Deze man was vroeger voorzitter van de Volksunie (1998-2000). Elke Vlaams-nationalist die uit de Belgische politiek vertrekt, is een stap dichter naar een nieuw unitair België. Het doet denken aan het opzij zetten van de nationaal-socialist Frank Vandenbroucke bij de SP.a.DE STANDAARD
Patrik Vankrunkelsven beëindigt politieke loopbaan zondag 25 oktober 2009
Bron: vrt Auteur: wle
belga
BRUSSEL -
Open VLD-senator Patrik Vankrunkelsven stapt uit de nationale politiek. De discussie over het rookverbod in de horeca is de directe aanleiding voor zijn beslissing.
De politicus maakte zijn besluit bekend in de Zevende Dag. Zijn ambt stelt hij ter beschikking aan de partij, maar hij wil graag nog voor zijn vertrek een aantal dossiers afronden.
Vankrunkelsven geeft toe dat hij de voorbije jaren een aantal 'kleine blessures' heeft opgelopen die zijn vertrouwen in de politiek hebben beschadigd. Hij had het moeilijk met het functioneren binnen een partij. 'De grote lijnen van de partij kon ik best wel volgen, maar het liep vaak vast in concrete dossiers'.
Het meest recente voorbeeld, en de concrete aanleiding voor zijn vertrek is het debat over de het rookverbod op café. Vankrunkelsven, zelf een arts, is voorstander algemeen rookverbod, en ziet zich daarvoor gesterkt door een Europese aanbeveling.
Dat het federale parlement nog geen uitspraak heeft gedaan over de zaak, vindt hij een teken aan de wand. Ook binnen zijn fractie botst hij op weerstand in dit dossier, gaf hij toe.
Vankrunkelsven gaf ook toe dat 'de politiek niet meer goed werkt'. Een bewijs hiervan ziet hij in het Suez-dossier. Suez is volgens hem kunnen uitgroeien tot een soort 'staat binnen de staat'.
De beslissing van Open VLD om hem als woordvoerder voor de ethische dossiers te vervangen door Jean-Jacques De Gucht viel hem duidelijk ook zwaar. Hij zegt geen probleem te hebben met De Gucht, maar wel met het feit dat hij hoewel hij al decennia met deze dossiers bezig is opzij werd geschoven.
Ook de discussie over de kernwapens heeft hem gekwetst. Het parlement sprak zich begin dit decennium uit tegen kernwapens. Maar nog steeds is er geen duidelijkheid over mogelijke wapens op Kleine Brogel. 'Het parlement kan wel beslissingen nemen, maar de regering houdt er absoluut geen rekening mee,' is de conclusie van Vankrunkelsven.
Vankrunkelsven maakte vooral naam in ethische dossiers. Hij begon zijn carrière bij de VU, waar hij een tijdlang voorzitter van was. Na de implosie van de partij koos hij voor Spirit! Hij maakte ondertussen al zes jaar deel uit van Open VLD. Hij heeft zich binnen Open VLD steeds 'redelijk goed' gevoeld.
In de toekomst wil hij zich weer richten op de geneeskunde, mogelijk als onderzoeker. Daarnaast wil hij ook meer tijd uittrekken voor zijn grote hobby, lopen.