http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110304_092ANTWERPEN - N-VA-voorzitter Bart De Wever wijst burgemeester Patrick Janssens op zijn verantwoordelijkheid omdat hij de actievoerders op de Antwerpse Meir liet betijen. De Antwerpse burgemeester op zijn beurt vindt de verwijten 'zeer ongepast en vernederend'.
Op de Meir verzamelden vrijdag een duizendtal actievoerders van het ABVV. Ze verspreidden zich over de winkelwandelstraat en blokkeerden de toegansdeuren van winkels. De actie is inmiddels opgeheven.
Bart De Wever, N-VA-voorzitter en gemeenteraadslid in Antwerpen, vergeleek Antwerpen met een 'bezette stad'. Volgens hem leverde Janssens de stad uit aan wilde vakbondsacties. 'De N-VA Stad Antwerpen veroordeelt met klem de agressieve en intimiderende vakbondsacties in het winkel- en handelscentrum van Antwerpen', aldus De Wever.
'Het is duidelijk dat de Antwerpse burgemeester de wilde actievoerders geen strobreed in de weg legt', aldus De Wever. Volgens de N-VA kan Janssens zich niet aan zijn verantwoordelijkheid onttrekken, omdat hij ook de politie niet laat ingrijpen en dus laat betijen.
'Met het toelaten van de BBTK betoging op de Meir, heeft burgemeester Janssens zijn hand overspeeld', zei ook Axel Polis, voorzitter van Open Vld Groot-Antwerpen. Deze winkelas is in normale omstandigheden immers uitgesloten gebied voor betogingen.
Janssens boos
Janssens is boos over de toespelingen dat hij de actie op de Meir enkel zou hebben toegelaten omdat ze door het ABVV werd georganiseerd, terwijl er in de winkelwandelstraat normaal geen actie mag worden gevoerd. Hij wijst erop dat de vakbondsactie gericht was tegen winkelketens, en dat er op de Meir veel ketens gevestigd zijn.
Janssens zegt het onverstandig te vinden van de vakbond om zulke acties te voeren, maar dat zijn persoonlijke mening niet bepalend mag zijn voor het verlenen van een toelating. Hij benadrukte dat hij deze actie helemaal niet heeft toegestaan omdat het een ABVV-initiatief is. 'Wie dat insinueert, kent mijn relatie met de vakbond niet', zei Janssens.
Winkels geblokkeerd
Volgens Patricia Van Goel van de socialistische bediendenvakbond BBTK konden door de actie onder meer de Inno, C&A, H&M, Massimo Dutti, Zara en tal van andere winkels de deuren niet openen. Ook de toegang tot de het shoppingcentrum in de Stadsfeestzaal werd versperd door actievoerders.
De stakers deelden ook pamfletten uit. 'Zonder de bescherming van de index gaat uw koopkracht er jaarlijks met minstens 2 procent op achteruit', luidt het bij het ABVV. 'Dat betekent zeven dagen minder winkelplezier op een volledig jaar. Dat is heel wat meer dan de hinder die u vandaag mogelijk ondervindt.'
'Winkeluitbaters werden bedreigd'
Ook bij de Antwerpse afdeling van de zelfstandigenorganisatie Unizo wordt verontwaardigd gereageerd op de actie. 'De vakbondsmensen bedreigden de uitbaters dat indien klanten binnen zouden gaan, zij zelf ook zouden binnengaan en dat de winkel dan wel eens voor langere tijd zou moeten sluiten. Wij kunnen deze chantage en bedreigingen absoluut niet aanvaarden.' Ook leveranciers konden hun goederen niet binnenbrengen in de winkels. 'Dit is onaanvaardbaar en brengt grote problemen mee voor de handelaars aan het begin van een vakantieperiode', klinkt het.
De VZW Meir/Beleef Antwerpen, die de handelaars en het personeel vertegenwoordigt, is verbolgen over het feit dat de burgemeester een uitzondering maakte op de strenge regeling die commerciële of andere manifestaties op de Meir-as verbiedt.
'Misbruik van het stakingsrecht'
Het Vlaams Belang heeft het op zijn beurt over misbruik van het stakingsrecht. Ook Filip Dewinter verbaast zich over de toelating van de burgemeester voor de actie op de Meir, waar 'volgens het stedelijk reglement nooit mag worden betoogd of actie gevoerd'.
Van Goel van de BBTK zegt nog dat de vakbond toestemming had van de burgemeester om actie te voeren en dat dat ook gebeurd is. 'Maar er is ook nog het stakingsrecht', voegt ze eraan toe, 'met het recht om piket te staan. Dat stakingsrecht overtreft elk stedelijk reglement. Het is ook dat wat er gebeurd is, en er is geen enkel probleem geweest.'