Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !   Thu Jul 04, 2013 1:36 pm

Troonsafstand van Koning Albert II - abdication du Roi Albert IIDE STANDAARD


Dit gebeurt er op 21 juli

04.07.2013 om 07:50 door bvb

Dit gebeurt er op 21 juli Foto: Jimmy Kets

Op 21 juli 2013 doet koning Albert II troonsafstand en legt koning Filip de eed af. De regering werkt de komende dagen het scenario voor die dag uit, maar een aantal dingen zijn nu al bekend.

Koning Albert zal het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel bijwonen.

Nadien wordt in het koninklijk paleis de akte van troonsafstand plechtig ondertekend door Albert en Filip.

Vervolgens legt Filip in de Verenigde Kamers - Kamer en Senaat samen - de eed af als zevende koning van België.

In de late namiddag wonen de oude koning Albert en koning Filip samen het traditionele militaire defilé in Brussel bij.

Filip is de tweede koning die de eed aflegt op 21 juli. Ook Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, I, de eerste koning der Belgen, legde in 1831 op 21 juli 1de eed af als de eerste koning der Belgen. Dat was de aanleiding om van 21 juli de nationale feestdag te maken.


_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
Invité
GuestPostSubject: Re: NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !   Fri Jul 05, 2013 2:27 pm

De troonsbestijging van prins Filip is ongrondwettelijk, volgens prof. Matthias Storme:

"De macht van de Koning kan alleen overgaan op prins Filips door erfopvolging, volgt uit art. 85 Grondwet. Erfopvolging veronderstelt overlijden. Dus gaat de troon door troonsafstand niét over op de kroonprins en moet art. 95 van de Grondwet worden toegepast:
"Ingeval de troon onbezet is, voorzien de Kamers, samen beraadslagend, voorlopig in het regentschap totdat de geheel vernieuwde Kamers bijeenkomen; deze bijeenkomst heeft plaats uiterlijk binnen twee maanden. De nieuwe Kamers, samen beraadslagend, voorzien voorgoed in het bezetten van de troon."
Met andere woorden, Filip kan geen koning worden zonder dat er éérst verkiezingen worden gehouden!"

Aangezien de B.U.B. consequent elke grondwetsschending aanvecht (of toch beweert dit te doen), mag ik veronderstellen dat dat ook deze keer het geval zal zijn?
Back to top Go down
Invité
GuestPostSubject: Re: NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !   Fri Jul 05, 2013 2:33 pm

En wat jullie artikel op de website betreft: prins Filip moet volgens jullie een staatshervorming blokkeren die door een democratisch gelegitimeerd parlement wordt gestemd. Dit bewijst toch duidelijk dat jullie de macht van de koning willen uitbreiden, naar het blokkeren van democratisch gestemde wetten en grondwetswijzigingen die niet in het kraam van de B.U.B. passen? Hoe kunnen jullie, bij deze vaststelling, nog ernstig beweren een democratische partij te zijn?
Back to top Go down
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Re: NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !   Mon Jul 29, 2013 5:37 pm


Zes op tien Vlamingen vertrouwen koning Filip

Gisteren om 13:30 door VMMa | Bron: VMMA
Zes op de tien Vlamingen hebben vertrouwen in Filip als koning. Dat blijkt uit een onderzoek van VTM NIEUWS door het onderzoeksbureau iVox bij 918 Vlamingen.

Sinds de nationale feestdag is het aantal Vlamingen dat vertrouwen heeft in de nieuwe koning gestegen van 49% naar 59,3%. De grote meerderheid vond zijn nieuwe toespraak goed (69,9%), en de overgrote meerderheid vond dat hij de hele dag een goede beurt gemaakt heeft (82,3%).

Maar dat koning Filip een goede indruk heeft achtergelaten op zijn eerste dag als koning, wil niet zeggen dat de Vlamingen van mening zijn veranderd over de rol van het koningschap in ons land. De meesten zien voor Filip een ceremoniële rol weggelegd zonder enige vorm van macht (63,4%). En dat was ook al zo vóór 21 juli (63,9%). Dat is dus eigenlijk een status quo als ik het goed begrijp? Onze monarchie is al protocollair in de feiten.

21 juli

De Vlamingen hebben de troonswisseling en het feest op de nationale feestdag zeer gesmaakt. Maar één vierde van de respondenten vonden dat het spectaculairder mocht. De favoriete momenten van de Vlamingen waren de eedaflegging in het parlement (14,5%), en de toespraak van de nieuwe koning 's avonds op het balkon (14,4%).

Filip begint eindelijk de harten van de Vlamingen te veroveren. Sinds de nationale feestdag vinden we hem stijlvoller, socialer en heeft hij volgens ons meer flair. De rest van de koninklijke familie doet het ook goed. Zeven op de tien Vlamingen menen dat ze het oprecht goed voorhebben met ons.

Koning Albert

In zijn twintig jaar op de troon is koning Albert een goede koning voor ons geweest. Dat vindt driekwart van de ondervraagde Vlamingen. Maar dat wil niet zeggen dat zijn regeerperiode langer had moeten duren: 62,3% van de ondervraagden vindt dat hij niet langer had moeten aanblijven. Het was tijd voor opvolging.

Dat koning Albert oprecht gelooft in zijn zoon Filip, konden veel Vlamingen wel appreciëren: de omhelzing tussen vader en zoon na de toespraak en de troonsafstand van Albert, was voor 11,6% het mooiste moment van de dag.

Op één vlak heeft koning Albert de Vlamingen echter teleurgesteld. De hele affaire rond Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter die hij nooit erkend heeft, is volgens 53,1% van de ondervraagden een grote smet op zijn blazoen.


_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
Invité
GuestPostSubject: Re: NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !   Tue Jul 30, 2013 4:32 pm

We kunnen discussiëren over de term 'protocollair', maar als je de Belgische monarchie al 'protocollair' noemt, welke term geef je dan aan de Zweedse monarchie? Een protocollaire vorst wordt, denk ik, doorgaans gedefinieerd als een staatshoofd dat geen wetten meer ondertekent, geen ministers meer benoemt, geen gratie meer kan verlenen aan veroordeelden, niet langer de leiding heeft over de regeringsformatie, en ook grondwettelijk niet meer tot de uitvoerende of wetgevende macht behoort (het tegengestelde van wat de B.U.B. wil, dus).
Back to top Go down
kyrios

avatar

Number of posts : 309
Location : aarde
Registration date : 2008-12-13

PostSubject: Verkiezingen ???   Fri Jul 22, 2016 3:43 pm

Ik zie nergens in het betoog van Invité staan waar er expliciet verwezen wordt naar nieuwe verkiezingen! Indien dit wel het geval zou zijn zou er om geen interpretatie mogelijk te maken toch duidelijk in de wet verwezen worden naar het houden/voorschrijven van nieuwe verkiezingen. Als de beide kamers geen graten zien in de bestaande situatie kunnen ze toch beslissen dat de nieuwe toestand een bestendiging van de oude toestand inhoudt ?
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !   

Back to top Go down
 
NIEUWE KONING FILIP I - NOUVEAU PHILIPPE Ier !
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Nieuwe aankopen

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: