Afschaffen dat federalisme en die overtollige bureaucratie:
DE STANDAARD
Beter doen met minder
* maandag 28 september 2009
*
* Auteur: GUY TEGENBOS
mh
COMMENTAAR — Tweehonderddrieënveertig.
Zoveel ‘regulerende instanties' vonden de onderzoekers van het Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen (SBOV). 243 instellingen die ‘regulerend' optreden op het grondgebied Vlaanderen: Vlaamse en federale ministeries, autonome overheidsdiensten en agentschappen, en vooral heel veel commissies. Zij moeten de beslissingen die politieke overheden treffen – en die doorgaans al niet uitmunten in duidelijkheid, eenvoud en beginselvastheid – concreet maken, omzetten in criteria, erkenningen en vergunningen uitreiken, controles uitvoeren en sancties opleggen.
Een meerderheid ervan is federaal, maar Vlaanderen doet ook flink zijn best.
Niet minder dan 243! Meteen is duidelijk hoe het komt dat het Staatsblad in 2009 afstevent op een nieuw record. Hoe meer regelgevers, hoe omvangrijker én hoe slechter de regels. Eind vorige week waren al 64.000 pagina's regels gepubliceerd in dat blad; als de reguleringsijver niet instort de volgende maanden, zal het duizelingwekkend record van 2004 (87.000 bladzijden) gebroken worden. Terloops: in 1990 kon België bestuurd worden met 20.000 bladzijden nieuwe regels per jaar, en toen vond men al dat de grens overschreden was.
De Vlaamse regering die vandaag haar eerste septemberverklaring aflegt, onder meer over haar besparingen, kan maar één motto hebben.
Beter doen met minder.
De vorige Vlaamse regering had ‘beter bestuur' als motto. Nu moet het zijn: ‘beter doen met minder'.
In de eerste plaats beter doen met minder geld. Minister-president Kris Peeters moet vandaag in zijn septemberverklaring de besparingen uitleggen. Beter doen met minder ambtenaren, is een deel daarvan. We hebben er te veel. Ook in Vlaanderen. Maar ‘beter doen met minder regels', moet daar ook deel van uitmaken. En dat kan alleen met minder regulerende instanties.
Er zijn te veel kleine agentschappen en te veel commissies met minimale bevoegdheden maar een maximale reguleringsdrift. Een sanering dringt zich op. Een betere coördinatie van de verkokerde Vlaamse administratie is ook nodig. Een betere organisatie van de regulering levert minder maar betere regels op, minder lasten voor burgers en bedrijven, en meer ruimte voor ontwikkeling en welzijn.
Federaal is ingrijpen ook nodig. Maar kun je dat wel verwachten van die arme premier Herman Van Rompuy die al alle moeite van de wereld moet doen om zijn federale regering te laten doen alsof ze bespaart en saneert? Ja. Een studie van het Planbureau bewijst vandaag dat één aspect van de reguleringssanering, de zuiver administratieve vereenvoudiging – de beperking van het aantal formulieren – ook kan vorderen onder amechtige federale regeringen.