Een staatshervorming, ok, maar dan wel één voor méér België en niet minder !
DS
Premier wijst schoktherapie af
* donderdag 26 maart 2009
* Bron: belga
* Auteur: kld
Een staatshervorming alleen zal de budgetproblemen nooit oplossen, zegt premier Herman Van Rompuy. 'Geen schoktherapie, maar een meerjarenplan vanaf deze herfst moet onze armlastige openbare financiën opkrikken.'
Van Rompuy kreeg tijdens het vragenuurtje in de Kamer een rist vragen over het rapport van de Hoge Raad voor Financiën over de begrotingstoestand in ons land. De verschillende vraagstellers herhaalden daarbij veelal de standpunten die ze eerder deze week innamen, toen de inhoud van het verslag officieel aan de regering werd overhandigd.
Regeringsverklaring
De premier herinnerde in zijn antwoord aan de regeringsverklaring van eind vorig jaar, waarin hij een plan vooropstelde om het structureel begrotingstekort weg te werken. Hij leest in het verslag van de HRF overigens een bevestiging van analyses die hij zelf al heeft gemaakt, bijvoorbeeld dat een shocktherapie niet verkiesbaar is en dat bij de begrotingsopmaak voor volgend jaar een meerjarenprogramma moet worden voorbereid.
Voorts wees Van Rompuy er op dat de economische groei in ons land niet verschilt van het gemiddelde in de eurozone en in de ons omringende landen. De relancemaatregelen die in ons land worden genomen zouden met 4,3 procent van het bbp ook hoger liggen dan het gemiddelde van 3,3 procent in de Europese Unie.
Dubbelzinninge kritiek
Van Rompuy noemde de kritiek op het beleid ook dubbelzinnig. Hij wees erop dat er enerzijds onvoldoende relancemaatregelen worden genomen, maar dat anderzijds wordt gezegd dat het tekort te sterk oploopt. 'Het is ofwel het één, ofwel het ander', dixit de premier. 'Ofwel laten we de economie opnieuw rechtveren door relance-inspanningen, ofwel saneren we.'
De premier diende ook voormalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte (SP.A) van repliek. Die had eerder deze week kritiek geuit op het regeerwerk van CD&V. 'Het structureel tekort in 2007, volgens de HRF, was 6 miljard euro, 1,7 procent van het bbp', dixit Van Rompuy.
Staatshervorming
Van Rompuy zei nog voorstander te zijn van een staatshervorming. 'De sanering van de openbare financiën is helaas veel omvattender dan alleen maar de problematiek van de staatshervorming', ging Van Rompuy voort.
Hij voegde er aan toe dat er in elk geval een akkoord nodig is tussen de federale overheid en de gemeenschappen en gewesten, zoals dat in het verleden het geval was. 'Er moet natuurlijk in het verlengde van het stabiliteitsprogramma een akkoord tussen de instellingen komen', luidde het.