Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: OVERSTROMINGEN VERENIGEN BELGIE - LES INONDATIONS UNISSENT LA BELGIQUE Sun Nov 14, 2010 11:56 pm | |
| De media hadden het eerst alleen over "Vlaanderen" en "Wallonië" alsof het in het ander landsdeel niet regende. De feiten hebben echter tot een correctie gedwongen. België wordt werkelijk door alles samengehouden, behalve taal, ook door het weer. En zeggen dat er idioten zijn die de brandweer en de civiele bescherming willen splitsen, ook in de traditionele partijen ! Ze zouden ze in het water moeten smijten !
Les médias parlaient d'abord uniquement de la "Flandre" et de la "Wallonie" comme si il ne pleuvait pas dans l'autre moitié du pays. Les faits les ont pourtant forcés à s'adapter. La Belgique est vraiment tenue ensemble par tout, y compris la météo, sauf par la langue. Et dire qu'il y a des imbéciles qui veulent scinder les pompiers et la protection civile, aussi dans les partis traditionnels ! On devrait les jeter à l'eau !DE STANDAARD Toestand blijft kritiek
Hevige regen eist derde leven in Henegouwen
zondag 14 november 2010, 19u31Bron: belga Auteur: llo, thv, bpr
Bij de ergste overstromingen in vijftig jaar is een derde dode gevallen. Een vrouw van 60 kwam in de Dender terecht. In Sint-Pieters-Leeuw moesten honderden mensen worden geëvacueerd. Een nationaal rampenplan afkondigen is echter niet nodig.
Leger opgetrommeld in verschillende provincies Overzicht: Oost-Vlaanderen Overzicht: Wallonië 'Weekend wellicht erkend als ramp' Overzicht: West-Vlaanderen Overzicht: Antwerpen Overzicht: Vlaams-Brabant Overzicht: Limburg
In Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en de Denderstreek is de toestand kritiek. Sinds vannacht zijn veel grote rivieren, zoals de Dender, uit hun oevers getreden. Het gevaar lijkt zich dus van de kleine naar de bevaarbare waterlopen te verplaatsen. Het zal de komende uren en dagen wel droog worden, maar de grote rivieren zullen nog zeker tot morgen te maken krijgen met het water uit hoger gelegen gebieden. In Henegouwen zijn afgelopen nacht twee mensen verdronken in de ondergelopen straten.
In de Vlaams-Brabantse gemeente Sint-Pieters-Leeuw loopt het kanaal Brussel-Charleroi over een lengte van 200 meter over. Meer dan tweehonderd huizen worden geëvacueerd. Eerst werd gevreesd dat het om een dijkbreuk zou gaan, maar dat blijkt na onderzoek niet het geval. Er zou ook geen gevaar dringen dat het onverwacht tot een breuk komt.
Drie dodelijke slachtoffers
In Wallonië werd de provincie Henegouwen zwaar getroffen. In Solre, bij Beaumont, zijn daarbij even na middernacht twee mensen omgekomen.
Het eerste slachtoffer viel toen een auto een doodlopende straat inreed. De wagen raakte vast in het water dat er hoog stond. De bestuurder kon zich nog redden, maar zijn echtgenote (72) kwam om.
Een tweede dodelijk ongeval gebeurde toen een inwoner van Solre-Saint-Géry te voet naar zijn woonst ging en werd meegesleurd door het water. Afgelopen nacht heeft de weduwe van de man zich van het leven beroofd. Dat heeft de burgemeester van Beaumont, Charles Dupuis, zondag bevestigd.
Zondagmiddag werd in Twee-Akren in Henegouwen een 60-jarige dame bij het oversteken van de Dender meegesleurd in de rivier. Haar lichaam is nog niet gevonden, maar ze zou zeker verdronken zijn. Iemand probeerde haar te redden, maar kwam zelf in de problemen en moest zijn reddingsactie staken.
Sinds zaterdag is de Dender buiten zijn oevers getreden. Een deel van het dorp Twee-Akren is in de nacht van zaterdag op zondag geëvacueerd.
'Geen nationaal rampenplan'
Volgens Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) is het niet nodig om nationaal het rampenplan af te kondigen. 'Zo'n plan vraagt een herorganisatie van de hulpverlening, ook van de diensten op het terrein, wat uiteindelijk tijdsverlies zou impliceren.' Ze zal wel overleggen met de provinciegouverneurs. Wellicht wordt de regenval wel erkend als ramp.Volgens ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) is de toestand onder controle en wordt de situatie nauwgezet opgevolgd. Wel zijn goede afspraken nodig over de debietregeling. De kritieke as loopt momenteel van Henegouwen tot het Scheldegebied, aldus nog Leterme.
Vlaams minister-president Kris Peeters overlegt vanavond met de bevoegde ministers Hilde Crevits (Mobiliteit en Openbare Werken) en Joke Schauvliege (Leefmilieu en Natuur) over de toestand van de bevaarbare en onbevaarbare waterlopen.
Zondagavond droger
De actieve regenzone blijft ook zondag over onze streken hangen, zegt meteoroloog David Dehenauw zondagochtend. Plaatselijk komt er nog 15 mm water bij.
In de voormiddag regent het op vele plaatsen, maar blijft het ten oosten van de Maas meestal droog. In de namiddag vermindert de regenintensiteit en wordt het op sommige plaatsen zelfs droog, maar dan stijgt de kans op regen in het zuidoosten.
Zondag kunnen ook windstoten optreden tot plaatselijk 70 of 80 km/u. Er wordt geen snelle verbetering in de overstromingsgebieden verwacht. Vanaf zondagavond wordt het wel overal droog, ook de komende dagen blijft het zo goed als droog.
Problemen op het spoor
Het treinverkeer ondervond zondagochtend hinder van het noodweer, meer bepaald tussen Brussel-Zuid en Halle omwille van een dreigende dijkbreuk. 'Om 11.45 uur rijden er terug treinen', aldus Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Maar er zijn nog vertragingen, en dat heeft ook gevolgen heeft voor het internationale treinverkeer (Thalys, tgv en Eurostar). 'Er kunnen weer treinen rijden op drie van de vier sporen, maar wel met een snelheidsbeperking van 20 km/u over een stuk van een vijftal kilometer', aldus Petit. Meer informatie op www.railtime.be.
De problemen op het traject Denderleeuw/Gent-Sint-Pieters zijn ondertussen ook van de baan. Daar was door wateroverlast slechts één spoor beschikbaar, maar nu kan het treinverkeer er weer over twee sporen.
Verder zijn er nog gevolgvertragingen nadat in Aalter een boom op de sporen was terechtgekomen. Een trein heeft de boom geraakt, maar daarbij vielen geen gewonden. De reizigers konden allemaal overstappen.
Zondvloed
We waren gewaarschuwd. Er lagen duizenden zandzakjes klaar, brandweerkorpsen stonden paraat, bewoners hadden hun deuren en poorten versterkt. En toch spoelde de regen gisteren als een zondvloed door Vlaanderen. ‘Er viel in enkele uren evenveel regen als in een maand', leggen de weermannen uit.
De zwaarste nood was er zaterdag in het zuiden van Oost-Vlaanderen: in de Zwalmstreek rond Oudenaarde, in de Denderstreek rond Geraardsbergen en Ninove. De regen viel met bakken uit de lucht. Overal rukten brandweermannen uit met waterpompen en zandzakjes. Eén na één moesten de burgemeesters van de provincie het rampenplan afkondigen. Op de middag werd het provinciale rampenplan afgekondigd en schakelden de hulpdiensten een versnelling hoger.
‘Alle ploegen van brandweer, civiele bescherming, medische diensten en zelfs het leger werden bijeengeroepen', zegt veiligheidsdirecteur Luc Bauwens. De nervositeit steeg: de opvangcapaciteit van alle 33 waterbekkens was bereikt.
Nachtje door
De operationele eenheden van de Civiele Bescherming hebben de voorbije nacht met ongeveer 180 manschappen non-stop doorgewerkt, vooral in Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Henegouwen.
De Civiele Bescherming heeft de voorbije dagen in totaal ongeveer 24.000 gevulde zandzakken (ongeveer 410 ton) en 120.000 lege zandzakken verdeeld.
Verzekering
Wie zelf schade geleden heeft, brengt daar best zo snel mogelijk zijn verzekeringsmaatschappij van op de hoogte. Het is aangewezen om zoveel mogelijk foto's te nemen van de aangerichte schade, die dan bij het dossier gevoegd kunnen worden.La Libre "Belgique" et "Belga" ne l'ont pas encore compris pourtant: De nombreux cours d'eau de Wallonie encore en état d'alerte
Belga
Mis en ligne le 14/11/2010
De nombreux cours d'eau de Wallonie étaient encore en état d'alerte de crue ou de pré-alerte de crue dimanche soir, en raison des importantes précipitations, indiquait la Direction générale opérationnelle de la Mobilité et des Voies hydrauliques sur son site internet. Le cdH demande un plan de curage des ruisseaux wallons Turtelboom: "un plan d'urgence national n'est pas nécessaire" Une cinquantaine de militaires dans plusieurs provinces
De nombreux cours d'eau de Wallonie étaient encore en état d'alerte de crue ou de pré-alerte de crue dimanche soir, en raison des importantes précipitations, indiquait la Direction générale opérationnelle de la Mobilité et des Voies hydrauliques sur son site internet. Dans le Hainaut, une portion de l'Ecaut, la Dendre, la Senne, la Sambre et l'Eau blanche étaient en alerte de crue.
La plupart des cours d'eau de la province de Namur avaient également atteint le même niveau d'alerte. Il s'agissait de la Meuse, du Bocq, de la Molignée de l'Eau blanche, de l'Eau d'heure et de la Basse Sambre.
A Liège, les niveaux de la Vesdre et ses affluents étaient encore préoccupants, de même que l'Amblève.
Dans le Brabant wallon, la phase d'alerte de crue était toujours en vigueur pour la Dyle, la Gette et la Senne.
Enfin, dans le Luxembourg, les principales inquiétudes émanaient de la Lesse et de la Semois, l'Ourthe restant, elle, en pré-alerte de crue. L'armée est attendue à Lessines pour procéder à de nouvelles évacuations
L'armée belge, équipée de bateaux de type zodiac, était attendue à Lessines en début de soirée, dimanche, ont indiqué les pompiers. Il reste une dizaine de personnes à évacuer sur Lessines et Deux-Acren et notamment une famille avec un enfant de 18 mois. Durant toute l'après-midi, les pompiers ont procédé à de nouvelles évacuations avec des bateaux à rames.
Celles-ci ont été ralenties à cause du courant de plus en plus fort sur la Dendre. Les pompiers d'Ath et de Leuze annoncent le cours d'eau en décrue sur leur zone. Mais malgré cette nouvelle donne, les pompiers poursuivaient les évacuations nécessaires et la police maintenait les voiries fermées jusqu'à lundi au moins. A Leuze, les pompiers concentrent leurs efforts le long de la rivière car ailleurs, le pire est passé.
Dans les deux cités, on espère y voir plus clair lundi matin. | |
|
Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Re: OVERSTROMINGEN VERENIGEN BELGIE - LES INONDATIONS UNISSENT LA BELGIQUE Mon Nov 15, 2010 7:14 pm | |
| Interessant in DS: VREEMD, WE ZOEKEN GEEN SCHULDIGEN • maandag 15 november 2010
• Auteur: GUY TEGENBOS
COMMENTAAR — De waterramp die we nu meemaken is de ergste die we ons herinneren. En toch is dit de eerste ramp sinds lang waarbij we niet met z'n allen meteen op zoek gingen naar 'schuldigen'. En dat is vreemd.
Is de sfeer in de samenleving plots veranderd? Aanvaarden we ineens dat de natuur grillig is? Hebben we plots meer begrip voor onze overheden? Of is alleen maar de communicatie verbeterd?
De kern van het verhaal is dat nooit zoveel water op zo'n korte tijd op zo'n verzadigde bodem is gevallen. We aanvaarden dus deze grilligheid van de natuur die zovelen zo zwaar treft. Het was ook voorspeld dat het zou gebeuren en zelfs waar dat het ergst zou zijn. We weten dus meer en communiceren beter.
Duidelijk is ook dat de hulpverlening en de communicatie erover verbeterd want geprofessionaliseerd zijn.
Ook aan de vergoeding van de schade is gesleuteld, afgelopen jaren. Voldoende? Dat kan pas straks blijken.
Bovenal speelt echter dat de overheden en de hele samenleving echt geleerd hebben uit de waterrampen van afgelopen decennia, vooral die van 2002.
We hebben geleerd dat we gebouwd hebben op plaatsen waar dit onverstandig was en dat teveel oppervlakte bebouwd is en dat het water dan niet kan doordringen.
Er is een 'natuurtoets' ingevoerd. Het waterbeheer wordt weer ernstig genomen. Er zijn spaarbekkens en overstromingsgebieden aangelegd; we kennen het begrip winterbedding weer; en de grachten zijn stilaan terug van weggeweest.
De burgers beseffen dat hun overheden 'ermee bezig zijn'; die wisten ook verdraaid goed dat ze erop afgerekend zouden worden als dat niet zo was. Daarom liggen ze nu minder onder vuur.
Maar geheel vrij te pleiten, zijn ze niet. Er zijn nog altijd schuldigen, want er is lang niet genoeg gebeurd. Vaak is de gedrevenheid om te doen wat moet, te zwak. 2002 is alweer ver weg als men bijvoorbeeld solidariteit moet afdwingen - boeren met hooggelegen akkers verplichten de erosie te bestrijden om collega's met laaggelegen gronden te vrijwaren. En er worden ook nog belangrijke punten verwaarloosd. Hoe kan het in godsnaam dat het kanaal Charleroi-Brussel zulke problemen oplevert?
Dé grote vraag die voorlopig ontweken wordt, is echter: komt dit maar ééns om de 100 jaar voor of zal dit vaker voorkomen omdat dit, net als de smeltende gletsjers en het stijgend zeewater, voortvloeit uit de toenemende verstoring van het wereldklimaat die we veroorzaken?
We moeten uitgaan van het laatste. En dus moet versneld doorgegaan worden met het Kyoto-beleid en het beleid om anders met energie om te gaan.
En misschien moet men de burger aansporen niet alleen passiefwoningen te bouwen, maar ook paalwoningen.
Reacties Alle 57 reacties Op 15 november 2010 omstreeks 07u46, zei frank W., Antwerpen: tuurlijk dat verzuurd (of beter verzopen) vlaanderen zwijgt over de schuldigen; ze kunnen het nu eens niet op de franstaligen, de linksen, de allochtonen, ... kortom hun gewone zondebokken steken. Als de schuld van dit alles in vlaanderen zelf ligt, dan zwijgt men als vermoord. A propos, iemand de voorbije iets gehoord van de vlaamse regering; ik in elk geval niet!Allez, les gouvernements régionaux font bien leur boulot. De regionale overheden doen goed hun werk. Heureusement qu'on a encore les pompiers et la protection civile, qui ne sont pas encore scindés. Gelukkig hebben we nog de brandweer en de... civiele bescherming, die nog niet gesplitst zijn. On est vraiment dans les mains d'une bande d'idiots pour qui la démolition de l'Etat est plus importante que les vies humaines. We zijn echt in de handen van een bende idioten voor wie de staatsafbraak veel belangrijk is dan mensenlevens. Op website PVDA: http://www.pvda.be/nieuws/artikel/overstromingen-uitbouw-rivierbeheer-lag-10-jaar-stil-door-staatshervormingen.htmlNochtans wordt er in het kader van de Internationale Scheldecommissie (http://www.isc-cie.org/) sinds jaren overlegd en coördinatie betracht in verband met overstromingsrisico’s en gevolgen van aanhoudende droogte. Het Waalse Gewest, het Brusselse Gewest, het Vlaamse Gewest en de Belgische federale overheid nemen aan dit overleg deel, naast Nederland en Frankrijk. Merk op dat hierbij vier Belgische overheden, die allen een groter of kleiner stuk van het beleid onder zich hebben, rond dezelfde tafel zitten als Frankrijk en Nederland. Grotesk, maar zo is het. Noteer ook dat het Brusselse Gewest meestal afwezig is, het Waalse Gewest er naar neigt zijn afspraken vooral met Frankrijk te verzorgen, Vlaanderen hetzelfde nastreeft met Nederland en dat België-Federaal er voor spek en bonen bijzit. Kortom, dit overleg is het toneel waar de versplintering van het Belgische oppervlaktewaterbeleid op schrijnende wijze aan de dag treedt. | |
|