Bron: HLN
Dan toch leven op Mars?
Wetenschappers denken dat micro-organismen en/of andere vormen van leven misschien wel verantwoordelijk zijn voor grote hoeveelheden methaan op Mars. Op sommige plekken op de rode planeet is sprake van grote methaanwolken. Dat is ontdekt met drie speciale telescopen op Hawaii. Specifieke golflengten van infrarood licht wezen op de aanwezigheid van het broeikasgas.
De methaanwolken zouden van geologische of biologische oorsprong kunnen zijn. Ze doken bij het begin en aan het einde van de zomer op. Eén van de wolken zou volgens berekeningen 19.000 ton methaan hebben bevat.
Op aarde zijn levende organismen en microben verantwoordelijk voor meer dan 90 procent van het methaangas. Daarom denken experts dat er een grote kans is dat micro-organismen ook methaangas op Mars hebben geproduceerd. Dat zou miljoenen jaren geleden zijn gebeurd. Het methaan zou dan vast komen te zitten zijn in de bevroren bodem.
Een alternatieve verklaring is dat het methaan ontstaat doordat water terecht komt of hete rotsen die koolstof bevatten, zoals dat op onze planeet gebeurt in vulkanische gebieden.
Er is dus of leven geweest of - en dat is ook best mooi - er is nog steeds flink wat water en vulkanische activiteit op Mars. Spannend. Zeker met optie nummer drie: er zijn nog steeds levende organismen zijn op de planeet, die ondergronds leven en geen zonlicht nodig hebben, maar die door waterstof uit water te halen de nodige energie bekomen om te overleven. Zo'n microben bestaan op onze planeet.
Wat ook de oorzaak van de methaanwolken is, wetenschappers zijn het er over eens dat iets het methaan 'voedt'. Methaangas kan immers niet echt lang in de atmosfeer blijven. Het breekt af door zonlicht na hooguit een paar honderd jaar (bij ons) en de sterk oxiderende chemicalieën in het stof op Mars verkorten die tijd nog. (mvl)