Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Stressburg - Stressbourg Thu Feb 10, 2011 6:27 pm | |
| Les europarlementaires se plaignent et veulent rester à Bruxelles. De europarlementariërs klagen en willen in Brussel blijven. Europarlementsleden willen Straatsburg laten vallen
* donderdag 10 februari 2011, 15u40 * * Auteur: avb
felix koenig
Brussel als enige centrum van politiek Europa. Dat is meer dan ooit de droom van de Europarlementsleden, blijkt uit een nieuwe studie. Daardoor zou jaarlijks 180 miljoen euro bespaard kunnen worden.
Momenteel vergaderen de Europese parlementsleden een keer in de maand in Straatsburg. De rest van de tijd houden ze huis in Brussel. Voor buitenstaanders klinkt dat geheel onlogisch en dat is het ook. Ware het niet vastgelegd in het verdrag van Amsterdam.
De hele maandelijkse verhuis van parlementariërs, hun gevolg en hun dossiers staat al lang ter discussie. Een nieuwe studie die door de universiteit van Zurich gehouden werd op vraag van het Britse parlementslid Edward McMillan-Scott toont nu aan dat negentig procent van zijn collega's Straatsbrug liever links zou laten liggen.
88 procent van de leden van het Europees Parlement is er dan ook voorstander van dat ze zelf zouden kunnen beslissen waar ze vergaderen, ongeacht het verdrag van Amsterdam.
Veertig procent zegt te lijden te hebben onder de 'ondermaatse accomodatie' en het 'slechte openbare vervoer' in Straatsburg. Ze werken daardoor minder efficiënt, zijn sneller vermoeid en de hele verhuis heeft een grote impact op hun gezinsleven. Of hoe 'Stressburg' aan zijn bijnaam komt.
Cijfers
Behalve de praktische problemen die het systeem veroorzaakt, zijn er nog wat bezwaren van andere aard. De studie toont immers met cijfers aan dat een permanente zetel in Brussel een pak voordeliger zou zijn.
Zonder verhuis zou er bijvoorbeeld een slordige 180 miljoen euro bespaard kunnen worden op jaarbasis, 317 full-time jobs zouden geschrapt kunnen worden en de CO2-uitstoot zou jaarlijks met 19.000 ton verlaagd kunnen worden.
Weinig redenen om nog te talmen, zou een mens dan denken. Ware het niet dat Frankrijk dwarsligt. De Fransen verliezen hun Europese stad - en de bijhorende inkomsten - niet graag.
Volgens McMillan-Scott is het hoe dan ook duidelijk dat wanneer het Europees Parlement Straatsburg de rug zou toekeren, Frankrijk en de stad Straatsbrug daarvoor gecompenseerd moeten worden. | |
|