Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Discriminatie op vlak van taal mag volgens VLD Tue Jan 05, 2010 1:08 pm | |
| Discriminatie op basis van taal mag volgens de VLD (zie het recente "Vlaamse" decreet inzake de aankoop van gronden en huizen), maar niet op vlak van "ras" of geslacht ! Wie kan dat verschil in behandeling uitleggen?
DE STANDAARD De Croo doorstaat woelig partijbureau blg Dirk Waem
* dinsdag 05 januari 2010 * * Auteur: Isabel Albers
BRUSSEL - Karel De Gucht en Roland Duchâtelet uitten kritiek op de aanpak van Open VLD in de federale regering. De Croo moest van zich afbijten.
Van vrome voornemens was er op het eerste partijbureau van Open VLD in 2010, gisterochtend, bitter weinig te merken. De vergadering verliep naar verluidt 'gespannen' en 'woelig', ook al leek alles achteraf naar buiten toe peis en vree.
Europees commissaris Karel De Gucht stak het vuur aan de lont toen hij zijn ongenoegen luchtte over een beslissing van de federale regering. Dat bedrijven de betaling van bedrijfsvoorheffing niet meer kunnen uitstellen - een relancemaatregel van vorig jaar die De Gucht mede had bedacht - daar kon hij niet bij. Ook de begroting moest het ontgelden. Senator Roland Duchatelêt trad De Gucht bij.
De Croo en later ook vicepremier Vanhengel verdedigden het schrappen van de maatregel. 'Hij stond niet eens op de verlanglijstjes van de werkgeversorganisaties, en bovendien kost zo'n maatregel ook geld', zegt De Croo. Over de begroting werd geen standpunt geformuleerd. Open VLD kan moeilijk nu amok beginnen te maken over een begroting die de partij zelf heeft opgesteld en mee heeft goedgekeurd. Van het sneller terugdringen van het tekort, een eis van Europa, is de partij wel van plan om een punt te maken. Die discussie moet de federale regering tegen eind januari beslechten.
Ook een ander incident maakte de vergadering woelig. Jef Valkeniers liet in een discussie over de verfransing van de Rand vallen dat nu ook 'steeds meer huizen door vreemdelingen (sic)' worden ingenomen. Waarop het Brusselse parlementslid Ann Brusseel verontwaardigd riep dat liberalen niemand moeten veroordelen op basis van ras of geslacht. Het incident was snel geblust, maar was volgens enkele aanwezigen wel kenschetsend voor de 'zenuwachtigheid' waarmee de partij te maken heeft.
De gespannen sfeer belette De Croo niet om, net als op zijn eerste partijbureau, een intern ingrijpende beslissing te nemen. Eerst bonjourde hij De Gucht, Dewael en Verhofstadt uit het wekelijkse topoverleg in de partij, nu annuleert hij de beslissing van Verhofstadt om te verhuizen naar Koningsstraat 94. Het partijhoofdkwartier aan de Melsensstraat staat al een tijdje te koop. Onder het voorzitterschap van Verhofstadt sloot de partij een overeenkomst (met opschortende voorwaarden) tot aankoop van een gebouw dichter bij het parlement.
Maar de biedprijs voor het huidige hoofdkwartier dicht bij de Vismarkt lag te laag en volgens De Croo zou een verhuizing de financiële toestand van de partij te zeer bezwaren. Dus wordt de hele verkoop- en aankoopoperatie geannuleerd. 'Ik wil me bezighouden met het bouwen aan mijn partij, bakstenen zijn nu niet mijn prioriteit', zei hij op de vergadering. | |
|