Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Schotten gaan stemmen over onafhankelijkheid - Les Ecossais vont voter sur l'indépendance

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Schotten gaan stemmen over onafhankelijkheid - Les Ecossais vont voter sur l'indépendance Empty
PostSubject: Schotten gaan stemmen over onafhankelijkheid - Les Ecossais vont voter sur l'indépendance   Schotten gaan stemmen over onafhankelijkheid - Les Ecossais vont voter sur l'indépendance EmptyFri May 06, 2011 7:24 pm

Dit is toch niet onbelangrijk voor de Belgische politiek. Wat de Schotten doen, is hun probleem, maar het thema van een referendum over belangrijke institutionele kwesties zoals bijvoorbeeld over de afschaffing van het federalisme wint weer veld. De politici kunnen niet zelf meer grote staatshervormingen doorvoeren.

Ceci n'est pas sans importance pour la Belgique. Ce que feront les Ecossais est leur problème, mais le thème du référendum sur les questions institutionnelles importantes gagne du terrain, comme par exemple sur la suppression du fédéralisme en Belgique. Les politiciens ne peuvent plus faire de grandes réformes de l'Etat eux-mêmes.


DE MORGEN

Schotland gaat stemmen over onafhankelijkheid

06/05/11, 16u06
Schotten gaan stemmen over onafhankelijkheid - Les Ecossais vont voter sur l'indépendance Media_xl_4170871
Alex Salmond. © ap

Schotland is een stap dichter bij een stemming over onafhankelijkheid. De Schotse Nationale Partij (SNP) beloofde vandaag binnen vier jaar een referendum te houden over afsplitsing van Groot-Brittannië.

De SNP boekte gisteren een grote overwinning bij verkiezingen. De partij behaalde daarbij ongeveer de helft van de zetels in het Schotse parlement.

"Net zoals de mensen vertrouwen hebben in ons, moeten wij ook de mensen vertrouwen", zei partijleider en Schots premier Alex Salmond. "Daarom zullen we in de nieuwe zittingstermijn van het parlement een referendum houden en het volk laten beslissen over onze eigen grondwettelijke toekomst."

Schotland is sinds 1707 samen met Engeland, Noord-Ierland en Wales in het Verenigd Koninkrijk. Het telt ruim vijf miljoen inwoners. Het heeft al sinds de negende eeuw een eigen vlag, die de oudste nationale vlag ter wereld zou zijn. Schotland heeft ook eigen bankbiljetten en een nationale voetbalploeg.

Het Schotse parlement mag al zelf beslissen over onderwijs, milieu en justitie. De SNP wil die bevoegdheden al snel uitbreiden. Salmond denkt daarbij aan een eigen vennootschapsbelasting en de uitgifte van staatsleningen.

Salmond leidde een minderheidsregering sinds 2007, toen de SNP voor het eerst aan de macht kwam in Schotland. Hij had toen echter niet de macht om een referendum te organiseren. Een meerderheid in het parlement was daar toen tegen.

De SNP heeft bij de verkiezingen vooral gewonnen ten koste van de Labourpartij, die de partij in 2007 al uit de Schotse regering had verdreven. Labour leidde Schotland, sinds het in 1999 een eigen parlement kreeg. "Labour is een beetje zoals de Amerikaanse bizon. Je ziet er nog één of twee exemplaren van rondlopen, maar de grote kuddes zijn voorgoed weg." (anp/adha)
Back to top Go down
 
Schotten gaan stemmen over onafhankelijkheid - Les Ecossais vont voter sur l'indépendance
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Schotten onafhankelijk? Les Ecossais indépendants?
» Flaminganten denken dat ze Schotten zijn - les flamingants se croient des Ecossais
» Zut, les flamingants vont gagner ! Verdomme, de flaminganten gaan winnen !
» Belgen gaan niet graag stemmen
» Soms is het nuttig tot het uiterste te gaan

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Europa / Europe-
Jump to: