Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Vlaams-nationale broedertwist - Zizanie entre flamingants

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
avatar

Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

PostSubject: Vlaams-nationale broedertwist - Zizanie entre flamingants   Tue Apr 17, 2012 5:06 pm

Laten wij, Belgen, slimmer zijn en ons verenigen !

Nous, Belges, soyons plus intelligents en nous rassemblant !


DE STANDAARD

Broederstrijd onder Vlaams-nationalisten

N-VA wil niet in kartel met Vlaams Belang

dinsdag 17 april 2012, 03u00
Auteur: Bart BrinckmanJan Jambon.jk

© Jimmy Kets

BRUSSEL - De N-VA past voor coalities met Vlaams Belang, Vlaams Belang schreeuwt moord en brand. Stilaan verveelt de mantra.

Van onze redacteur

Ontelbare keren heeft de N-VA onderstreept dat ze met Vlaams Belang geen coalities wil sluiten. Maar het Belang lijkt hardleers. Toen N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon het afgelopen weekend opnieuw deze open deur intrapte, viel Bruno Valkeniers om van verbazing. 'Masker valt af bij N-VA', klonk het ietwat barok bij de Vlaams Belangvoorzitter. Volgens hem 'schoffeerde' de N-VA de Vlaamse beweging.

De discussie mag dan opgewarmde kost zijn, toch blijft het steekspel interessant. Het dispuut wijst zowel de N-VA als Vlaams Belang op haar beperkingen. Als ze echt hun programma van Vlaamse onafhankelijkheid willen realiseren, zijn ze op elkaar aangewezen. Geen van beide partijen kan zich dit om electorale redenen veroorloven.

De N-VA profileert zich als een tegenstander van het cordon sanitaire. Toch past de partij voor coalitievorming met extreemrechts. Een strategische en een inhoudelijke reden speelt. Zo vreest de N-VA dat een coalitie met Vlaams Belang in de ene gemeente, een coalitie in de andere gemeente kan bemoeilijken. Een samenwerking met die ene anti-establishmentpartij vormt immers een rem op een samenwerking met de overige traditionele partijen.

De N-VA ziet ook inhoudelijk een probleem. Vlaams Belang fixeert zich te veel op een bevolkingsgroep. Met zijn extreme standpunten over vreemdelingen - onlangs nog met het meldpunt illegalen - sluit Vlaams Belang zichzelf op in een cordon.

Vlaams Belang mag dan wel moord en brand schreeuwen, toch heeft de partij niet liever dan de N-VA haar links laat liggen. Zeker in Antwerpen vormt het voor Filip Dewinter - ondanks zijn herhaald aanbod voor 'gedoogsteun' - een gedroomde aanleiding om te stellen dat alleen zijn partij de echte verandering belichaamt. Bart De Wever zal immers na de verkiezingen een coalitie vormen met Patrick Janssens. Zo blijven de socialisten aan de macht.

Al dertig jaar maakt Vlaams Belang van een compromisloos engagement een erezaak. Besturen leek bijkomstig omdat het de rechte leer alleenkrom zou trekken. Maar de electorale neergang wakkerde intern het debat over de noodzaak om toch mee te besturen aan.

Toch is lang niet iedereen gelukkig met deze broederstrijd onder Vlaams-Nationalisten. Vlaams Belang en de N-VA delen de Vlaamse onafhankelijkheid als gemeenschappelijk doel. De weigering van de N-VA om samen te werken, maakt meteen de realisatie van het belangrijkste programmaonderdeel onmogelijk. Maar in het tegenovergestelde geval dreigen heel wat Vlaamse kiezers hun neus op te halen voor de N-VA.

Ook Vlaams Belang worstelt met een dilemma. Om de samenwerking met de N-VA mogelijk te maken, kan het afscheid nemen van zijn meest extreme standpunten. Zo verliest het meteen zijn aantrekkingskracht. Want niemand zit op een N-VA-plus te wachten.

_________________
L'union fait la force ! Eéndracht maakt macht !
Back to top Go down
View user profile
 
Vlaams-nationale broedertwist - Zizanie entre flamingants
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: