Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Het belang van de Rode Duivels - l'intérêt des Diables Rouges

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Het belang van de Rode Duivels - l'intérêt des Diables Rouges   Tue Sep 11, 2012 5:07 pm

Interessant op het einde - intéressant à la fin.

Maar is dat wel zo dat separatisten achter de Rode Duivels staan? Ik denk het niet.

Je ne pense pas que les séparatistes soutiennent les Diables Rouges.
DE STANDAARD

Als je wint, heb je vrienden
Duivelse marketing in schizofreen België


dinsdag 11 september 2012, 03u00
Auteur: Van onze redacteur Nico Tanghe

BRUSSEL - Van de metalband Channel Zero tot een Antwerps rusthuis: iedereen schreeuwt zijn stem schor voor de nationale voetbalploeg. Het merk ‘Rode Duivels’ is sterker dan ooit.

Als een bulderende rode zee: zo zullen de uitverkochte tribunes van het Koning Boudewijnstadion er vanavond uitzien tijdens de WK-kwalificatiematch tegen Kroatië. En na de gewonnen openingswedstrijd in Wales (0-2) staan ook de telefoons voor de volgende thuismatch tegen Schotland al roodgloeiend. ‘Dat wordt ongetwijfeld ook een vol huis’, zegt Bob Madou, directeur communicatie van de Belgische voetbalbond KBVB, terwijl hij zich in de handen wrijft.

Stad Geel werd ‘Rood’

Het is slechts het topje van de ijsberg. Sinds de start van de nieuwe marketingcampagne - in de aanloop van de oefenwedstrijd tegen Nederland - regent het in het hele land grappige, originele en luidruchtige supportersinitiatieven die de Rode Duivels een hart onder de riem steken. In samenwerking met het Leuvense reclamebureau Boondoggle lanceerde de voetbalbond een originele reeks ‘Duiveluitdagingen’, opdrachten die het sluimerende supportersgevoel in België moeten doen heropleven.

De eerste opdracht was al meteen raak. Nadat aanvoerder Vincent Kompany in een simpel filmpje de supporters gevraagd had de tribunes tegen Nederland zoveel mogelijk rood kleuren, stroomden de initiatieven toe. Nooit zoveel rood gezien in één stadion. Zelfs tractoren en auto’s kleurden rood, terwijl de stad Geel voor 24 uur zijn naam veranderde in ‘Rood’.

Sociale media

Een succes dat probleemloos werd doorgetrokken naar de matchen tegen Wales en Kroatië. Dit keer werd de fans gevraagd om veel lawaai te maken, minstens 500.000 decibels. Hoe maakt niet uit of het via filmpjes, geluidsfragmenten, gezang of getoeter is. Elke vorm van lawaai telt en wordt via een decibelmeter geregistreerd en opgeteld. ‘Duiveluitdaging 2’ kende een overweldigend succes. Met een filmpje van de Belgische metalband Channel Zero, die zijn medewerking zelf aanbood, schoot de meter meteen de hoogte in. Maar ook het Antwerpse woon- en zorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw, gewapend met potten en pannen, en de kandidates voor Miss België produceerden oorverdovend veel lawaai. Ineens klonk de wat duffe slogan van de vorige EK-kwalificatiecampagne - ‘We are all part of the team’ - zo hol niet meer.

Het geheim van het succes zit deels in het gebruik van sociale media, waarvan Boondoggle ook bij de geboorte van de Antwerpse olifant Kai-Mook al slim gebruik had gemaakt. ‘We hebben bewust gekozen voor een dynamische campagne, die inspeelt op de leefwereld van de supporters, die vaak heel actief zijn op sociale netwerken’ Het resultaat is ernaar. De Facebook-pagina van de Belgianreddevils telt na één maand al ruim 33.000 leden, en ook op Twitter en Youtube zijn de Rode Duivels opnieuw ‘cool’.

Maar er is meer. Boondoggle en co hebben dit keer ook bewust een rechtstreekse band tussen supporters en spelers proberen te scheppen. En dat door de spelers rechtstreeks bij de campagne te betrekken. Zo werden Jan Vertonghen en Axel Witsel de voorbije dagen ingeschakeld om telefoons van supporters te beantwoorden. Via een ‘Rode Lijn’ konden de fans rechtstreeks hun decibels loslaten op hun idolen. Bovendien leveren de Duivels bij elke geslaagde opdracht ook een tegenprestatie.

Het is ooit anders geweest. Nauwelijks vijf jaar geleden was elke thuismatch van de Rode Duivels een lijdensweg. De resultaten vielen tegen, grote sponsors zoals Dexia en Continental haakten in bosjes af en de lege plekken in het stadion waren legio. ‘Tja, veel staat of valt met de resultaten. Als we morgen met 0-3 verliezen, zal het enthousiasme ook wel een deuk krijgen’, zegt Madou bescheiden. ‘Maar we zijn daar op voorbereid. Het wordt een proces van vallen en opstaan. Als we eerlijk communiceren, maken we maken ons sterk dat zelfs dan het supportersenthousiasme voor de Duivels niet meer zal ineenzakken.’

Generatiekloof

Marketingspecialisten zijn directer in hun antwoord. ‘Het product Rode Duivels was de voorbije jaren gewoon niet goed genoeg.’ Want naast de eindscore op het bord, is ook uitstraling erg belangrijk. En door de interne twisten in de groep liet net die uitstraling vaak te wensen over. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog het incident met de dure Louis Vuitton-tassen van doelman Bailly en Sebastien Pocognoli in 2009? Een relletje dat al snel communautair werd uitgelegd. Daarbij werd benadrukt dat een klein groepje van gevestigde Vlaamse spelers (onder wie Stijn Stijnen en Wesley Sonck) zich telkens blauw ergerde aan het sterrengedrag en de lakse werkethiek van de Waalse opkomende talenten.

Vandaag wordt dat soort incidenten niet langer negatief uitvergroot. Dankzij de doorbraak van tal van Belgische voetballers in het buitenland, met name in de Engelse Premier League, is de ploeg hechter geworden. ‘De mindere sfeer vroeger had niet zoveel te maken met Walen en Vlamingen. Eigenlijk was het een generatieconflict’, reageerde Porto-speler Steven Dufour dit weekend. Waarmee het incident definitief lijkt afgesloten.

Het contrast met vandaag kan dan ook niet groter zijn. De Rode Duivels zijn nu een ploeg van wereldsterren die staan voor aanvallend en dominant voetbal. En dat spreekt de buitenwereld aan. Geen wonder dat PriceWaterhouseCoopers en BMW hun imago aan dat van de Duivels hebben gekoppeld. Komen de resultaten nu niet, dan komen ze later wel, is daarbij hun motto. In afwachting is de positieve, internationale uitstraling van deze groep jong Duivels ruim voldoende om de marketinginvestering te compenseren.

Schizofrene Belgen

Blijkbaar stellen de sponsors zich niet de vraag die iedere Belgische voetballiefhebber op de lippen brandt: zal deze talentvolle generatie Rode Duivels nà het WK van 2014 in Brazilië nog wel de kans zal krijgen om als één nationale ploeg hun kansen op het internationale toneel te verdedigen.

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter hoopt alvast van niet. ‘Drietand-marketing van Rode Duivels is volgens voetbalbond poging om modern, enthousiast België te promoten. Laatste unitaire strohalm?’, twitterde hij op provocerende toon.

Maar de Gentse politicoloog Carl Devos relativeert. ‘Iedere politicus projecteert zijn eigen waarheid op de Rode Duivels, maar sport staat los van de politiek. Uit de laatste peilingen blijkt dat bijna 40 procent van de Vlamingen stemt op een politieke partij die op termijn pleit voor het einde van België: de N-VA. Toch kunnen die mensen probleemloos voor de Rode Duivels supporteren. Ik zie daar geen tegenstelling in.’

Want de achterban van de N-VA is erg divers. ‘Uit eerder onderzoek bleek dat veel van hun kiezers het einde van België niet willen. De echte vraag die zij zich stellen is: in welk België zullen we straks wonen? ’

Kortom, het merk Rode Duivels kan in het schizofrene België nog jaren mee.

‘Het nationale voetbalelftal is samen met het koningshuis een van onze laatste nationale symbolen. Voor de Duivels staan belgicisten en separatisten broederlijk naast elkaar in de tribunes. En dat zie ik niet zo snel veranderen.’


_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
 
Het belang van de Rode Duivels - l'intérêt des Diables Rouges
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: