BRUSSEL - De Vlaamse gemeenten wachten niet meer op het federale kader en starten met een aanvullende pensioenregeling.
Van onze redacteur
De koepel van de Vlaamse gemeenten (VVSG) en de vakbonden van hun personeel wachten niet meer op de federale minister van Pensioenen, Michel Daerden (PS). Die belooft, net als zijn voorgangster Marie Arena (PS), een kaderregeling voor aanvullende pensioenen voor het niet vastbenoemd personeel, nadat de PS in 2006 een ontwerp van SP.A-minister Bruno Tobback daarover nog afgeschoten had.
‘We hebben nog geen ontwerp-Daerden gezien. Wij wachten niet meer; in de cao van 2008 hebben we onze werknemers beloofd er op 1 januari 2010 aan te beginnen, we doen het', zeggen ze in koor.
Gemeenten werven nog zelden vastbenoemden aan. 100.000 van de 170.000 personeelsleden van Vlaamse gemeenten hebben een contract zoals de werknemers in de privésector en krijgen dus ook maar een privépensioen. Dat bedraagt amper de helft van dat van vastbenoemden, al doen ze hetzelfde werk. ‘Dat is niet verdedigbaar', zegt Luc Hamelinck (ACV-Openbare diensten). ‘Alle partijen en gemeenten beseffen dat een aanvullend pensioen nodig is. Ook in Wallonië en Brussel, al staan ze daar minder ver.'
Veel laaggeschoolde werknemers van gemeenten hebben een pensioen van amper 1.000 euro per maand; na een onvolledige loopbaan is dat nog minder. ‘Velen moeten na de pensionering meteen naar het OCMW voor bijstand', luidt het bij de bonden.
De bekendraking (DS 31 juli 2008) van de Alken-truc veroorzaakte een stroomversnelling. Deze Limburgse gemeente dreigde ermee haar niet-vastbenoemden vijf jaar vóór hun pensioen toch vast te benoemen, dan krijgen ze wel een vastbenoemdenpensioen, zij het dat alle gemeenten daarvoor dan moeten bijdragen. Dat leerde definitief dat er maar één goede weg is: de veralgemening van het aanvullende pensioen.
Starten met de opbouw van zo'n pensioen lost niet alles in één klap op. ‘Het duurt 30 à 35 jaar eer deftige aanvulling bijeengespaard is. Vandaar dat we snel moeten starten. De bijdrage van 1 procent op het loon die we adviseren, is ook niet voldoende – dat geeft na 35 jaar een maandelijkse pensioenaanvulling van zo'n 200 euro – maar dat is een begin', zegt VVSG-directeur Mark Suykens.
Vroegere pogingen om hiervoor een federaal pensioenfonds op te richten mislukten. Het wordt dus een Vlaams pensioenfonds. De provincie Antwerpen stelde haar pensioenfonds open voor gemeenten; Olen en Dessel gingen er al op in. VVSG en bonden zien het echter liever Vlaams. Ze verwachten dat alle gemeenten toetreden, al zullen enkele de crisis inroepen voor wat jaren uitstel.
De pensioenbijdragen die de gemeenten intussen moeten betalen voor de hogere pensioenen van hun vastbenoemden, zijn dit jaar gestegen met 2,5 procent: van 27,5 naar 30 procent voor sommige gemeenten, van 34,5 naar 37 procent voor andere
Is dit geen voorbeeld van de nakende splitsing van de sociale zekerheid?