Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Prof. Paul De Grauwe: "Staatshervorming is een mythe" - "La réforme de l'Etat est un mythe"

Go down 
AuthorMessage
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Prof. Paul De Grauwe: "Staatshervorming is een mythe" - "La réforme de l'Etat est un mythe"   Sun May 15, 2011 4:05 pm

"Staatshervoming is een mythe"http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110515_022

* zondag 15 mei 2011, 12u11


Volgens econoom Paul De Grauwe verwachten politici veel te veel van een staatshervorming. Dat zei hij op De Zevende Dag. Topondernemer en crisismanager Karel Vinck was het niet helemaal met hem eens. Hij had het over chantage van de Franstaligen.

'Onze politici zitten vast aan die staatshervorming en nu kunnen ze geen kant meer uit. Maar die staatshervorming is een mythe.' Dat vindt hoogleraar economie Paul De Grauwe.

'De staatshervorming is een mineur probleem. We hebben geen staatshervorming nodig om de echte problemen van dit land te kunnen aanpakken: de vergrijzing, onze schuldgraad,...' zo zei hij in De Zevende Dag.

Topondernemer Karel Vinck was het niet helemaal eens met hem. Volgens Vinck is die staatshervorming wel nodig. Maar nu willen de politici twee takken tegelijkertijd breken (de staatshervorming en de socio-economische hervormingen). 'In Japan zeggen ze: als je twee takken niet tegelijkertijd kunt breken, breek ze dan apart en na mekaar.'

Vinck zei dat hij geschrokken was tijdens de ontmoeting van de Franstalige toppolitici met de Vlaamse ondernemers van VOKA, enkele weken geleden. De visies van de Vlaamse en Waalse politici liggen zo ver uit mekaar dat het bijna onmogelijk is om een oplossing te vinden, zo had hij gemerkt.

Vinck vertelde ook hoe de Franstalige politici hervormingen afremmen door te waarschuwen voor de verarming van Brussel en Wallonië, of door te wijzen op de N-VA die uiteindelijk het einde van België wil. Vinck noemde dat chantage.

In het debat was ook Frank Van Massenhove aanwezig, topambtenaar bij de overheidsdienst Sociale Zekerheid. Hij wees erop dat de huidige impasse geld kost. 'We werken met voorlopige twaalfden. We doen dus bepaalde betalingen in schuifjes. Iedereen weet dat een auto die je koopt duurder is als je met afbetalingen werkt, dan als je meteen alles betaalt.'

Ook De Grauwe waarschuwde. Er zijn diepe hervormingen en besparingen nodig, zei hij. We zouden die beter nu doen, in een periode van hoogconjunctuur. Anders moet het straks gebeuren, tijdens een terugval van de economie, en dat wordt veel pijnlijker.

Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: Prof. Paul De Grauwe: "Staatshervorming is een mythe" - "La réforme de l'Etat est un mythe"   Sun May 15, 2011 5:56 pm

"Chantage van de Franstaligen". Hitler had het over chantage van de Joden. We weten waartoe die uitspraken hebben geleid. Karel Vinck is objectief gezien een racistische onnozelaar.

Eindelijk horen we dus eens van een professor hoe overroepen die staatshervorming is. Gisteren leken Bart De Wever en zijn vriendje van VOKA op Kanaal Z ook aarzelend. Die blonde journaliste stelde hen een goede vraag: "is het sociaal-economische niet dringender dan die staatshervorming?" Die VEV'er zat met zijn mond vol tanden en De Wever moest even slikken.

DE MORGEN

"Geen staatshervorming nodig om echte problemen aan te pakken"

15/05/11, 13u38

Volgens econoom Paul De Grauwe zit de politieke situatie vooral geblokkeerd omdat er te veel "mythes" rond de staatshervorming zijn opgebouwd. "De staatshervorming is eigenlijk niet zo belangrijk. Het is een mineur probleem. We hebben geen staatshervorming nodig om de echte problemen van dit land te kunnen aanpakken: de vergrijzing, onze schuldgraad,..." zo zei hij zondag in De Zevende Dag.

Volgens De Grauwe is de staatshervorming een probleem van "tweede orde" en zijn er vooral veel mythes rond gecreëerd. De Vlamingen denken in die mythevorming dat de staatshervorming nodig is om alle grote problemen aan te pakken, de Franstaligen vrezen van hun kant de verarming van Wallonië, luidde het. Maar volgens De Grauwe is de staatshervorming helemaal niet nodig om de grote socio-economische uitdagingen aan te gaan.

Topmanager Karel Vinck was het niet helemaal eens met hem. Volgens Vinck is die staatshervorming wel nodig. Maar nu willen de politici twee takken tegelijkertijd breken (de staatshervorming en de socio-economische hervormingen). "In Japan zeggen ze: als je twee takken niet tegelijkertijd kunt breken, breek ze dan apart en na mekaar."

Vinck roept de politici op "bruggen te bouwen". Tegelijk gaf de topondernemer de Franstaligen een veeg uit de pan. Zij moeten stoppen met te vrezen voor de verarming van Wallonië en Brussel of voor de splitsing van het land. "Die argumenten zijn chantage", aldus Vinck. Rolling Eyes

Nog volgens Vinck mogen de politici gerust hun tijd nemen om een communautair akkoord te vormen. "Maar nu is men tijd aan het verliezen", klonk het.

"De burger krijgt minder voor hetzelfde geld"

Frank Van Massenhove, topambtenaar bij de overheidsdienst Sociale Zekerheid, noemt de huidige situatie "wanhoopgevend" en waarschuwt ervoor dat ze ook heel veel geld kost. "We werken met voorlopige twaalfden. Iedereen weet dat een auto die je in afbetaling koopt, meer kost. In die situatie zitten we nu ook. Iets wat je in 12 moet betalen, kost meer. De burger krijgt minder voor hetzelfde geld. Dat wordt onderschat". Van Massenhove ziet vooral een gebrek aan politieke leiders met een "groot verhaal".

Volgens David Van Reybrouck, cultuurhistoricus en auteur van "Congo. Een geschiedenis", kampt ons land met een "crisis van de democratie" omdat de particractie op haar grenzen botst. Van Reybrouck wijst ook op het geduld waarmee de bevolking tegen de impasse aankijkt. "De politici in dit land mogen blij zijn dat de bevolking zoveel geduld heeft. Moebarak en Kadhafi zullen jaloers zijn op Di Rupo en De Wever", aldus Van Reybrouck met een boutade.
(belga/mvdb)


Straffe uitspraak van Van Reybrouck. Wink

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
 
Prof. Paul De Grauwe: "Staatshervorming is een mythe" - "La réforme de l'Etat est un mythe"
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Paul Cameron
» Paul Pettifar
» Paul Ryan Big-Game Hunting Pics are making the moonbats bark.....
» Jean Paul Lacombe -- Found Alive
» Paul Michael Merhige captured in Long Key in Thanksgiving Day slaying of 4 family members

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: