Ook LDD beseft blijkbaar dat België nog altijd bestaat in de geesten van de Belgen in noord en zuid. Op Facebook zie je dat trouwens zeer duidelijk.
LDD :Iedereen een iPhone, Blackberry of Notebook voor 1 euro
(30/12/2008) Het belang van internet in ons dagelijks leven blijft stijgen, zowel op het vlak van aankoopbeslissingen als sociale netwerken. Terwijl het belang stijgt, stagneert het gebruik in België. In Europa is België een middenmotor wat betreft internetgebruik. Nederland haalt 82%, België 60% van de totale bevolking. Het totaal aantal actieve internetaansluitingen in ons land groeit nog amper. In het 2e kwartaal van dit jaar waren er in totaal 2.716.288 verbindingen, een stijging van 0,31 procent. Dit verzadigingseffect is te wijten aan onder andere de "lage pc-penetratie" in België. Dit betekent dat er vergeleken met andere landen relatief weinig pc's zijn in verhouding tot het aantal inwoners. Een PC mag niet samen worden verkocht met een internetabonnement waardoor slechts 65% van de gezinnen in België een PC hebben tegenover 85% van de gezinnen in Nederland waar koppelverkoop wel is toegelaten.
Jurgen Verstrepen: " Een deel voor die lage pc-penetratie heeft te maken met het verbod op koppelverkoop. In Duitsland en Nederland kan je al een notebook kopen voor 1 euro op voorwaarde dat je een internetabonnement neemt. Deze lage drempel zorgt voor een snelle instap in nieuwe internettechnologie. Tijdens de feestdagen verbleef ik in Duitsland waar de Blackberry's, iPhones en kleine notebooks met snelle internetverbinding voor 1 euro naar je hoofd gesmeten worden. Op die manier stimuleer je automatisch het gebruik van breedbandtechnologie bij de burgers. Vlaanderen kan een verschil maken in Europa. Als iedereen geconnecteerd is in Vlaanderen dan ontstaat er automatisch een nieuwe economie."
Koppelverkoop is verboden in ons land maar is nadelig voor de consumenten en koopkracht. In Duitsland bvb. kan je tenminste snel en goedkoop bellen en op het net, naargelang welk contract je neemt.
Jurgen Verstrepen: “De concurrentie speelt meer en je bent niet verplicht om dat contract te tekenen, je kan ook contractloos kopen zoals in ons land. Keuze en transparantie staan hier voorop. Hoe je het ook bekijkt, het verbod op de koppelverkoop is slecht voor de koopkracht van de mensen. Door het verbod betalen Belgische consumenten teveel voor producten en diensten, zeker op het vlak van nieuwe technologie, internet en telecom. Breedband en internet is voor LDD even belangrijk geworden als water uit de kraan of stroom uit het stopcontact.”
Verstrepen pleit voor verdere liberalisering en het herbekijken van de wet op de handelspraktijken die koppelverkoop in de technologiesector niet toelaat. Ons land hinkt meer en meer achterop in breedbandgebruik en nieuwe nettechnologie. Goedkope pc's aanbieden vanuit de overheid is niet nodig. Technologische koppelverkoop, gekoppeld aan interessante internettarieven, kan een snelle impuls geven aan breedbandgebruik en draadloos internet in Vlaanderen.
In 2009 zal Verstrepen hierover de nodige initiatieven nemen in het Vlaams Parlement en zijn LDD-collega’s in het Federaal Parlement aansturen. Op de sociale netwerksite facebook heeft Verstrepen alvast de groep “Ik wil een iPhone en Blackberry voor 1 euro in België” opgericht om zoveel mogelijke internetgebruikers bewust te maken van de negatieve effecten van het verbod op koppelverkoop.