Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Peumans steekt Waalse loftrompet in 11 juli-speech

Go down 
AuthorMessage
wandererNumber of posts : 142
Location : Europese Unie
Registration date : 2010-09-24

PostSubject: Peumans steekt Waalse loftrompet in 11 juli-speech   Fri Jul 13, 2012 2:17 pm

Peumans steekt Waalse loftrompet in 11 juli-speech

Om de Vlaamse economische en politieke belangen in Wallonië te behartigen, zou de Vlaamse regering best Vlaamse vertegenwoordigers naar Namen sturen. Dat heeft Vlaams parlementsvoorzitter Jan Peumans gezegd in zijn 11 juli-toespraak op het Brusselse stadhuis. Die 11 juli-viering werd bijgewoond door onder meer premier Elio Di Rupo, Waals minister-president Rudy Demotte, Vlaams minister-president Kris Peeters en minister-president van de Duitstalige Gemeenschap Karl-Heinz Lambertz.

Peumans had het in zijn speech bijna uitsluitend over Wallonië. Volgens Peumans heeft Wallonië veel om trots en jaloers op te zijn en klopt er niks van "die onzin van de luie Waal en andere vooroordelen". Peumans toonde onder meer bewondering voor de manier waarop de Waalse economie heropleeft na het Marshallplan en het latere Marschallplan 2.vert. Als het van de Vlaamse parlementsvoorzitter afhangt, moeten Vlaanderen en Wallonië op politiek en economisch vlak nauwer en directer gaan samenwerken.

Zo heeft Flanders Investment and Trade (FIT) het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen, wereldwijd kantoren maar niet in Wallonië. Daarnaast telt de Vlaamse regering 11 vertegenwoordigers in het buitenland, waaronder in de buurlanden, maar niet in Wallonië.
"Waarom geen economische en politieke vertegenwoordiger van Vlaanderen in Namen installeren?", vroeg Peumans zich luidop af. Peumans pleit daarnaast voor een "rechtstreeks dialoog tussen Vlaanderen en Wallonië". Geen ad-hoc constructies of een "artificieel forum" zoals de Senaat, maar een rechtstreekse dialoog tussen deelstaten.


In een eerste reactie liet Vlaams minister-president Kris Peeters verstaan dat hij het voorstel van Peumans wil bekijken. "Maar Vlaanderen heeft al goede relaties met Brussel en Wallonië. Het lijkt me daarom niet echt nodig om namens de Vlaamse regering iemand naar Namen te sturen", klonk het. Ook Waals minister-president Rudy Demotte loopt niet over van enthousiasme. "De Vlamingen zijn welkom in Wallonië. Maar er wordt al samengewerkt door bedrijven en op het vlak van cultuur. Er bestaan al verschillende structuren om de banden tussen Wallonië en Vlaanderen te bevestigen", aldus Demotte.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/1468250/2012/07/11/Peumans-steekt-Waalse-loftrompet-in-11-juli-speech.dhtml
Back to top Go down
View user profile http://germanicrealm.informe.com/forum/
 
Peumans steekt Waalse loftrompet in 11 juli-speech
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Throne Speech
» Why it's NOT a crime to post an offensive message on Twitter: DPP backs free speech and clears Tom Daley 'troll'
» Freedom of Speech, the McCanns, and Searching for Maddie/Pat Brown
» Gerry's comment in first speech to the Press
» Free Speech

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: