Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: N-VA TELT 10% UNITARISTEN - LA N-VA COMPTE 10% D'UNITARISTES Fri Jun 10, 2011 11:47 am | |
| tegen slechts 17% separatistes en dat voor een uitermate separatistische partij. Ongelooflijk ! Dat is ook zo bij het Blokske.
contre seulement 17 % de séparatistes et cela pour un parti éminemment séparatiste. Incroyable ! Même topo au Vlaams Belang. LA LIBRE BELGIQUE Le nouvel électeur de la N-VA est moins flamand
BELGA
Mis en ligne le 10/06/2011
Il y a de grandes différences entre les anciens électeurs et les nouveaux, notamment concernant la question flamande.
Pour le fidèle électeur de la N-VA, la réforme de l'Etat est de loin le thème le plus important, mais pour le nouvel électorat c'est beaucoup moins le cas. La "question flamande" est même pour lui moins importante que pour le Flamand moyen. C'est ce qui ressort d'une enquête post-électorale réalisée par l'Institut d'études d'opinions sociales et politiques de l'Université de Louvain (KUL), publiée vendredi dans le journal De Standaard.
Selon l'étude, l'électeur de la N-VA est pro-flamand, de droite et cynique vis-à-vis de la politique. Il est favorable à une approche plus sévère de la criminalité et voit les immigrés d'un mauvais oeil. Le parti attire des électeurs de toutes les tranches de la population et mérite dès lors son titre de parti populaire.
Il y a cependant de grandes différences entre les anciens électeurs et les nouveaux, notamment concernant la question flamande. Les nouveaux électeurs votent surtout pour la N-VA parce qu'ils veulent du changement, mais cela n'est pas nécessairement vu comme une exigence en matière communautaire. Ils considèrent toutefois la N-VA comme le seul parti de confiance pour rompre l'impasse politique.
Au niveau économique les nouveaux électeurs sont plus modérés et moins libéraux conservateurs que leurs aînés. Le séparatisme ne semble également plus si important: 17 pc souhaitent la fin de la Belgique et près de 10 pc un retour à l'Etat belge unitaire. DE STANDAARD Nieuwe N-VA-kiezer is minder Vlaams
* vrijdag 10 juni 2011, 07u00 * * Auteur: Wim Winckelmans
Lees ook
* 'In dit land is alles communautair' * 10/06/11N-VA meer dan De Wever * 10/06/11ISPO-onderzoek
BRUSSEL - De nieuwe N-VA-kiezer stemde voor verandering, minder voor de Vlaamse kwestie.
Van onze redacteur
De tweespalt die binnen de N-VA leeft tussen de traditionele vleugel en de nieuwkomers, bestaat ook bij het N-VA-kiespubliek. Dat blijkt uit een postelectoraal onderzoek van Marc Swyngedouw en Koen Abts van het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) van de KU Leuven.
De N-VA heeft een Vlaamsgezind en rechts electoraat dat cynisch staat tegenover de politiek. Het is voorstander van een harde aanpak van criminaliteit en staat negatief tegenover migranten, blijkt uit het onderzoek. De partij trekt haar kiezers aan uit alle bevolkingsgroepen en verdient daarmee de titel volkspartij.
Maar er zijn ook opvallende verschillen tussen de trouwe en de nieuwe N-VA-kiezers. Voor de oude kiezers is het thema staatshervorming veruit het belangrijkste, bij het nieuwe electoraat is dat veel minder het geval. De Vlaamse kwestie is voor hen zelfs minder belangrijk dan voor het Vlaamse gemiddelde.
De nieuwe kiezers stemden vooral op de N-VA omdat ze verandering wilden, maar die wordt niet noodzakelijk gezien als een communautaire eis. Wel zien ze in de N-VA de enige geloofwaardige partij om de politieke impasse te doorbreken.
Ook op economisch vlak zijn de nieuwe N-VA-kiezers meer gematigd en minder liberaal conservatief dan de oude. Thema's als mobiliteit en verkeer vinden ze dan weer belangrijker dan het traditionele N-VA-kiespubliek.
In hun weerzin tegenover de regering-Leterme vinden de N-VA-kiezers elkaar dan weer wel. Het separatisme is niet zo belangrijk. Zeventien procent wil het einde van België en - opvallend - bijna tien procent een terugkeer naar de unitaire Belgische staat.
De N-VA, die zich nu een unieke plaats heeft bevochten tussen aan de ene kant CD&V en Open VLD en aan de andere kant Vlaams Belang, moet er volgens de onderzoekers rekening mee houden dat die nieuwe kiezers, die de partij groot hebben gemaakt, pas op het laatste ogenblik hun keuze voor de N-VA hebben gemaakt.
In de helft van de gevallen viel hun beslissing slechts de laatste dagen voor de verkiezingen. Eén op de vijf besliste op de verkiezingsdag zelf. Bovendien heeft bijna een kwart zolang getwijfeld of ze toch niet op een andere partij zouden stemmen.
'De trouw van het nieuw verworven electoraat van 2010 wordt de uitdaging voor de N-VA', denkt professor Marc Swyngedouw. | |
|