Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 N-VA wil niet weten van de Congoboot - La N-VA ne veut rien savoir du bateau colonial

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: N-VA wil niet weten van de Congoboot - La N-VA ne veut rien savoir du bateau colonial   Sun May 12, 2013 9:47 pm

De Belgische overheid moet over de brug komen om dit prachtig symbool van ons glorierijk verleden te bewaren... L'autorité belge doit intervenir pour conserver ce symbole magnifique de notre passé glorieux...GAZET VAN ANTWERPEN

Congoboot Charlesville voor Antwerpen niet haalbaar

19/07/'11Antwerpen

Het overbrengen van de laatste, nog bestaande Congoboot - de Charlesville - naar Antwerpen, is voor de stad geen haalbare kaart. Dat liet de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout gisteren weten.

De 153,66 meter lange, in 1950 in Hoboken gebouwde Charlesville, was een van de beroemde villeboten die decennialang een permanente verbinding vormden tussen Antwerpen en Matadi in Congo. Het schip werd al kort na de onafhankelijkheid verkocht aan de toenmalige Oost-Duitse staatsrederij die het nog enkele jaren als de Georg Büchner in dienst had. Uiteindelijk nam ook Oost-Duitsland het uit de vaart. De Charlesville ligt sindsdien als jeugdherberg, intussen al zonder schroef en hier en daar aangepast, nog steeds in de haven van Rostock.

In de hype rond 50 jaar onafhankelijkheid van Congo werd opnieuw fors gepleit om het schip naar Antwerpen te halen en het hier als topstuk af te meren. De hoop wordt nu gekelderd. Volgens schepen Van Campenhout is de Charlesville weliswaar "zeker een interessant stuk maritiem erfgoed", maar past het historisch niet in de Red Star Line-optiek die de stad rond het MAS opbouwt.

Red Star opereerde immers "grofweg tussen 1870 en 1920", terwijl de Charlesville voor het eerst werd ingezet in 1951. Op het kabinet van de schepen geeft men overigens ruiterlijk toe dat het conserveren en afmeren van zo'n schip budgettair "te groot is voor onze mogelijkheden." Van Campenhout zegt te hopen dat de Belgische overheid misschien nog iets kan doen.

PVB

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
 
N-VA wil niet weten van de Congoboot - La N-VA ne veut rien savoir du bateau colonial
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: