Europese federale staten innen belastingen grotendeels centraal
De verschillende federale staten in Europa blijven hun belastingen grotendeels centraal innen, zelfs wanneer de opbrengst nadien naar de deelstaten gaat. Dat besluit een studie onder leiding van professor emeritus Jacques Autenne (UCL), die volgens hem "zeer interessant is" voor de institutionele onderhandelingen en de keuzes daaruit "die nadien geïmplementeerd zullen moeten worden".
Actueel voor ons land
Het werkstuk van Autenne is momenteel brandend actueel. Een mogelijke hertekening van de Belgische financieringswet verhitte de voorbije dagen immers ernstig de gemoederen tussen de partijen die zich momenteel buigen over een nieuwe staatshervorming.
De publicatie zelf volgt op een colloquium waar experten uit verschillende landen een vergelijking maakten tussen de systemen van fiscale regionalisering in de Europese federale staten - België, Italië, Duitsland, Zwitserland en Spanje.
Fiscale regionalisering zeer complex
In zijn synthese stelt Autenne dat fiscale regionalisering soms erg complex bleek, waardoor landen als Zwitserland beslisten de inning van bepaalde belastingen - waaronder de btw - opnieuw naar het federale niveau te heffen. Bovendien vereist fiscale autonomie soms interregionale akkoorden die vergelijkbaar zijn met preventieve conventies tegen dubbele belasting. "Dat is niet zonder moeilijkheden", benadrukte Autenne.
Spanje
Een vergelijkbare situatie doet zich voor in Spanje. Daar beschikken de regionale niveaus over aanzienlijke fiscale bevoegdheden, maar die voeren ze in de praktijk niet uit.
Uiteindelijk gebeurt de financiering van de verschillende overheden dus zelfs in de "meest federale" staten via een herverdeling van de federale inkomsten, besluit prof. Autenne. Of dat in de toekomst ook in België nog zo zal zijn, blijft voorlopig koffiedik kijken. (belga/lb)
01/09/10 18u37