Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: NIEUWE AARDE ! Fri Oct 01, 2010 12:42 pm | |
| Fantastisch nieuws ! Misschien is dit wel een parallelle wereld met een normaal unitair België. DE STANDAARD Leefbare kopie van aarde gevonden
* vrijdag 01 oktober 2010 * * Auteur: Frans De Smet
Twee Amerikaanse wetenschappers hebben voor het eerst een planeet gevonden buiten ons zonnestelsel die een exacte kopie lijkt van de onze. Hij lijkt zelfs zo sterk op de aarde dat de ontdekkers de kans op leven inschatten 'op 100 procent'.
afp
Er zijn al zowat 500 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt, maar een na een werden ze als onleefbaar afgeschreven. Omdat ze te klein zijn, of juist te groot. Omdat ze te ver van hun zon staan, zodat het er onleefbaar koud is, of juist te dicht, zodat het er gloeiend heet is.
De professoren Steven Vogt van de universiteit van Californië (Santa Cruz) en Paul Butler van het Carnegie-instituut (Washington DC) concentreerden zich op één ster in het sterrenbeeld Weegschaal. Gliese 581 is een zogenaamde rode dwerg: een kleine, zwakke ster die kleiner is dan onze zon maar veel langer leeft. Ruim de helft van ons melkwegstelsel bestaat uit rode dwergen.
Perfect van omvang
Gliese 581 heeft zes planeten en de laatst ontdekte, Gliese 561g, is niet alleen perfect van omvang maar staat ook precies op de goede afstand tot zijn zon om onze aardse omstandigheden dicht te benaderen.
Gliese 581g is iets groter en drie keer zwaarder dan onze aarde, maar de zwaartekracht benadert die van de aarde zodat astronauten er zonder problemen rechtop kunnen wandelen. De planeet is ook zwaar genoeg om een dampkring vast te houden. En de ontdekkers twijfelen er niet aan dat er vloeibaar water is.
Door het dolle heen
Er zijn ook verschillen. Eén jaar op Gliese 581g is zo om: de planeet draait in 37 dagen rond zijn zon. Hij houdt ook altijd dezelfde kant gericht naar de rode dwerg. Op de ene helft is het dus altijd nacht en op de andere altijd dag, met een smalle overgangszone van eeuwige zonsondergang en zonsopgang. Dat betekent dat er zeer stabiele temperatuurzones zijn, tussen +71 en -25 °C, met in de overgangszone gematigde temperaturen 'om er in hemdsmouwen rond te lopen', zoals Vogt zegt.
Butler en hij zijn door het dolle heen. 'Overal op aarde waar water voorhanden is, is er leven. Ginds zal dat niet anders zijn. De kans op leven is er 100 procent', zeggen ze. Omdat Gliese 581 op 'amper' twintig lichtjaar staat, voorspellen ze dat er nog veel meer zulke leefbare planeten bestaan. In onze Melkweg alleen schatten ze dat aantal op 40 miljard stuks. De vraag of we alleen zijn in het heelal, beantwoorden Butler en Vogt definitief met een krachtdadig 'neen'.
Dat we een kopie van onze aarde 'zowat aan onze achterdeur' vinden, betekent nog niet dat we klaar zijn voor een bezoekje. Zelfs met een ruimteschip dat één tiende van de lichtsnelheid haalt, een verre droom, zou een enkele reis tweehonderd jaar of ettelijke generaties vergen.
| |
|
PC
Number of posts : 486 Location : Antwerpen Registration date : 2010-07-02
| |