Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 EUROPESE EENMAKING - L'UNIFICATION EUROPEENNE

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

EUROPESE EENMAKING - L'UNIFICATION EUROPEENNE Empty
PostSubject: EUROPESE EENMAKING - L'UNIFICATION EUROPEENNE   EUROPESE EENMAKING - L'UNIFICATION EUROPEENNE EmptyThu Feb 03, 2011 11:12 pm

En die zotte politici hier in België willen de fiscaliteit nog verder splitsen...

Et ces politiciens fous en Belgique veulent encore scinder la fiscalité davantage...


DE STANDAARD

Eurozone moet hecht blok worden

Angela Merkel komt morgen met concrete eisen naar Brussel

* donderdag 03 februari 2011
*
* Auteur: (lc)

EUROPESE EENMAKING - L'UNIFICATION EUROPEENNE ECO1_GTC35Q2BU.1_FE_MERKELSARKO.jpg.275
© PHILIPPE WOJAZER

Lees ook

* 03/02/11 3VRAGEN
* 03/02/11Griekse schuldherschikking ligt op tafel

BRUSSEL - De eurozone moet een sterk economisch blok worden. Daarvoor is discipline nodig en die zal Angela Merkel morgen van haar collega's eisen op een Europese top in Brussel.

Duitsland is bereid om substantieel bij te dragen tot een mechanisme dat toekomstige crisissen in de eurozone effectief moet kunnen opvangen. Zo'n mechanisme moet de financiële markten ervan overtuigen dat speculeren tegen individuele landen van de eurozone geen zin heeft. Maar in ruil vraagt bondskanselier Angela Merkel strengere spelregels en meer discipline die van de eurozone een veel performanter economisch blok moet maken.

Duitsland en Frankrijk werken aan een plan dat die discipline in concrete stappen moet vertalen. Goed geplaatste waarnemers verwachten dat er nog enkele weken nodig zijn om de details met de andere lidstaten door te praten en hen over de streep te trekken. In zijn uiteindelijke vorm zal het plan volgens waarnemers een grote nadruk leggen op groei en concurrentievermogen en op begrotingsdiscipline.

Een punt dat Duitsland zeker in het plan wil, is een maximale schuldgraad die de lidstaten in hun grondwet zullen moeten verankeren. Nu is dat al het geval in Duitsland en Oostenrijk. Berlijn wil ook dat de pensioenleeftijd in alle lidstaten omhoog gaat om de effecten van de vergrijzing op te vangen. Om het vrije verkeer van mensen te verbeteren moeten de lidstaten ook elkaars diploma's en erkende technische kwalificaties erkennen.

Over andere punten zoals een harmonisering van de vennootschapsbelasting en een verbod op de automatische koppeling van lonen aan de index, wordt in Duitsland zelf nog druk gediscussieerd.

De achterliggende idee is dat de economische prestaties van de eurolanden meer naar elkaar toe moeten neigen, waardoor de grote verschillen in concurrentiekracht afnemen. Het zijn vooral die verschillen die het voor de Europese Centrale Bank moeilijk maken om één monetair beleid voor de hele zone uit te stippelen.

Duitsland en Frankrijk zijn het erover eens dat de eurozone nu een stap verder moet gaan dan de nogal vrijblijvende normen van het verdrag van Lissabon die van de eurozone tegen 2010 de meest concurrerende economie ter wereld moesten maken.

Maar wat zijn goede maatstaven voor het meten van de concurrentiekracht? Ook daarover bestaat nog geen eensgezindheid. Moet gekeken worden naar de loonkosten per eenheid product? Of het niveau van de ambtenarenlonen? Of moet er een minimumpercentage komen voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling? Of een combinatie daarvan?

Zolang er daarover geen eensgezindheid is, kan de Europese Commissie geen toezicht houden op de naleving van nieuwe afspraken. En welke sancties kunnen opgelegd worden aan landen die de doelstellingen niet halen? Als het plan niet formeel in Europese wetten wordt gegoten, kan de Commissie niet meer dan morele druk uitoefenen op 'zondaars'.

Het probleem is dat de Europese molen langzaam maalt, al was het maar omdat het plan nog door elk nationaal parlement in nationale wetten gegoten moet worden. En die tijd heeft de eurozone eigenlijk niet.

De financiële markten laten de zwakkere landen nu al enkele weken met rust omdat ze beseffen dat een grondige herstructurering van de eurozone tijd vergt. Maar op 25maart, bij de volgende Europese top, moet er een concreet plan op tafel liggen, anders is het hek allicht weer van de dam.

Uit de uitnodiging van Europees president Herman Van Rompuy blijkt dat het plan morgen tijdens de lunch op de agenda staat. Maar omdat het nog niet definitief is, wordt nu al rekening gehouden met een extra top later deze maand of begin maart. Dan komt allicht de Eurogroep samen, aangevuld met landen als Groot-Brittannië en Polen.
Back to top Go down
 
EUROPESE EENMAKING - L'UNIFICATION EUROPEENNE
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Piscine européenne
» Pour une monarchie européenne
» Le coût de l'Union européenne
» Parti pour la dislocation européenne
» N-VA wil annulatie Europese verkiezingen

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Europa / Europe-
Jump to: