Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Wordt "wonen in eigen streek" vernietigd" - Vers une annulation des mesures "wonen in eigen streek"?

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Wordt "wonen in eigen streek" vernietigd" - Vers une annulation des mesures "wonen in eigen streek"?    Thu Oct 04, 2012 2:18 pm

Laten we inderdaad hopen dat deze manifeste schending van de mensenrechten en het vrij verkeer van personen zo snel mogelijk wordt ongedaan gemaakt !

Espérons en effet que cette violation manifeste des droits de l'Homme et de la libre circulation des personnes sera annulée au plus vite !


DE TIJD

11:11 - 04 oktober 2012 door Moens Barbara
'Wonen in eigen streek' in strijd met EU-recht

De Vlaamse regering wil via 'Wonen in eigen streek' betaalbaar wonen in de eigen streek bevorderen. In 69 geselecteerde gemeenten moet de kandidaat-koper aantonen dat hij een duurzame band heeft met de betrokken gemeente bij het kopen van een woning of verkaveling. Maar die regeling is volgens de advocaat-generaal van het EU-Hof van Justitie in strijd met het Europees recht.


Oostende is een van de Vlaamse gemeenten waar 'Wonen in eigen streek' van toepassing is. - Foto Belga

Het luik 'Wonen in eigen streek' van het Vlaamse decreet biedt de gemeenten in kwestie het recht om bij de aankoop van kavels voorrang te geven aan mensen die een nauwe band hebben met de streek. Die maatregel moet het betaalbaar wonen in de eigen streek bevorderen.

Het Algemeen Eigenaars- en Mede-eigenaars Syndicaat (AES) en FDF'ers Eric Libert en Christian Van Eycken eisen bij het Grondwettelijk Hof de annulering van het decreet. Om een oordeel te kunnen vellen, stelde het Hof een aantal prejudiciële vragen aan het Europees Hof van Justitie.

De advocaat-generaal van dat Hof heeft nu zijn conclusie klaar. Hij vindt dat de opgelegde voorwaarde 'een beperking van de fundamentele vrijheden' vormt. De voorwaarde komt er volgens advocaat-generaal Ján Mazák immers op neer dat bepaalde personen het recht wordt ontzegd gronden en daarop opgerichte woningen te kopen of voor meer dan 9 jaar te huren.

Het komt evenwel het Belgische Grondwettelijke Hof toe, luidt het, 'om het precieze doel van het grond- en pandendecreet vast te stellen'.

Voor het EU-Hof is de conclusie van zijn advocaat-generaal niet bindend, maar het advies wordt meestal wel gevolgd in de arresten van het Hof.

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
 
Wordt "wonen in eigen streek" vernietigd" - Vers une annulation des mesures "wonen in eigen streek"?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: