Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel !

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel ! Empty
PostSubject: Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel !   Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel ! EmptyMon Jan 02, 2012 8:19 pm

Bonne année - Gelukkig nieuwjaar ! Wink

HLN.BE

Supervulkaan roert zich op 50 km van Duits-Belgische grens
Experts vrezen voor uitbarsting zoals Pinatubo onder Laacher See in Eifelgebergte

Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel ! Media_l_4545150
Het lieflijke meer Laacher See herbergt een 'monstervulkaan'.

De hele wereld houdt de adem in bij onheilsberichten over de supervulkanen zoals onder Yellowstone in de VS, de grote broer van de Vesuvius nabij Napels of de IJslandse schrik Katla, maar nu blijkt er ook zo'n aartsgevaarlijk exemplaar aan onze voordeur te liggen. Experts waarschuwen voor de verhoogde activiteit van een enorme vulkaan onder de Laacher See tussen Bonn en Koblenz, in vogelvucht op zo'n 50 km van de Duits-Belgische grens. Als dit monster zou uitbarsten, dan wordt gevreesd voor een uitbarsting van de omvang van de Pinatubo. Die bedekte op de Filipijnen 20 jaar geleden een enorm gebied met een dik pak as en was meteen de grootste vulkaabuitbarsting van de vorige eeuw.

In het Eifelgebergte krioelt het van de niet-actieve vulkanen en die vormden lieflijke meertjes in hun eeuwenoude kraters. Ideaal om op vakantie te gaan of voor een wandeling, maar mogelijk wordt dat gevaarlijk. Als de berekeningen van de wetenschappers kloppen dan is de vulkaan onder de Laacher See 'over tijd'. Deze supervulkaan barstte een keer om de ongeveer 12.000 jaar uit en het verontrustende is dat de vorige keer al 12.900 jaar geleden is.

Filmpje

Nu kennen we wel meer van die onheilspellende berichten van sluimerende supervulkanen, maar toch zijn er verontrustende tekenen van verhoogde activiteit. Zo werden verdachte luchtbellen op het meer aangetroffen. Die zouden van koolfstofdioxide afkomstig zijn (zie filmpje). Dat zou moeten bewijzen dat de vulkaan onder de Laacher See nog actief is en dat de magmamassa aan het 'ontgassen' is.

Verwoestende gevolgen

Een uitbarsting zou volgens experts verwoestende gevolgen hebben. Gigantische evacuaties (ook in ons land) zouden noodzakelijk zijn, een enorm gebied zou onder een dikke aslaag bedekt worden. Bovendien zou de reusachtige aswolk een globale afkoeling teweeg brengen.
Laat ons hopen dat die uitbarsting er niet komt, want ze zou te vergelijken zijn met die van de Pinatubo op de Filipijnen in 1991. Toen werd een gebied van meer dan 1000 vierkante kilometer onder een dkke laag as bedolven. Liefst 10 miljard ton magma, 20 miljard ton zwaveldioxide en 16 kubieke kilometer as werden de lucht ingestuurd en de temperatuur over de hele wereld zakte met een halve graad omdat de zon voor een deel 'gehinderd' werd door de eruptie. (kh)

02/01/12 16u19

Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel ! Laachersee

RTL.be

Un super volcan allemand pourrait causer le chaos en Europe

Un super volcan endormi se trouvant en Allemagne montre des signes inquiétants de réveil. Le Laacher see pourrait provoquer le chaos dans une partie de l’Europe.

03 Janvier 2012 12h03

Un super volcan, le Laacher see, pourrait être en train de se réveiller. Ce volcan a la même taille que le volcan Pinatubo, qui en 1991, a causé la plus grosse éruption qu’a connue le 20ème siècle. Des milliards de tonnes de cendres et de magma pourraient être éjectées, a révélé un article du Daily Mail.

Il pourrait exploser à tout moment

Le volcan est situé entre Coblence et Bonn. Ce monstre entre en éruption tous les 10 à 12 000 ans et la dernière fois que c’est arrivé, c’était il y a 12 900 ans. Il pourrait donc exploser à tout moment. A l’époque, il avait couvert près de 998 kilomètres carrés de cendre et de pierre. Plusieurs petits tremblements de terre ont eu lieu dans la région l’année dernière, ce qui indique qu’il pourrait être en train de se réveiller de son profond sommeil.

Refroidissement mondial

Les experts pensent que s’il s’emporte, cela pourrait mener à une énorme dévastation, des évacuations de masse et même un refroidissement mondial à court terme. Ce refroidissement serait dû à des nuages de cendres bloquant les rayons du soleil. Les vulcanologues pensent que le volcan de Laacher see est encore actif, car du dioxyde de carbone remonte à la surface du lac, ce qui indique que la chambre de magma est en train de « dégazer ».

Les effets sur la Belgique sont durs à prévoir, mais il est possible que certaines parties du pays soient couvertes de cendres.


Supervulkaan dreigt twee derde van VS weg te maaien


Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel ! Media_xl_4025899
Het Yellowstone caldera (de cirkel in het rood) in Wyoming vormt 's werelds grootste supervulkaan.

Grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen

De supervulkaan die onder Yellowstone National Park in Wyoming sluimert, zorgt opnieuw voor onrust nu blijkt dat hij aan een recordtempo stijgt nadat de vulkaan een grote hap lucht heeft genomen. In het ergste scenario, zoals beschreven in de Britse 'Daily Mail', zou de lava zo ver in de lucht spuwen dat er zich een giftige wolk zou ontstaan die duizenden kilometers ver zou drijven en maar liefst twee derde van de Verenigde Staten onbewoonbaar zou maken.

Een uitbarsting zou voor een knal zorgen duizenden keer zo zwaar als die van de Mount St. Helens in 1980. De gevolgen nadat IJslands Eyjafjallajökull uitbarstte in april van vorig jaar, zijn er niets tegen. De laatste grote uitbarsting van de supervulkaan onder het schijnbaar kalme park met zijn fotogenieke geisers, dateert meer dan 640.000 jaar geleden. De caldera (wat kookpot of ketel betekent) die toen ontstond, overlapt gedeeltelijk met twee oudere caldera's wat verder naar het zuidwesten. Verder in die richting is het spoor van nog eerdere uitbarstingen tot in Nevada terug te vinden. Een ongeveer 800 kilometer lange en 70 kilometer brede vallei dwars door de Rocky Mountains laat zien hoe Noord-Amerika ten opzichte van de hotspot naar het zuidwesten bewogen is.

25 centimeter gestegen

Sinds die laatste uitbarsting heeft de vulkaan ongeveer 30 kleinere uitbarstingen gehad. De recentste was 70.000 jaar geleden. In het begin van 2004 zagen wetenschappers dat de grond boven de Caldera met ongeveer 7 centimeter per jaar stijgt. Tussen 2007 en 2010 leek de vulkaan tot stilstand gekomen te zijn, maar sinds de vulkaan een hap lucht heeft genomen, is de grond rondom de vulkaan met ongeveer 25 centimeter gestegen. "Het is een buitengewone waarneming, vooral omdat het over zo'n groot gebied gaat", aldus Bob Smith, professor in de geologie aan de universiteit van Utah.

Enigszins opluchting

Wetenschappers denken dat de zwelling van het magmareservoir zeven tot tien kilometer onder het oppervlak ligt. "Voorlopig is er nog geen paniek en een dreigende catastrofe is uitgesloten. In het begin waren we wel ongerust en dachten we dat de supervulkaan bezig was om uit te barsten, maar zodra we zagen dat de magma op een diepte van tien kilometer lag, was er toch enigszins opluchting. Dit was heel anders geweest als de magma op zo'n 2 a 3 kilometer onder het aardoppervlakte had gelegen", aldus Bob Smith, die recent een studie leidde naar de supervulkaan. "Daarin vonden we waardevolle aanwijzingen over wat er gaande is in de ondergrondse leidingen van de vulkaan. Die kunnen helpen met het voorspellen wanneer de volgende vulkanische Yellowstone uitbarsting kan plaatsvinden.

Film

In 2007 toonde Discovery Channel in de tv-premiere van ''Supervolcano: Real Time Apocalypse' wat de desastreuze gevolgen voor heel de wereld van een uitbarsting kunnen zijn. Miljoenen mensen raken dakloos, gewassen worden beschadigd en watervoorraden komen in gevaar. In de twee uur durende film deden Michael Riley en Gary Lewis verslag van een fictieve, enorme vulkanische eruptie. Ze baseerden zich op ''wetenschappelijk bewijs, geloofwaardige voorspellingen en diepgaand onderzoek van vooraanstaande geologen''. (hlnsydney/odbs)


25/01/11 05u25
[u]
Back to top Go down
 
Grote vulkaan in Eifel - un grand volcan dans l'Eifel !
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Grote kuis?
» Grote hervorming justitie
» De grote Maurice De Wilde
» Grote Vlaams-nationale corruptie?
» John Cockerill: un grand Belge

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Varia / Divers / Miscellaneous / Verschiedenes-
Jump to: