Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Nieuwe peiling (DS)

Go down 
3 posters
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Nieuwe peiling (DS) Empty
PostSubject: Nieuwe peiling (DS)   Nieuwe peiling (DS) EmptyFri Oct 08, 2010 7:58 pm

Een peiling die het enorme potentieel van de B.U.B. weer eens bewijst want eigenlijk kunnen we alleen die 18% separatisten niet overtuigen:

DE STANDAARD


Vlaming ziet toekomst in België

* vrijdag 08 oktober 2010, 17u45
*
* Auteur: Sofie Vandenhouwe

Nieuwe peiling (DS) Staatstructuur_belgie.jpg.275

ds-infografiek

Lees ook

* De Wever heerst
* Een op de drie voor N-VA

Slechts één op de vijf N-VA-kiezers wil het einde van België.


Gevraagd naar de toekomst van ons land vindt achttien procent van de Vlamingen dat België maar beter kan ophouden te bestaan. Bijna evenveel Vlamingen, zestien procent, is voorstander van een terugkeer naar het unitaire België met één nationaal parlement en één nationale regering.


Het einde van het land is volgens de recentste DS/VRT peiling dus niet voor morgen. Een meerderheid verkiest nog altijd de federale staat, zij het met meer bevoegdheden voor de regio’s.

Dat de meeste Vlamingen de onafhankelijkheid liever niet uitroepen, is een constante bij onderzoeken die peilen naar de toekomst van ons land. Het resultaat van deze peiling hoeft dus niet te verwonderen, hoewel het aantal separatisten hoger ligt dan bij vorige peilingen.
In 2007, kort na de federale verkiezingen, was volgens een IPSO-onderzoek van de KULeuven, negen procent van de Vlamingen voorstander van een onafhankelijke staat.

De aanslepende politieke impasse heeft het separatisme duidelijk populairder gemaakt, maar de meeste Vlamingen doeken het land liever niet op.

Opvallend is dat ook de gemiddelde N-VA-kiezer zijn toekomst liever in België ziet dan in Vlaanderen. Slechts één op de vijf N-VA-kiezers vraagt het einde van België. Dertien procent is zelfs voorstander van de terugkeer naar een unitair België.

De overgrote meerderheid van de Vlamingen zweert nog altijd bij het federale België. Zeventien procent wil de zaken daarbij houden zoals ze zijn en verkiest een institutioneel status quo, 36 procent wil de federale staat behouden op voorwaarde dat er meer bevoegdheden komen voor de gemeenschappen en de gewesten, de federale overheid moet daarbij inboeten. Een kleine minderheid vraagt het omgekeerde, een federale staat die opnieuw een aantal bevoegdheden van de regio’s op zich neemt.

De grootste voorstanders van een onafhankelijke Vlaamse staat zijn zoals verwacht te vinden bij Vlaams Belang met 54 procent van de kiezers en LDD (46 procent). CD&V kent met negen procent opvallend weinig separatisten. SP.A kent tien procent separatisten, Groen! elf procent en Open VLD acht procent.Back to top Go down
PC
Number of posts : 486
Location : Antwerpen
Registration date : 2010-07-02

Nieuwe peiling (DS) Empty
PostSubject: Re: Nieuwe peiling (DS)   Nieuwe peiling (DS) EmptySat Oct 09, 2010 12:40 am

Belgica wrote:
Een peiling die het enorme potentieel van de B.U.B. weer eens bewijst want eigenlijk kunnen we alleen die 18% separatisten niet overtuigen:
Een wel zeer vrije interpretatie: minstens 76 % gaat lijnrecht in tegen de uitgangspunten van de B(l)ub. Wie immers voor separatisme is, voor het vergroten van de macht van de deelstaten en zelfs voor het behoud van het huidige systeem wijst de unitaire staat die de B(l)ub voorstaat duidelijk af. Volgens deze peiling wil slechts een kleine minderheid een terugkeer naar het unitarisme, zelfs minder dan dat er voorstanders van het separatisme zijn. Ik meen mij vroegere peilingen te herinneren, jaren geleden, dat dit helemaal niet het geval was. U zal toch een hele hoop gespin nodig hebben om dit in uw voordeel te keren. Het is bovendien nog maar de vraag of het unitarisme als belangrijkste programmapunt wel voldoende wervend zou zijn om überhaupt stemmen te halen. De kans is immers zeer groot dat voorstanders van unitarisme daar helemaal niet wakker van liggen en bvb. liever op Groen! of de PVDA of wie dan ook stemmen omdat ze andere issues veel belangrijker vinden. Overigens weer opvallend dat u deze opiniepeiling er uitpikt, maar de rest van de peiling, die naar de kiesintenties, mooi links laat liggen omdat ze u niet uitkomt. Ik geloof trouwens niet erg in een zogenaamde unserved audience. Indien er werkelijk een kiespotentieel was voor een partij met een unitaristisch programma als hoofdpunt, dan had die zichzelf zeker al georganiseerd. De communautaire problematiek is immers al decennia oud.
Back to top Go down
Bruno

Bruno


Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

Nieuwe peiling (DS) Empty
PostSubject: Re: Nieuwe peiling (DS)   Nieuwe peiling (DS) EmptySat Oct 09, 2010 4:15 am

Uit die grafiek leid ik af dat de communautaire mening van 46% van de Nederlandstalige Belgen door geen enkele volksvertegenwoordiger of Senator weerspiegeld wordt.
Back to top Go down
PC
Number of posts : 486
Location : Antwerpen
Registration date : 2010-07-02

Nieuwe peiling (DS) Empty
PostSubject: Re: Nieuwe peiling (DS)   Nieuwe peiling (DS) EmptySat Oct 09, 2010 2:50 pm

Bruno wrote:
Uit die grafiek leid ik af dat de communautaire mening van 46% van de Nederlandstalige Belgen door geen enkele volksvertegenwoordiger of Senator weerspiegeld wordt.


Dan moet u dringend terug naar school om statistieken te leren interpreteren. Wat u doet is immers een aantal zaken samentellen (voorstanders van het behoud van de status quo, voorstanders van federalisme met een sterkere federale staat, voorstanders van unitarisme en onbeslisten) die niet noodzakelijk samen horen. Ten eerste is het al bijzonder grof om de onbeslisten te accapareren - die zou je dus evengoed bij de separatisten kunnen rekenen, dan zijn ze met 26%, onzin dus - ten tweede is de stelling onjuist - in de voorgestelde groepen zijn er zeker Nederlandstalige mandatarissen die zich zullen terugvinden en dat ook duidelijk stellen en hebben gesteld, met uitzondering van het unitarisme dan. Ten derde, we weten niet hoe belangrijk de ondervraagden dit thema vinden. Neem nu het aandeel unitaristen dat schijnbaar ook voor de N-VA stemt. Hier zijn drie verklaringen voor te bedenken: ofwel 1) gaat het om mensen die geen flauw benul hebben van waarover de politiek gaat, maar de vraag is of hun mening er dan echt wel toe doet, 2) Vlamingen die unitarisme wensen omdat dan de Vlamingen de dominante macht in België vormen die probleemloos zonder enige Franstalige inbreng kunnen regeren, 3) mensen die dit thema absoluut totaal onbelangrijk vinden en zich dus evengoed bij iedere andere deugdelijke oplossing neerleggen - dat relativeert dan natuurlijk de ware draagwijdte van die 16%. Hoe dan ook is het bijzonder merkwaardig dat er wel beweerd wordt dat er voor die 21% een electoraal draagvlak zou zijn, maar geen enkele politicus enige moeite doet dit effectief te accapareren en geen enkel politiek initiatief in die zin van de grond komt.

Blijft het feit dat een peiling die unitaristen bij de N-VA-kiezers vindt na de gebeurtenissen in de politiek van de laatste jaren op zich vrij problematisch is - en misschie meer vragen oproept over de deugdelijkheid van de peiling dan iets anders. Net zoals de unitaristen zouden separatisten mij hier overigens zwaar in tegenspreken, want volgens deze en vroegere gelijkaardige peilingen is hun aandeel in 3 jaar tijd verdubbeld en dat van de unitaristen gezakt. Ik weet niet of jullie eigenlijk echt wel zo blij moeten zijn met die peiling.
Back to top Go down
Sponsored content

Nieuwe peiling (DS) Empty
PostSubject: Re: Nieuwe peiling (DS)   Nieuwe peiling (DS) Empty

Back to top Go down
 
Nieuwe peiling (DS)
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Interessante peiling
» Fantastische peiling: N-VA aan 26% ! samen met VB en LDD: 41%
» Peiling HLN : 9% voor Vlaamse onafhankelijkheid
» SONDAGE ELOQUENT - OPMERKELIJKE PEILING
» ENQUETE MONARCHIE - PEILING KONINGSHUIS

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: