Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Venezuela - le Vénézuela: Leopoldo Lopez

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Venezuela - le Vénézuela: Leopoldo Lopez Empty
PostSubject: Venezuela - le Vénézuela: Leopoldo Lopez   Venezuela - le Vénézuela: Leopoldo Lopez EmptySun Mar 09, 2014 10:25 pm

Nooit opgeven ! Ne jamais abandonner !

Venezuela - le Vénézuela: Leopoldo Lopez 0,,17441239_303,00foto, photo Reuters

Oppositieleider Lopez bij zijn arrestatie in Caracas - Dirigeant de l'opposition Lopez lors de son arrestation.


Ban Ki-moon: "Maduro, luister naar de betogers"  
AP

di 04/03/2014 - 14:10  Freek Willems

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft de Venezolaanse overheid opgeroepen om "ernstig te luisteren naar de verzuchtingen van de demonstranten" en de dialoog met de oppositie aan te gaan. Oppositieleider Henrique Capriles probeert intussen "een grote sociale beweging" op gang te brengen om de druk op de regering hoog te houden.


Morgen is de voormalige Venezolaanse president Hugo Chávez precies één jaar dood. Zijn partijgenoot en opvolger, Nicolas Maduro, heeft het niet onder de markt tegenwoordig. Sinds begin februari wordt hij opnieuw geconfronteerd met betogingen van vooral studenten en mensen uit de middenklasse.

De demonstranten klagen de toegenomen criminaliteit in het land en de corruptie aan en stellen de regering ook verantwoordelijk voor de economische crisis. Maduro veegt hun eisen van tafel met het verwijt dat het fascisten zijn, die de erfenis van Chávez en de zogenoemde bolivariaanse revolutie in gevaar brengen. Hij beschuldigt de oppositie er ook van een staatsgreep te willen plegen.

De betogingen komen echter niet zomaar uit het niets. De straten van Caracas waren de voorbije jaren - toen Chávez nog aan de macht was - dikwijls het toneel van optochten van enerzijds de oppositie én anderzijds aanhangers van Chávez. De Venezolaanse politiek is al jaren danig gepolariseerd. Dat er de voorbije maand ook al een twintigtal doden zijn gevallen en honderden mensen werden opgepakt, maakt de situatie des te ernstiger.

Dat beseft ook VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Hij riep de Venezolaanse regering gisteravond op om "op een ernstige manier naar de verzuchtingen" van de betogers te luisteren en de dialoog met de oppositie aan te gaan. De betogers van hun kant moeten het volgens Ban Ki-moon bij "vreedzame middelen" houden om hun boodschap over te brengen.

"Psychologische oorlog"

Ban Ki-moon had ook een gesprek met de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua. De VN-baas drong er achteraf in een mededeling op aan dat de spanningen in het land zouden afnemen, maar Jaua verdedigde het beleid van de regering. "Deze agressie komt niet voort uit sociale onrust", zei hij tijdens een bijeenkomst van de VN-Mensenrechtencommissie.

Volgens Jaua is Venezuela het slachtoffer van een "psychologische oorlog" waarbij ook de media betrokken zijn. "De propaganda gebracht door sommige nationale en internationale media levert het foute beeld op dat er wijdverspreide chaos heerst in ons land en er repressie is tegenover het volk." Venezuela wordt als een land afgeschilderd dat de mensenrechten schendt, alleen maar om een buitenlandse interventie te rechtvaardigen, besluit Jaua.

Capriles wil "grote sociale beweging"

Intussen heeft Henrique Capriles, een van de oppositieleiders en twee keer presidentskandidaat, de bevolking via Twitter opgeroepen om een soort volkscomités op te richten om zo de druk op de autoriteiten hoog te houden.

Hij riep tegelijk op om "de politieke agenda en het geweld waartoe de regering ons wil verleiden" opzij te schuiven en zich te concentreren op de sociale problemen "die op ons allen invloed hebben". Capriles wil op die manier een "grote sociale beweging" op gang brengen om uiteindelijk de nodige veranderingen te kunnen doordrukken.

Ook de inmiddels opgesloten oppositieleider Leopoldo Lopez riep de betogers vanuit de gevangenis op om door te gaan met de "vreedzame strijd". Er is geen enkele reden om op te geven. Zij die weigeren op te geven, zullen nooit verslagen worden", zei hij in een videoboodschap op het internet.
Back to top Go down
 
Venezuela - le Vénézuela: Leopoldo Lopez
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Monde / Wereld / World / Welt-
Jump to: