Zonder unitaristische partijen "uiteraard"...
HLN
Meerderheid blijft gehecht aan België
Zowel bij Franstaligen als Nederlandstaligen blijft een meerderheid gehecht aan België en overheerst een gevoel van respect ten aanzien van de andere gemeenschap. Men wenst een evolutie naar meer autonomie voor de regio's maar tegelijk ook meer toenadering tussen de regio's met het oog op een meer eensgezinde Belgische regering.
Dat blijkt uit een gezamenlijke enquête die onderzoekers van de K.U.Leuven en de Franstalige universiteiten UCL en ULB in mei dit jaar bij 1.078 Franstaligen en Nederlandstaligen uitvoerden.
Op een schaal van 1 tot 7 scoort de gehechtheid aan België bij de aanhangers van de verschillende politieke partijen 4,38 tot 5,35. Uitzondering op de regel zijn de N-VA-kiezers met slechts 2,5 op 7. De gehechtheid aan de regio (5,2) scoort bij hen veel hoger. Franstaligen blijken iets meer dan Nederlandstaligen niet alleen gehecht aan België maar ook aan de eigen regio. Van de Franstalige partijen is enkel bij FDF-aanhangers de gehechtheid aan de regio iets hoger dan aan België. Bij de CD&V-kiezers zijn ze gelijk.
De N-VA-kiezers koesteren gevoelens van woede, frustratie en respect voor de andere gemeenschap, terwijl bij de andere Vlaamse partijen (sp.a, CD&V, Groen! en Open Vld) respect, sympathie en bewondering bovenaan de lijst van gevoelens staan. Dat laatste is ook bij de Franstalige partijen het geval, behalve voor het FDF waar angst, respect, woede primeren.
Meer eensgezinde regering
Met uitzondering van de N-VA-kiezers opteren alle partijen voor meer autonomie voor de regio's en meer toenadering tussen de regio's teneinde een meer eensgezinde regering te kunnen vormen. Ook bij N-VA scoort dit laatste (5,2 op 7) hoog. Ook de splitsing van België als gewenste evolutie scoort bij de N-VA-leden echter hoog (3,9 op 7). Bij de verwachte evolutie scoort bij alle partijen "meer autonomie voor de regio's" duidelijk het hoogst. De hypothese "opsplitsing van Belgie" krijgt bij de verwachte evolutie over het algemeen een hogere score dan bij de gewenste evolutie (behalve voor N-VA). De ondervraagden zijn dus fatalistischer over de toekomst van het land van dat ze wensen.
Geen gewelddadigheid
Wat betreft mogelijke acties in de toekomst wordt de optie van gewelddadigheid door een grote meerderheid resoluut afgewezen. Een meerderheid in alle partijen is eveneens van oordeel dat geen enkele actie van een taalgroep mag ingaan tegen de Belgische grondwet. Onderhandelingen waarbij toegevingen worden gedaan om oplossingen te vinden, haalt eveneens bij alle partijen een meerderheid.
Enkel bij N-VA en FDF haalt deze optie slechts 2,5 op 7. Beslissingen doordrukken zonder raadpleging van de andere taalgroep haalt bij N-VA en FDF (elk 5) en Open Vld (4,2) een meerderheid. (belga/mvdb)