De separatisten zijn weer goed bezig met deze volkomen anti-Belgische onnozele tijdverspillerij. Deze vod heeft geen juridische waarde, spreekt over een grondwettelijk fictieve entiteit en herhaalt niets wat niet in het Belgische recht en in de Belgische Grondwet staat (buiten het vage en in de praktijk regionalistische/communautaristische subsidiariteitsprincipe).
Het biedt volkomen geen meerwaarde.
Hebben die bandieten nu niets beters te doen?
Positief is natuurlijk wel dat dit de anti-Belgische onderhandelingen nog verder bemoeilijkt.
Vlaanderen krijgt Handvest
BRUSSEL - Minister-president Kris Peeters heeft zijn collega's en parlementsvoorzitter Peumans een ontwerp-Handvest met de Grondrechten van de Vlamingen overhandigd. Geen Vlaamse Grondwet.
Vlaanderen krijgt Handvest
Vlaanderen krijgt Handvest
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=28301UOPwww.standaard.be/Vlaamshandvest Van onze redacteur
Vlaanderen wordt de eerste van de EU-lidstaten en -deelstaten die de EU-grondrechten van het Verdrag van Lissabon inschrijft in zijn 'grondregelen', zoals dat verdrag wenselijk vindt. Ze staan in het Handvest voor Vlaanderen dat minister-president Kris Peeters (CD&V) uitschreef en de afgelopen dagen overhandigde aan zijn collega's en aan parlementsvoorzitter Jan Peumans. De Standaard legde er de hand op. Het is geschreven als een resolutie goed te keuren door het Vlaams Parlement. In de huidige stand van de federatie België mogen de deelstaten geen eigen grondwet hebben. Ze hebben geen 'constitutieve autonomie'.
De Franstalige partijen verzetten zich daartegen omdat ze er een onafhankelijkheidsverklaring in zien. De PS-regionalist, Jean-Claude Van Cauwenberghe die als Waals minister-president ook ooit een 'grondwet voor Wallonië' opstelde, moest dit ook intrekken. De Franstalige partijen zullen in dit document met een loep moeten zoeken naar een aanleiding om een incident te maken. De eerste regel luidt: Vlaanderen is een deelstaat van de federale staat België en maakt deel uit van de Europese Unie.
Het document neemt alle - voor de huidige Vlaamse bevoegdheden relevante - bepalingen over uit het EU-handvest, uit de Belgische Grondwet en uit relevante Vlaamse decreten. In het juristenjargon is dit een 'coördinatie': een samenschrijving van alle bestaande regels, zonder er nieuwe toe te voegen. Al schuift Peeters wel het subsidiariteitsprincipe ('geef niet aan een hogere overheid wat een lagere even goed of beter kan') naar voren.
Basis is dus het EU-Handvest dat door specialisten gezien wordt als een betere en vollediger beschrijving van grondrechten dan het oude Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Uit dit EU-handvest komen ook de modernste sociale grondrechten in de Vlaamse tekst: het recht op een ombudsman, op consumentenbescherming, op academische vrijheid (naast persvrijheid), het recht op kosteloze arbeidsbemiddeling en op gezondheidszorg, het recht op 'vrije en geïnformeerde instemming' bij medische ingrepen, en het recht van het kind op contact met beide ouders 'tenzij dit tegen zijn belangen indruist'.
De Franstalige partijen zullen zich wellicht storen aan de artikelen 50 en 54. 'Eenieder kan zich in het Nederlands tot de overheid richten en moet ook in die taal antwoord krijgen. (...) Het gebruik van de talen is vrij. Het Nederlands is de enige officiële taal in Vlaanderen. Binnen de door de federale Grondwet bepaalde bevoegdheidsregels regelt de wetgevende macht het gebruik van het Nederlands.' Maar ook dat strookt met de Belgische grondwet.
Al van midden de jaren negentig en tot diep in vorige regeerperiode is gewerkt aan een Vlaamse Grondwet of een Vlaams Handvest. Parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (SP.A) was er intens mee bezig. Minister-president Luc Van den Brande ook.
www.standaard.be/Vlaamshandvest