Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Coene (NBB) waarschuwt voor kost federalisme - Coene (BNB) met en garde contre le coût du fédéralisme

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Coene (NBB) waarschuwt voor kost federalisme - Coene (BNB) met en garde contre le coût du fédéralisme   Tue Jan 15, 2013 8:05 pm

Het federalisme is duur, heel duur ! Le fédéralisme coûte cher, très cher !DE STANDAARD

Coene en Bourgeois twisten over aantal Vlaamse ambtenaren

dinsdag 15 januari 2013, 09u10
Bron: Belga
Auteur: bvb

BELGA

BRUSSEL - Gewesten, gemeenschappen en lokale besturen hebben in de periode 2000-2010 bijna een kwart meer ambtenaren aangeworven. Gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank spreekt van een “ontsporing”, die ons duur te staan kan komen. Vlaams minister Bourgeois ontkent.

België telt het op een na meeste ambtenaren van alle eurolanden. Inde periode 2000-2010 steeg het aantal ambtenaren met 14,7 procent, vooral door toedoen van de gewesten, gemeenschappen en lokale besturen.

Dat heeft de Nationale Bank berekend.

Gouverneur Coene vindt deze evolutie onrustwekkend. 'Met elke nieuwe regelgeving van de gewesten en gemeenschappen kwamen er nieuwe ambtenaren. Voor cultuur, voor milieu, voor sport, voor vergrijzing, terwijl er vaak onvoldoende activiteiten voorhanden waren', zei Coene maandag op een forum over de openbare financiën. 'Op dat gebied hebben we veel laten ontsporen.'

In de visie van de gouverneur legt de ambtenarij een te groot beslag op de uitgaven van de overheid, waardoor die het moeilijk heeft om haar uitgaven onder controle te krijgen.

Omdat de toename van de ambtenarij het grootst is bij de gemeenschappen en gewesten kijkt Coene in hun richting om iets aan het probleem te doen.Door te besparen op de ambtenarij kunnen ze een grotere bijdrage leveren aan de verdere sanering van de Belgische begroting.

Geert Bourgeois nuanceert

Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) vindt het jammer dat de Nationale Bank stopte met tellen in 2010. Hij beklemtoont dat deze Vlaamse regering tijdens haar regeerperiode het aantal Vlaamse ambtenaren met zes procent vermindert. Nu zijn het er al vier procent minder vergeleken met het begin van deze regeerperiode. 'Op die manier bespaart Vlaanderen zowat 1,5 miljard euro,' zei de minister op Radio 1.

'Als er iets is dat niet ontspoort, dan is het wel de Vlaamse begroting', aldus Bourgeois.

Bourgeois zegt wel dat Coene eerlijk moet rekenen. Als er door de staatshervorming federale ambtenaren overkomen, samen met de nieuwe bevoegdheden, dan kun je Vlaanderen niet verwijten meer ambtenaren te tellen.

Hetzelfde geldt voor het politiepersoneel en het gemeentepersoneel. Bij de gemeenten en de provincies valt trouwens nog efficiëntiewinst te halen, zegt de Vlaamse minister nog.

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
 
Coene (NBB) waarschuwt voor kost federalisme - Coene (BNB) met en garde contre le coût du fédéralisme
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Thiệp Popup 90.
» HOW THE MIGHTY HAVE FALLEN
» La Garde Impériale, récit de campagne du 2e RGI

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: