Dit is toch ongelooflijk schizofreen !
DE STANDAARD
N-VA stapt uit overleg hervorming justitie
* maandag 21 december 2009
*
* Auteur: Filip Verhoest
BRUSSEL - Omdat de eenheidsrechtbank er niet komt, stapt de N-VA uit het Atomium-overleg over de hervorming van justitie.
Van de negen politieke partijen die deelnamen aan het overleg over de modernisering van de justitie, blijven er nog acht over. Het gaat weer om een Octopus-werkgroep, zoals eind de jaren negentig toen de politie door acht partijen is hervormd.
De twee vertegenwoordigers van de Nieuw-Vlaamse Alliantie, met onder meer kamerlid Els De Rammelaere, zijn uit het Atomium-overleg opgestapt. De belangrijkste reden is dat de eenheidsrechtbank met een fusie van de rechtbank van eerste aanleg, de arbeidsrechtbank en de rechtbank van koophandel er niet komt (DS 18 december).
De minister van Justitie, Stefaan De Clerck, stelde gisteren een afgezwakte synthesenota voor na enkele maanden van bespreking in het parlement. De N-VA herkent daar te weinig in van de oorspronkelijke nota De Clerck waarin de Vlaams nationalisten zich wel konden vinden. De N-VA zal het overleg nu vanuit de oppositie volgen en wetsvoorstellen over de hervorming van justitie indienen die de ideeën van de oorpspronkelijke nota De Clerck overnemen.
‘Ik ben ontgoocheld in minister De Clerck’, zegt N-VA kamerlid Els De Rammelaere op haar website. ‘Hij had bij het begin van het overleg goede intenties, maar daar blijft vandaag niets van over.’
Er komt volgens de N-VA geen fundamentele modernisering van justitie. ‘Alles blijft bij het oude’, aldus De Rammelaere. Er komt geen einde aan de versnippering van rechtbanken via de oprichting van een eenheidsrechtbank, enkel een overkoepelende beheersstructuur. Er komt evenmin een ander tuchtrecht, waarbij niet langer magistraten oordelen over disciplinaire straffen tegen magistraten. Er komt ook geen werklastmeting of een evaluatie van magistraten. Volgens de N-VA staan zelfs de gespecialiseerde afdelingen in de rechtbank zoals de familierechtbank op de helling.
‘Dit is geen hervorming in het belang van de rechtzoekenden maar in het belang van de rechtspekenden (de magistraten, red.)’, aldus De Rammelaere. Het vertrek van N-VA bracht een slag toe aan de tot nu constructieve gesprekken in het Atomium-overleg. Voor zover bekend blijven de overige acht partijen aan het overleg deelnemen.
Is het federalisme dan een hervorming in het belang van de burgers of eerder in het belang van de politici, zoals de B.U.B. denkt?