Dit bericht las ik in DS:
'Wij schieten Fabiola dood met kruisboog'
zaterdag 16 mei 2009Auteur: Yves Barbieux
De dreigbrief aan het adres van koningin Fabiola. Sinds de aanslag op het Nederlandse koningshuis in Apeldoorn, wordt niets aan het toeval overgelaten. rr
Dreigbrief aan adres koningin Fabiola ernstig onderzocht door terreurspecialisten — BRUSSEL - 'Op 21 juli zullen wij koningin Fabiola met een kruisboog doodschieten.' Dat schrijft de tot dusver onbekende organisatie O.E.D.H. Flanders in een brief die bij de krant La Dernière Heure in de bus is gevallen. De terreurcel van de federale politie onderzoekt de brief.
Van onze redacteur
De dreigbrief aan het adres van koningin Fabiola is in het Frans opgesteld en staat bol van de taal- en tikfouten. Het lijkt wel alsof de opsteller niet vertrouwd is met het klavier van een tikmachine. Vermoedelijk heeft hij een elektrische machine gebruikt. De tekst is eenvormig afgedrukt, maar vertoont tot tweemaal toe overlappende letters. Dat is met een computer haast ondenkbaar.
De brief werd gepost in een enveloppe waarop een oude postzegel was aangebracht. Het gaat om een zegel van 5centiem uit het begin van de vorige eeuw met de beeltenis van koning AlbertI, die met met kleefband op de enveloppe werd geplakt. De brief werd 'snachts in de bus van de krant gedeponeerd. Hij vertoont geen stempel van een postkantoor.
Zodra de inhoud bekend was, werd de brief door de redactie van La Dernière Heure toevertrouwd aan de speciale afdeling binnen de terrorismecel van de federale politie. Die buigt zich over bedreigingen aan het adres van bekende personen, onder wie de koninklijke familie. Ook het Coördinatieorgaan voor de Analyse van de Dreiging (OCAM) is op de hoogte gebracht. Het OCAM moet de ernst van de dreiging inschatten om de beveiligingsdiensten zo nodig bij te sturen. Die inschatting gebeurt aan de hand van andere, soortgelijke dreigbrieven die de jongste tijd zouden zijn binnengelopen.
Tot dusver heerst algemene radiostilte over de analyse van de brief. De organisatie O.E.D.H. Flanders is onbekend bij de politie. Daar wil men echter niet te snel besluiten dat de brief door een gek is opgesteld en dat het om loos alarm gaat. Integendeel: Apeldoorn heeft aangetoond hoe gevaarlijk onvoorspelbaar de actie van een enkeling kan zijn.
Uit de vele fouten en het gebruik van een oude postzegel concludeert men evenmin dat de opsteller een oudere persoon zou zijn. Fouten kunnen opzettelijk zijn ingelast om een onderzoek te bemoeilijken. Bovendien is iedereen die zich interesseert voor postzegels, wel in het bezit van een exemplaar van de zegel op de dreigbrief, die was destijds immers wijdverspreid.
De brief is intussen door de onderzoekers gescand en er zijn bruikbare vingerafdrukken op teruggevonden. Voorts hebben de speurders ook de beelden van de bewakingscamera's rond het gebouw van La Dernière Heure in beslag genomen. Ze hopen er de besteller van de dreigbrief op terug te vinden. De man riskeert een celstraf van vijf tot tien jaar.
Een kruisboog? Van welke periode dateert zo'n wapen? Van achterlijke mensen gesproken.