Verschrikkelijke en confederalistische hervorming van Justitie
à rejeter
http://m.standaard.be/artikel.xhtml?contentID=1401538Hervorming justitie vindt inspiratie bij wapenhandel
De idee van de ‘gewestelijke ministeriële comités' lijkt terug.
Bemiddelaar Johan Vande Lanotte (SP.A) timmert voort aan zijn nieuwe nota inzake staatshervorming. Gisteren had hij nog enkele technische vergaderingen. Vandaag praat de bemiddelaar voort met Groen! en Ecolo over justitie. In de namiddag ziet Vande Lanotte ook nog de voorzitters van PS, CDH en Ecolo samen.
Vande Lanotte gaat tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn ontwerpnota aftoetsen via bilaterale contacten met de partijvoorzitters. Op 3 januari geeft hij zijn nota formeel vrij. Tegen 5 januari moeten de zeven laten weten of ze op basis van die nota willen voortpraten. Ze zouden elkaar dan voor het eerst sinds 3 september opnieuw zien na een ‘afkoelingsperiode' van drie maanden.
Intussen wordt verder geschaafd. Zo worden de zes principes voor de financieringswet afgetoetst aan de simulaties van de Nationale Bank. Al heel de week wordt ook over justitie gesproken.
In het voorstel dat gestalte krijgt, blijft de organisatie van justitie federaal, maar zou het federale niveau in Vlaanderen en Wallonië oplossingen moeten voorstellen die rekening houden met de uiteenlopende verzuchtingen. De deelstaten zouden bindend advies kunnen geven aan de federale regering in verband met de organisatie van justitie.
Vlaanderen zou moeten kunnen een eenheidsrechtbank oprichten als het dat wenst, zonder dat de Franstaligen dat ook moeten doen. ‘Het is een poging om justitie te hervormen zonder dat we justitie splitsen', zegt een specialist.
Wat betreft de materiële kant van de zaak, zouden de gebouwen (rechtbanken en gevangeniswezen) verzelfstandigd worden in een apart agentschap die onder gedeeld beheer zou komen.
Voldoende autonomie?
Interministeriële comités zouden ervoor moeten zorgen dat de deelstaten waar nodig hun zeg hebben. Het doet denken aan de gewestelijke ministeriële comités die destijds opgericht werden voor de wapenhandel. Een autonome structuur moest toen instaan voor de wapenuitvoer voor Wallonië, Brussel en Vlaanderen en proberen de tegengestelde prioriteiten in goede banen te leiden. Wat overigens mislukte.
Het nieuw concept heeft zijn fans, al geeft men toe dat de vraag blijft of dit federaal concept voldoende autonomie zal bieden voor partijen als CD&V en N-VA én PS.
PS blijkt ook voorstander van een splitsing, maar dan meer om machtsredenen.Begin januari, als het globale menu geserveerd wordt, kan het nog eens botsen, maar Vande Lanotte lijkt vastberaden iedereen aan boord te houden.