Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Hugo Camps: "Er zijn nog Belgen"

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Hugo Camps: "Er zijn nog Belgen" Empty
PostSubject: Hugo Camps: "Er zijn nog Belgen"   Hugo Camps: "Er zijn nog Belgen" EmptyThu Jul 21, 2011 12:54 pm

Journalist Hugo Camps schrijft hier een in het begin zeer goede tekst. Op het einde verwatert die spijtig genoeg in fatalisme en anti-royalisme, maar het is al stukken beter dan wat andere editorialisten in Noord- en Zuid-België eruitslaan.

Le journaliste Hugo Camps écrit ici un très bon texte au début. A la fin, il retombe malheureusement dans le fatalisme et l'anti-royalisme, mais c'est déjà bien mieux que ce que racontent d'autres éditorialistes en Belgique du Nord et du Sud.


DE MORGEN

Hugo Camps: "Er zijn nog Belgen" Media_l_4289740

Sire, er zijn nog Belgen20/07/11, 06u57

Volk, vorst, vlag en vaderland: zelfs in gedichten kun je deze begrippen niet meer kwijt dm column Niet de vlag moet uit, het hart moet uit. Van Belgen wordt al enige tijd beweerd dat ze niet bestaan. Zeg dat tegen een Nederlander, een Duitser of een Fransman en de kopstoot van Zinedine Zidane wordt een strelinkje.

Belgen en kopstoten: eerst maar een Duvel.

Edoch, Belg zijn past ons als een zijden handschoentje. Schuldeloos. Zijn en bewustzijn perfect over elkaar heen. We zijn zo vanzelfsprekend Belg dat we ook nog de averechtse indruk willen wekken dat we het niet zijn.

Koketterie.

Oude genetische metaforen doen niet ter zake. Het gaat om een lotsgemeenschap die ervaringen deelt en collectieve herinneringen koestert. Een sociale constructie, op zijn minst. Het zogenaamde niemandsland, België, heeft een volk meer dan anderhalve eeuw cohesie en esprit verschaft. Een raison d'être, zowaar. Met groeistuipen in cultuur en maatschappij, maar dat is in Amerika niet anders.

Mogen we die slapende verbondenheid op deze 21ste juli ook eens vieren? Of schikken we ons in een gedresseerd schisma? Quatorze Juillet is in Frankrijk nog echt feest. Koninginnedag is in Nederland zelfs polonaise. Inclusief koekhappen.

Waarom zouden wij, die ene dag van het jaar, niet onszelf mogen vieren? Terwijl het juist in dit land stikt van het feestgedruis. De eerste de beste slungel uit Hamont die een bergetappe in de Tour wint, jaagt Limburgse dorpen dagenlang uit de bol. Duivenmelkers trekken iedere zondag een fles open. Massa's hollen dezer dagen van barbecue naar barbecue. Maar de eigenste natie krijgt niets. Zelfs het feestelijke verjaardagspodium is krakkemikkig.

Ik ben een Belg, soms uit schaamte: een Belgje. Maar de harde tricolore kern blijft intact. En ik weet ook wel dat in de modieuze obsessie voor subidentiteit iedere nationale getuigenis verdacht is. Weinig is meedogenlozer dan het Vlaamse volksleger. Wat wel blijft, is de afstand tussen politiek en werkelijkheid. James Ensor, Jacques Brel, Magritte, zelfs Hugo Claus - hun glorie was recht evenredig met de belgitude. Het fijnzinnige instinct was gebeiteld uit een cultuur die natuur was geworden en die België heet. Taalwetten en IJzerbedevaarten hadden niet eens de kracht van een stofje op hun stempel van kunst. Zoals vandaag Dimitri Verhulst nog geen seconde in de file wenst te staan achter een bumper met leeuwenvlag.

Wie wel?

Sire, er zijn nog Belgen.

Het wegvallen van het geloof in de politiek heeft dit land geen goed gedaan. Iedereen kan nu een vijandbeeld à la carte oproepen. En ja, aangezien wij een volk van het thuisfront zijn en niet van de wereld, kom je dan niet veel verder dan Brussel, Moeskroen en Voeren. Anderstaligen. Waar vooral meninkjes weelderig tieren, niet eens met het cachet van een overtuiging. Niet het Belg zijn, het anti-Belg zijn is gebanaliseerd.

Scheiding is een constructie van de verbeelding.

Volk, vorst, vlag en vaderland: zelfs in gedichten kun je deze begrippen niet meer kwijt. Het koningshuis verkeert in staat van ontbinding, zoals de kerk. Beide instituten zijn gedesacraliseerd en daarmee hebben ze zich uit de markt geprijsd. De monarchie is per definitie irrationeel, om niet te zeggen mystiek. Die bodem is weggeslagen door hedonistische fratsen van prinsen en aanverwant volk. De monarchie is nu afhankelijk geworden van een publieke opinie, misschien wel van 'Dag Allemaal'. Dat redden koningshuizen niet. Lady Di begreep dat als eerste, Mathilde is nog niet zo ver, maar veel scheelt het niet.

In tegenstelling tot Boudewijn heeft koning Albert de democratie in niets gehinderd. Hij kent zijn bloempotfunctie en gooit er zelfs schater tegenaan. Albert wordt nu al 400 dagen gegijzeld door een politieke klasse die van zichzelf een kerkhoffanfare heeft gemaakt. Nulliteiten hors catégorie, het begraven niet waard. Wat moet je als koning nog in een land waar een toespraakje tot landgenoten al zo opzichtig onder curatele staat?

Lieve Albert, stop ermee.

Straks mag je nog alleen zeggen dat je erg veel van moules parquées houdt? Dus lezers: vandaag iedereen aan de moules parquées, ter ere van onze koning. Want wij zijn überhaupt van de minderheden.

Hugo Camps
Back to top Go down
 
Hugo Camps: "Er zijn nog Belgen"
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Hugo Camps over de Ijzerwake
» alle belgen zijn gelijk??
» Bolshakova: "Jullie, Belgen, zijn zo stil."
» Zijn Noord-Belgen te dom om groene Metro's te lezen?
» Les Belges sont plus "riches" que jamais - de Belgen zijn "rijker" dan ooit

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: