http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/technologie/regionalisering-gaat-in-tegen-hoe-facebookgeneratie-denkt/article-1195016009579.htm?nb-handled=true&utm_medium=Email&utm_source=Newsletter-20-05-2011"Regionalisering gaat in tegen hoe Facebookgeneratie denkt"
vrijdag 20 mei 2011 om 08u29
Dat zegt Saskia Van Uffelen, CEO bij Bull België, in Z-Talk Goossens op Kanaal Z.
“Jongeren hebben dankzij Facebook veel contact met vrienden overal in de wereld. Ze pikken die cultuur op. Zij zien die landsgrenzen niet meer,” zegt Van Uffelen. “Als we echt die grens van België kost wat kost willen beschermen (tegen een braindrain of wat dan ook), dan vrees ik dat we het tegenovergestelde resultaat zullen bereiken.”
“We zullen jongeren meer kunnen boeien als we de arbeidsmarkt Europees bekijken. Maar wij zijn bezig met het keurslijf van ons land, en dan nog liefst de regio. Wij worden dus meer bekrompen, terwijl de wereld voor jongeren groter wordt.”Vacatures
Saskia Van Uffelen gaat in gesprek met Inge Geerdens, oprichter en CEO van het online-recruteringsplatform CV Warehouse. Kanaal Z vraagt hen wat er moet gebeuren om jongeren zin te doen krijgen in ICT. Momenteel zijn er 10.000 openstaande vacatures in de sector, die niet ingevuld geraken. En dit jaar zullen maar dik 2.000 informatici de arbeidsmarkt betreden.
Voor beide dames is het duidelijk dat informatica een voorbijgestreefd woord is. “Voor jongeren is informatica NIET hetzelfde als Facebook.”
Ook de opleiding Informatiewetenschappen is niet aangepast aan de leefwereld van jongeren en de competenties die vandaag nodig zijn. Van Uffelen: “Aan de universiteit moeten ze nog leren wat een mainframe is. Dat is technologie van 20 jaar geleden!”.
Bekijk het fragment.
Work-life-balance
Maar ook de arbeidsmarkt is niet afgestemd op de generatie die eraan komt, zeggen de IT-dames. Geerdens: “De generatie die over vijf jaar gaat afstuderen, gaat zich niet aanpassen. Wij zullen ons moeten aanpassen aan hen.”
Van Uffelen: “Er is nu zoveel te doen over work-life-balance. Als je jongeren bevraagt, gaat het niet over tijdskrediet, thuiswerken… Ze willen niet zoals hun ouders in stress leven, vooral niet omdat die ouders vaak niet tevreden zijn in hun job.”
“Ze zijn bereid de klok rond te werken, als ze maar gelukkig zijn. Als ze maar voldoende uitdagingen krijgen. Onze ondernemingen zijn daar totaal niet op afgestemd. Ze zijn heel hiërarchisch gestructureerd, heel cijfermatig gedreven. Je moet meer gaan werken in een horizontaal model, individugericht.”
Tam
Geerdens vindt dat wat van ondernemers verwacht wordt, buiten proportie. “Wij moeten als werkgever aanvaarden dat mensen minder beginnen te werken, met behoud van loon. Wij moeten ouderen aan het werk houden, enzovoort. Dat weegt enorm op mijn organisatie. Dus we zijn maar bezig om comfort te bieden, wat onze samenleving tam maakt, en tegelijkertijd zijn de eisen aan werkgevers heel erg hoog. “
Van Uffelen ervaart onze arbeidsmarkt ook als te tam. En ze schetst het risico: “Ik vind in andere landen wél de mensen die flexibiliteit opbrengen. Stel dat ik iemand nodig heb met een bepaalde competentie en ik heb de keuze tussen twee Belgische mensen die ieder de helft van die job voor hun rekening kunnen nemen (wegens deeltijds werk) of iemand in een ander land die dat helemaal zelf op zich kan nemen. Dan is de keuze snel gemaakt. En je hoeft het niet meteen in India of andere landen gaan zoeken. Europa is groot genoeg. Als je ziet wat het verschil in kost is tussen iemand van België of iemand van Frankrijk…”