Iemand stelde ons de volgende vragen waar de B.U.B. als volgt op heeft geantwoord:
Hallo meneer Mertens,
Ik moet een betoog schrijven voor Nederlands.
Mijn onderwerp is de verdeeldheid in België.
Ik zou u dan ook graag een aantal vragen willen stellen.
1: Beschrijf kort de Vlaamse parlementaire geschiedenis vanaf 1945: indien "Vlaams" hier betekent, "Noord-Belgisch", dan is er geen geweest tot de creatie van de "Vlaamse" gemeenschapsraad door de ongrondwettelijke staatshervorming van 1970, die de gemeenschappen heeft ingevoerd. In het begin had deze raad weinig te zeggen, maar door opeenvolgende (en nog steeds illegale) staatshervormingen werd die tot een parlement uitgebouwd met uitgebreide bevoegdheden, ook op vlak van economie en ruimtelijke ordening. In 1999 heeft het zogenaamd "Vlaams" parlement een resolutie gestemd tot een quasi volledige ontbinding van de Belgische staat, die door de zesde staatshervorming deels wordt uitgevoerd en dit nog steeds op ongrondwettelijke basis.
2: Welke partijen willen de Belgische constitutie herzien? Alle Belgische partijen die vandaag in de parlementen van het federale België vertegenwoordigd zijn en dus deel van de particratie uitmaken. De B.U.B. is hier niet bij.
3:Welke argumenten geven deze partijen daarvoor? Nationalistische of huichelachtige argumenten in de trand van "meer efficiëntie" en "homogene bevoegdheidspakketten".
4: Welke partijen verzetten zich tegen een wijziging van de constitutie? De B.U.B.
5:Welke argumenten hanteren deze partijen? de meeste Belgen willen niet de splitsing van België, wat nochtans het finale doel van de staatshervormingen is. Bovendien zijn er belangrijke redenen van efficiëntie, kost, democratie en stabiliteit om alle bevoegdheden weer nationaal / federaal te maken.
6: Waarop zijn de laatste kabinetsbesprekingen stukgelopen? Over welke besprekingen gaat het hier? Indien het gaat over de lange regeringsonderhandelingen van 2007 tot 2011 dan gingen die vooral moeilijk vanwege de door de flaminganten gewilde splitsing van BHV en de taalnationalistische belangen van beide taalkampen van de particratie die erachter liggen.
7: Welke lijmpogingen worden momenteel ondernomen? De zesde staatshervorming zou volgens de particratie politiek-communautaire rust moeten brengen, maar iedereen weet dat die onzeker of slechts tijdelijk is. Er wordt door sommige politici nu al over de zevende staatshervorming gesproken.