Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Internetpeiling van DS over unitaristisch en separatistisch gevoel

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Internetpeiling van DS over unitaristisch en separatistisch gevoel   Tue Jul 24, 2012 8:39 pm

Niet dat we hier veel van geloven (vele DS-lezers zijn immers flaminganten), maar er staan toch nogal interessante zaken in. Commentaren in het rood.

photo news

Volgens de Belgometer bent u een heel lichte separatist

• dinsdag 24 juli 2012, 18u09

• Auteur: bbd

50.000 mensen gebruikten de voorbije dagen de Belgometer van De Standaard Online om te testen of ze zich eerder Vlaming of eerder Belg voelden. En of ze eerder separatistisch dan wel unionistisch dachten.

In oktober 2007 lanceerden we een eerste keer het testje. Dit jaar deden we dezelfde test nog eens.

Misschien bent u nieuwsgierig naar de resultaten. Niet dat we er grote conclusies aan willen vastknopen. Het blijft een eerder ludieke test waarmee u uw Vlaamse en Belgische gevoelens tegen mekaar kon afwegen.

Net als vorige keer 'wint' de Vlaamse gevoeligheid of het separatisme in deze test. In 2007 bleek de gemiddelde deelnemer 54 % separatistisch. Nu eindigen we op 52,5 procent. Erg vergelijkbaar dus.

Er is een duidelijke relatie tussen de voorkeurpartij en het Belgisch of Vlaamse profiel. Kiezers van Vlaams Belang zijn 78 procent separatistisch. Kiezers van N-VA 70 procent. => 30% dus niet ! Stel je voor dat 30% van de B.U.B.-kiezers tegen unitarisme zouden zijn. Wink

Aan de Belgische zijde vinden we vooral Groen-kiezers en SP.A-kiezers. Open VLD is lichtjes unionistisch, CD&V-kiezers zitten netjes in het centrum. Die particratische en separatistische bende kan moeilijk de Belgisch-gezinden vertegenwoordigen. Daarvoor heb je Belgisch-gezinde én nationale partijen nodig.

Brusselaars blijken, net als in 2007, de meest unionistische keuzes te maken. De andere provincies stemden onderling erg gelijkaardig, met een kleine separatistische voorkeur. Zegt veel over de aard van de lezers van De Standaard.

De leeftijd toont verschillen. Tot 43 jaar stemde u eerder unionistisch. Oudere deelnemers kozen separatistisch. In 2007 was dat net zo. De jongeren zijn de toekomst. Wink Bovendien denk ik niet dat het staatsgevoel verandert met de leeftijd.

Mannen blijken eerder Vlaamsgezind te stemmen. Vrouwen eerder Belgisch. Dat was ook weer zo in 2007. Alleen zijn de verschillen wat kleiner geworden. Mannen blijven bij de test dit jaar eerder separatistisch maar iets minder uitgesproken dan in 2007 (toen 60 procent, nu 54 procent). Vrouwen blijken slimmer te zijn dan mannen. Dit is niet nieuw en werd onlangs nog ergens wetenschappelijk bevestigd. Wink

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
Invité
GuestPostSubject: Re: Internetpeiling van DS over unitaristisch en separatistisch gevoel   Tue Jul 31, 2012 9:11 pm

Quote :
Niet dat we hier veel van geloven (vele DS-lezers zijn immers flaminganten)

Hoezo, veel DS-lezers zijn flaminganten? Ik dacht dat flamingantisme enkel een verschijnsel was bij ultra-nationalistische en fascistische (of wat jullie onder die term begrijpen, een synoniem voor anti-unitarisme waarschijnlijk) politici, en bij misschien (hoogstens) 5% van de bevolking?
De Standaard wordt volgens het CIM dagelijks door ruim 300.000 mensen gelezen. Als velen daarvan flaminganten zijn, kan dat maar twee dingen betekenen: óf zowat alle flaminganten lezen De Standaard (een mogelijke optie, een échte Belg leest immers geen kranten van de regimepers) óf het flamingantisme/Vlaams-nationalisme beschikt wel degelijk over een ernstige electorale basis bij de bevolking. Nochtans doen jullie er alles aan om net het tegengestelde te bewijzen...

En wat jullie artikel betreft over het federalisme als oorzaak van zelfmoord: ik heb nog nooit gehoord over iemand die in zijn afscheidsbrief het federale België als (mede-)oorzaak van zijn wanhoopsdaad had omschreven. Het aantal mensen dat zelfmoord pleegt omwille van een staatsvorm (federalisme) lijkt mij eerlijk gezegd nogal verwaarloosbaar.
Maar goed, volgens jullie plegen mensen dus zelfmoord omdat nationalistische politici de Belgische identiteit belachelijk maken. Denken jullie nu werkelijk dat het moreel van gezag van de politieke klasse in de 21ste eeuw nog zó groot is dat het mensen tot zelfmoord drijft?
Of schuilt er achter deze boodschap een geheime agenda van de BUB, waarbij werkelijk alle middelen goed zijn om het partijprogramma erdoor te duwen, desnoods door zelfs de doden te misbruiken voor een beetje aandacht of een paar stemmen?
Back to top Go down
 
Internetpeiling van DS over unitaristisch en separatistisch gevoel
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: