk Waem/belga
© DIRK WAEM

BRUSSEL - De Franse Gemeenschap vraagt het Grondwettelijk Hof een regel te vernietigen die het Nederlandstalig onderwijs in Brussel noodzakelijk vindt om zijn karakter te behouden.

Van onze redacteur

De Franstalige minister van leerplichtonderwijs, Marie-Dominique Simonet (CDH) en de hele Franstalige Gemeenschapsregering dagen de Vlaamse regering voor het Grondwettelijk Hof. Ze vinden dat een maatregel die de Vlaamse scholen en veel Nederlandstalige ouders in Brussel noodzakelijk achten, ingaat tegen hun belangen.

De Nederlandstalige scholen in Brussel vinden dat er een minimum aan Nederlandssprekende kinderen moet zijn om de kwaliteit van het onderwijs en het Nederlandstalig karakter ervan te vrijwaren. Veel Vlaamse Brusselaars vinden dat de scholen worden overspoeld door kinderen van anderstalige ouders, zodat er nauwelijks nog plaats is voor hun kinderen 'voor wie deze scholen toch zijn opgericht'.

'Wij moeten nu al kamperen voor de school om ons kind ingeschreven te krijgen', klinkt het.

Om die redenen schreef het Vlaams Parlement in onderwijsdecreet XX een regel uit over de toewijzing van de plaatsen in de Nederlandstalige scholen in Brussel. Er wordt eerst voorrang gegeven aan de broers en zusjes van kinderen (van gelijk welke taal) die er al school lopen. Van de resterende plaatsen gaat 55 procent naar kinderen met een Nederlandstalige ouder.

De Franse Gemeenschap vindt dat dit haar belangen schaadt. Paul Verwilghen, kabinetschef van minister Simonet: 'Wij willen dat het Nederlandstalig onderwijs meer allochtonen en 'allochfonen' (anderstaligen) opneemt zodat het Franstalig onderwijs er daarvan minder moet opnemen. Vroeger gold voor Nederlandstalige scholen een lager quotum dan 55 procent en volstond een verklaring op erewoord over de kennis van het Nederlands. Nu moeten ouders objectieve bewijzen aanvoeren. Wij willen terug naar de vroegere situatie.'

Hij erkent dat het om een belangenconflict gaat - waarvoor andere procedures gelden - 'maar er zijn ook grondwettelijke bezwaren', vindt hij.

Achtergrond is dat Brussel, meer nog dan andere steden, een explosie kent van de schoolbevolking als gevolg van de federale immigratiepolitiek. Er moeten niet alleen klassen, maar heuse scholen worden bijgebouwd. De Franse Gemeenschap wil nu haar kosten beperken door zoveel mogelijk migranten naar het Nederlandstalig onderwijs te verschuiven.

Onder de Vlaamse partijen is er wat onenigheid over de mate waarin het onderwijs in Brussel moet uitbreiden. Open VLD en Groen! willen een sterke uitbreiding, de andere partijen en onderwijsminister Pascal Smet (SP.A) willen 'het rustig aan doen'. Maar geen van beide groepen 'aanvaardt dat de Franse Gemeenschap haar verantwoordelijk afwentelt op de Vlaamse scholen'.

Kris Van Dijck, fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, is in alle staten. 'Een klacht bij het Grondwettelijk Hof zonder overleg vooraf. Wij dachten dat de Franstaligen communautaire pacificatie zouden nastreven. Maar niks hoor.'

Kabinetschef Paul Verwilghen zegt dat de verstandhouding tussen de ministers uitstekend is, dat ze veel overleg plegen. 'Behalve hierover. Het was een amendement van verschillende parlementsleden.' De Vlaamse argumenten kent hij niet. 'Ik heb de parlementaire documenten nog niet gelezen.'

Welke grondwettelijke bezwaren er van Franstalige zijde ingeroepen worden, weet Smet niet. 'Er is een dag voor het neerleggen van de klacht een mailtje van kabinetschef naar kabinetschef geweest maar daarover stond er niets in'.

Een verzoeningspoging is er alleszins nog niet geweest. Een klacht bij het Grondwettelijk Hof werkt niet opschortend. Het onderwijsdecreet XX kan dus intussen wel worden uitgevoerd.
Back to top Go down
 
TIJD VOOR BELGISCH ONDERWIJS ! POUR QUAND UN ENSEIGNEMENT BELGE ?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Wanneer (A) quand u(ee)n (Belgisch) Ministerie (ère) Belge à la Cultu(u)r(e)?
» Meertalig onderwijs - enseignement multilingue
» Onderwijs: Brabantse bevoegdheid - l'enseignement: compétence brabançonne
» Naar een splitsing van het "Vlaams" onderwijs? Vers une scission de l'enseignement "flamand"?
» TIJD VOOR EEN WERELDSTAAT

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: