Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Uitstekend stuk van Gwendolyn Rutten (OPEN VLD): "Alleen blanke Vlamingen zijn van tel"

Go down 
AuthorMessage
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Uitstekend stuk van Gwendolyn Rutten (OPEN VLD): "Alleen blanke Vlamingen zijn van tel"   Thu Apr 07, 2011 1:55 am

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=5A38H0FF

Dat Vic Van Aelst Franse les wil afschaffen, daar wil GWENDOLYN RUTTEN niet eens veel woorden aan vuilmaken. De achterliggende gedachten, die verontrusten haar veel meer.

Ik ben geen racist, zei de topadvocaat. Strafpleiter is hij. Van zo'n man verwacht je geen vooroordelen of etiketten. Het is bij uitstek zijn stiel om iedereen als individu te verdedigen en een kans te geven, stigmatisering door te prikken.

Om het in een door hem aanvaarde taal te zeggen: never a second chance to make a first impression. Dus gaf hij en interview met daarin een ‘ideetje'. Weg met de vermaledijde Franse les op school! Lang leve het Engels! zo riep de strafpleiter de Vlaamse buik achterna. De internetpolls die volgden, bevestigden de grondstroom. ‘Wij spreken voor 80 procent van de Vlamingen', weerklonk het al gauw in de wandelgangen.

Ik dacht eerst dat het om een late aprilgrap ging. Maar het lachen verging mij bijzonder snel.

Niet vanwege het voorstel. Een democratie heeft voorstellen nodig en leeft van debat. Van ‘ja maar' en ‘neen want'. Ik ben een groot voorstander van meertaligheid, liefst van kleins af aan. Ik ben blij dat ik naast Engels ook Frans en Nederlands spreek. En een mondje Duits en Italiaans. Want in een wereld waarin iedereen Engels spreekt, maak je met meertaligheid het verschil.

Dat ik met de strafpleiter van mening verschil over taalonderwijs is dus niet het punt. Maar dat door dit debat iedereen voorbij dreigt te gaan aan het wereldbeeld, het tribalisme en racisme waarin zijn verhaal geworteld is, dát stuit me tegen de borst.

Leest u even mee: ‘Weet u dat het Vlaams Woningfonds zelfs leningen uitdeelt aan bijvoorbeeld Franstalige zwarten in Asse? Het gaat er mij niet om dat die mensen zwart zijn, het gaat er mij wel om dat zij de verfransing nog versnellen. De Vlaamse regering subsidieert via het Vlaams Woningfonds de verfransing in de Vlaamse rand. Het natuurlijke milieu van de oorspronkelijke inwoners wordt door dit soort leningen verstoord.'

Zijn we in Vlaanderen nu helemaal zot geworden? Onze leningen met ons belastinggeld, die mogen alleen dienen voor onze oorspronkelijke blanke Vlamingen, aldus de strafpleiter. Dit is hoegenaamd geen aprilgrap. Carnaval is voorbij en de maskers vallen af.


Onze democratie indachtig, mag de strafpleiter vinden dat aan leningen van het Vlaams Woningfonds voorwaarden moeten opgelegd worden. Een inspanning leveren om Nederlands te leren, bijvoorbeeld. Maar voorwaarden moeten wel zo opgevat zijn dat iedereen gelijke toegang tot het Woningfonds heeft. Discriminatie is onaanvaardbaar in onze rechtsstaat. Niet op basis van huidskleur, niet op basis van moedertaal en ook niet op basis van afkomst.

De strafpleiter heeft er principieel een probleem mee dat Franstalige zwarten een lening van het Woningfonds krijgen. Wat stoort hem? Dat het om een Franstalige gaat? Of om een zwarte? Of is het de combinatie van Franstalig en zwart die iemand in de ogen van de strafpleiter uitsluit van de mogelijkheid om Nederlands te leren en aan de criteria te voldoen? Als er een overtreffende trap zou bestaan van vooroordelen, dan heeft de strafpleiter die hier getoond.

De manier waarop de strafpleiter spreekt over burgers in dit land – in een retoriek die overloopt van tribalisme en wij-zijdenken – doet mij walgen en maakt mij bang. Bang omdat we de ‘oorlogstaal' die de strafpleiter gebruikt als vanzelfsprekend gaan beschouwen. Dat we er niet meer over vallen. Dat het normaal begint te worden om mensen om hun taal tegen elkaar op te zetten.

Overdreven, zegt u? Lees nog eens deze passage. ‘De Vlamingen moeten ophouden met de zweep te weven die hen al 180 jaar slaat. (...) Zij provoceren ons, brave Vlamingen, omdat ze weigeren onze taal te leren. Van onze vriendelijkheid maken zij een recht. Zij oogsten wat ze gezaaid hebben. Dat ik dit voorstel doe, is niet de fout van de Vlamingen, maar van de Franstaligen.'

Dit is ‘oorlogstaal' zoals we die zouden lezen in het conflict tussen Hutu's en Tutsi's.


Maar niet in ons land. En al helemaal niet in mijn naam.

GWENDOLYN RUTTENWie? Kamerlid (Open VLD). Wat? Met zijn voorstel over Franse les probeert Vic Van Aelst vooral mensen tegen elkaar op te zetten. Waarom? Zijn retoriek staat bol van racisme, tribalisme en wij-zijdenken.
Back to top Go down
View user profile
 
Uitstekend stuk van Gwendolyn Rutten (OPEN VLD): "Alleen blanke Vlamingen zijn van tel"
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» OPEN EUROPE BULLETIN...........what"s going on with the fat cat MEP"s
» Cigarettes banned from open display
» Open letter to Crimewatch
» OPEN LETTER TO THE MCCANNS
» Sofia Leal's Open Letter to Kate McCann

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: