Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 DE GUCHT SPREEKT - PARLE

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: DE GUCHT SPREEKT - PARLE   Sun May 22, 2011 2:48 am

Maar zei hij niet in het Laatste Nieuws dat die staatshervorming net niet meer nodig is? Ne disait-il pas dans het Laatste Nieuws que la réforme de l'Etat était inutile?
DE STANDAARD

De Gucht: 'Vlaamse partijen zijn cheerleaders van N-VA'

zaterdag 21 mei 2011, 08u55Bron: hln, belga Auteur: loa

BELGA

Eurocommissaris Karel De Gucht haalt zwaar uit naar de Vlaamse partijen die hun koers afstemmen op N-VA. 'Ze gedragen zich nu al een jaar als de cheerleaders van N-VA. Alsof ze ten prooi gevallen zijn aan collectieve verdwazing', zo zei hij in Het Laatste Nieuws.

Als de N-VA geen regering wil, dan zou het volgens De Gucht 'zinvol zijn dat de drie klassieke partijen CD&V, SP.A en Open VLD op de Franstaligen toestappen en zeggen: oké, wij willen het doen zonder N-VA, maar in ruil garanderen jullie ons een serieuze staatshervorming, de splitsing van BHV én de hervorming van justitie, pensioenen en noem maar op'.

De Gucht vindt het ook 'compleet onbegrijpelijk' dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopman Elio Di Rupo elk hun eigen coalitiepartners zouden mogen kiezen in hun landsgedeelte. Daardoor wordt volgens hem het confederalisme in de praktijk ingevoerd.

'Dat alle andere partijen zich dat laten welgevallen, daar is mijn verstand te klein voor.' Vrijdag had De Guchts partijgenoot Guy Vanhengel nog gesteld dat de werkwijze waarbij Di Rupo en De Wever elk hun partners kiezen 'de meeste logische' is.

De politici die nu aan zet zijn in de nationale politiek worden door De Gucht ingeschat zoals schrijver Louis Paul Boon zijn tijdgenoten Gerard Walschap, Hubert Lampo en Marnix Gijsen inschatte. 'Geniaal... maar met te korte beentjes.'

'Men maakt de politiek kapot. Men solt met de democratie. België heeft recht op een regering, ook als de N-VA daar geen zin in heeft', meent de Vlaamse liberaal.

Bracke (N-VA) zegt hier wel iets heel goed op, ook in DS:

Bracke rekent af met Karel De Gucht
• maandag 23 mei 2011, 18u23

• Auteur: bbd

fvv

• 23/05/11'Karel is, ach, Karel'
• 21/05/11De Gucht: 'Vlaamse partijen zijn cheerleaders van N-VA'

Op zijn website rekent Siegfried Bracke (N-VA) op een vriendelijke manier af met Karel De Gucht en zijn 'redelijk onzinnige uitspraken'.

Siegfried Bracke reageert op zijn site op het interview dat Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) dit weekend gaf aan Het Laatste Nieuws.
Daarin verweet de liberaal de Vlaamse partijen dat ze hun koers afstemmen op de N-VA. 'Ze gedragen zich nu al een jaar als de cheerleaders van N-VA. Alsof ze ten prooi gevallen zijn aan collectieve verdwazing,' zei De Gucht.

Bracke stelt op zijn website dat hij altijd bewondering heeft gehad voor De Gucht. 'Ik was het in mijn journalistentijd lang niet altijd met hem eens, maar je wist ten minste waarvoor hij stond, wat hij dacht.'

Bracke heeft zelfs nog voor De Gucht gestemd, zo meent hij zich te herinneren.

Maar over wat De Gucht nu zegt, is de N-VA'er minder enthousiast. 'Het lijkt er immers op dat Europese hoge functies het kennelijke nadeel hebben dat men afgesneden raakt van de werkelijkheid. Daardoor zegt een redelijk eigenzinnig mens als De Gucht wel eens redelijk onzinnige dingen.'

Bracke heeft het vooral over de passage waarin Karel De Gucht de traditionele partijen CD&V, Open VLD en SP.A adviseert om zonder N-VA naar de Franstaligen te gaan met de boodschap: 'we doen het zonder de N-VA, maar in ruil garanderen jullie ons een serieuze staatshervorming, de splitsing van BHV en de hervorming van justitie, pensioenen en noem maar op'.

Volgens Bracke komt dat neer op een regering vormen zonder de N-VA om het programma uit te voeren van de N-VA. Een beetje raar toch.

'Om maar te zeggen dat destijds De Guchts epitheton ornans toogstrateeg niet zo maar uit de hemel kwam vallen', stelt Bracke. 'Het klinkt misschien niet slecht, het is met overtuiging gebracht, maar het slaat nergens op, en iedereen weet dat.'

Overigens zijn ook bij Open VLD de uitspraken van Karel De Gucht niet meteen op gejuich onthaald.
cheers

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !


Last edited by Belgica on Mon May 23, 2011 9:46 pm; edited 2 times in total
Back to top Go down
View user profile
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: Re: DE GUCHT SPREEKT - PARLE   Sun May 22, 2011 3:25 am

Hij trad inzake de staatshervorming de mening van Paul De Grauwe bij, wat een contradictie is met deze verklaring.
Back to top Go down
View user profile
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: DE GUCHT SPREEKT - PARLE   Sun May 22, 2011 11:58 am

Ik twijfel inderdaad aan de juiste weergave in de Standaard, niet toevallig een Vlaams-nationale krant. In het persoverzicht van de VRT-radio had ik nochtans heel wat anders gehoord, namelijk dat die staatshervorming nergens voor dient en een illusie is.

Dit is de (ingekorte) tekst in HLN, maar dat is toch niet helemaal wat ik gehoord heb. Het was veel straffer.

HLN

De Gucht over Vlaamse partijen: "Cheerleaders van N-VA"

© afp

Eurocommissaris Karel De Gucht heeft in een interview met Het Laatste Nieuws zwaar uitgehaald naar de Vlaamse partijen die hun koers afstemmen op N-VA. "Ze gedragen zich nu al een jaar als de cheerleaders van N-VA. Alsof ze ten prooi gevallen zijn aan collectieve verdwazing", zo stelt De Gucht.

Als de N-VA geen regering wil, dan zou het volgens De Gucht "zinvol zijn dat de drie klassieke partijen CD&V, sp.a en Open Vld op de Franstaligen toestappen en zeggen: oké, wij willen het doen zonder N-VA, maar in ruil garanderen jullie ons een serieuze staatshervorming, de splitsing van BHV én de hervorming van justitie, pensioenen en noem maar op".

Confederalisme

De Gucht vindt het ook "compleet onbegrijpelijk" dat N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-kopman Elio Di Rupo elk hun eigen coalitiepartners zouden mogen kiezen in hun landsgedeelte. Daardoor wordt volgens hem het confederalisme in de praktijk ingevoerd. "Dat alle andere partijen zich dat laten welgevallen, daar is mijn verstand te klein voor."

De politici die nu aan zet zijn in de nationale politiek worden door De Gucht ingeschat zoals schrijver Louis Paul Boon zijn tijdgenoten Gerard Walschap, Hubert Lampo en Marnix Gijsen inschatte. "Geniaal... maar met te korte beentjes."

"Men maakt de politiek kapot. Men solt met de democratie. België heeft recht op een regering, ook als de N-VA daar geen zin in heeft", meent de Vlaamse liberaal. (belga/tw)
21/05/11 09u21

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: DE GUCHT SPREEKT - PARLE   

Back to top Go down
 
DE GUCHT SPREEKT - PARLE
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: