Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 De Lijn en de Vlaams-nationalistische taalkolderbrigade

Go down 
AuthorMessage
Bruno

avatar

Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

PostSubject: De Lijn en de Vlaams-nationalistische taalkolderbrigade   Tue Dec 18, 2012 6:07 pm

De Lijn en de Vlaams-nationalistische taalkolderbrigade

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1550029/2012/12/17/De-Lijn-en-de-Vlaams-nationalistische-taalkolderbrigade.dhtml

OPINIE − 17/12/12, 07u13

Hilde Crevits kan de klachten van Taalrespect ook verticaal klasseren, schrijft Dirk Verhofstadt. Hij is kernlid van de denktank Liberales.


Wij moeten kunnen blijven zeggen en schrijven wat we willen, zelfs al is dat vloeken in de Vlaams-nationalistische kerk

De organisatie Taalrespect die de Nederlandse taal beweert te promoten, maakt zich druk over publiciteit op (onder meer) de bussen van De Lijn in een andere taal. En ze hebben de wetgeving blijkbaar aan hun kant. Want de Vlaamse regering heeft ooit een richtlijn goedgekeurd waarin Nederlands bij reclamevoering de voertaal moet zijn. Dus geen reclame voor Dior, de Femme Fatale Tour van Britney Spears of McDonald's: "We all eat giants." Volgens Taalrespect getuigen niet-Nederlandstalige reclameboodschappen van een gebrek aan respect voor de inwoners van Vlaanderen en vormen ze een bedreiging voor de taalzuiverheid van de lokale gemeenschap. Dat staat letterlijk op hun website die de Vlaamse burgers ertoe aanzet om klacht in te dienen als ze geconfronteerd worden met reclame voor 'cheeseburgers'.

'Taalvergiftiging'
Een minister met een beetje 'colonne vertébrale' (ruggengraat) zou een dergelijke absurditeit onmiddellijk verticaal klasseren. Maar dat was buiten minister Hilde Crevits van de CD&V gerekend die al in september in het Vlaams parlement aankondigde dat er scherpe controles komen op de naleving van de taalstatuten door De Lijn. Met andere woorden: men gaat onze bussen van De Lijn beter in de gaten houden, niet omwille van hun mogelijke onveiligheid, stiptheid of CO2-uitstoot, maar opdat ze geen volksvreemde boodschappen zouden verspreiden. Want de 'vergiftiging' door een vreemde taal is voor de taalkolderbrigade natuurlijk veel belangrijker dan de aantasting van ons leefmilieu. Een 'controleur' van Taalrespect verklaarde in Terzake van vrijdag het belang van Nederlandse boodschappen op de bussen van De Lijn. Zijn ultieme argument was dat teksten in een 'vreemde taal' op een bus onze Vlaamse eigenheid en identiteit zouden aantasten!

Die kneuter meende het echt. Hij stond daar als de zelfverklaarde behoeder van onze taal tegen de oprukkende barbarij. Het doel van Taalrespect is "de overtreders op de vingers te tikken, dit middels briefacties, vriendelijke en minder vriendelijke aanmaningen". Dat staat letterlijk op de website www.taalrespect.be. Bij briefacties en vriendelijke aanmaningen kan ik mij iets voorstellen, maar wat zijn "minder vriendelijke aanmaningen"? Een uur in de schandpaal op de markt van Aalst? Een autodafe met publieke verbranding van de ketterse teksten? Of de botten van onze enige Nobelprijswinnaar voor Literatuur Maurice Maeterlinck die in het Frans schreef, opgraven en in zee gooien? Kan minister Hilde Crevits ons vertellen of ze de gebruikers van een on-Vlaamse naam wil stenigen wegens overtreding van haar mesjogge regels? Dat die regels ridicuul zijn, blijkt alleen al uit het feit dat door deze maatregel De Lijn al bijna 3 miljoen euro inkomsten van anderstalige campagnes is mislopen. Niet alleen voor Franstalige producten maar ook voor Starbucks, Carlsberg en Disney on Ice.

Heimatgebazel
Talen zijn het communicatiemiddel bij uitstek. De betekenis van de woorden stammen uit het verleden en worden door nieuwe generaties als dusdanig herkend, gebruikt en uitgebreid. Die uitbreiding komt er door de verbeelding en contacten met andere culturen. Dat leidt tot een verrijking van de taal. Talen die in de loop van de geschiedenis verarmden, hadden te maken met het weren van vreemde culturen en het aan banden leggen van de verbeelding. De verarming van de taal is een gemeenschappelijk kenmerk van totalitaire systemen waarin tegenspraak, ironie, humor, kritiek, verbeelding en interpretatie verboden zijn. Heimatgebazel vergiftigt altijd de geesten van mensen.

Hetzelfde gebeurt door deze geschifte campagne. Het afwijzen van een 'vreemde' taal is hetzelfde als iemand verwijten dat hij het verkeerde geloof belijdt. Vlaams-nationalisten misbruiken de taal om anderen uit te sluiten. Het is niet toevallig dat in steden waar N-VA het voor het zeggen krijgt, schepenen voor Vlaamse Aangelegenheden worden aangesteld. Die gaan de straatnaambordjes 'vervlaamsen' en zelfs leeuwenvlaggen uitdelen. Hoe stupide kan men zijn? Steden zijn net multiculturele entiteiten bij uitstek en de mix van diverse culturele uitingen maakt ze zo aantrekkelijk. We moeten ophouden met de almaar toenemende Vlaams-nationalistische aandrift naar taalzuiverheid. En de Vlaamse regering moet weerstaan aan de taalkolderbrigade van Taalrespect. Wij moeten kunnen blijven zeggen en schrijven wat we willen, zelfs al is dat vloeken in de Vlaams-nationalistische kerk.
Back to top Go down
View user profile
kyrios

avatar

Number of posts : 309
Location : aarde
Registration date : 2008-12-13

PostSubject: Bourgeois/Burgerlijk   Mon Dec 31, 2012 8:27 pm

Zal meneer Bourgeois , oei pardon meneer Burgerlijk zich nog een abonnement op de lijn kunnen aanschaffen ? Onder zijn Franstalige naam is dit toch van weinig respect betuigend voor het Nederlands.
Back to top Go down
View user profile
 
De Lijn en de Vlaams-nationalistische taalkolderbrigade
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: