De Belgen willen een efficiënt land, dus noodzakelijkerwijze een unitair land (ook al durven ze dat nog niet te zeggen).
DE STANDAARD
Separatist of geen separatist: dat is de vraag
* donderdag 27 mei 2010
*
* Auteur: Bart Brinckman
jimmy kets
Lees ook
* Separatist of geen separatist: dat is de vraag
* Het is officieel: de N-VA is separatistisch en gevaarlijk!
Dossiers
* Verkiezingen 2010: N-VA
De N-VA hinkt op een dubbele gedachte. Ze is separatistisch van inborst. Maar heel wat van haar potentiële kiezers hebben daaraan geen boodschap.
‘Ik kan jullie geruststellen. De N-VA is en blijft gaan voor een onafhankelijk Vlaanderen, lidstaat van een democratisch Europa. Zo stond het zwart op wit in ons beginselmanifest van 13 oktober 2001 en dit einddoel blijft onverkort overeind.’ Theo Francken, de N-VA-lijsttrekker voor de kieskring Leuven, stelt op zijn blog zijn achterban gerust. De N-VA neemt geen genoegen met confederalisme, zijn partij gaat niet de Volksunie-toer op.
Laat staan dat ‘de geest van Hugo Schiltz’ in de gelederen ronddwaalt.
Hoe sterker de ster rijst van N-VA-voorzitter Bart De Wever, des te meer uiten politieke tegenstanders kritiek op de warrige doelstelling van zijn partij. Om strategische redenen lijnt de partij zich of op het confederalisme waarin ook Open VLD en CD&V zich kunnen terugvinden. Maar de voorstelling van het programma verhelderde afgelopen maandag het einddoel: we nemen een bijl en hakken België doormidden.
De N-VA hinkt op een dubbele gedachte. Haar hardcore publiek verkiest separatisme. Heel wat potentiële kiezers hebben evenwel geen boodschap aan een onafhankelijk Vlaanderen. Zij zijn gefrustreerd door het non-beleid van de jongste jaren. Zij hekelen de manier waarop het land geblokkeerd is geraakt. Kiezen voor Bart De Wever lijkt een uitstekende manier om die teleurstelling de vrije loop te laten. Maar ze verwerpen het separatisme.
‘We willen het land hervormen, maar niet splitsen,’ klinkt het in CD&V-kringen. Om zijn confederalistische koers te onderbouwen, onderzocht CD&V bij 10.000 Vlamingen hoe ze tegen België aankijken. Niet minder dan 84,6 procent van de ondervraagden zegt ‘neen’ op de vraag ‘Vindt u dat België moet worden opgedoekt?’. Vrouwen zijn een stuk meer uitgesproken dan mannen. CD&V zag daarom geen reden om zijn koers aan te passen.
Afgelopen zaterdag wees CD&V-voorzitster Marianne Thyssen nog op de dubbelzinnigheid van de N-VA. Het leek op een amechtige poging om de partij in diskrediet te brengen. Te meten naar een uitgelekte peiling van TNS-Dimarso – besteld door Open VLD, de N-VA en de SP.A – hebben de christendemocraten ook alle reden om zich zorgen te maken. In vergelijking met de Vlaamse verkiezingen verdubbelt de N-VA haar score. CD&V valt terug onder de drempel van 20 procent.
TNS-Dimarso voerde het onderzoek uit tijdens de eerste weken van mei, net na de val van de regering. De positie van de N-VA is daardoor wellicht wat geflatteerd, maar de trends zijn onmiskenbaar. CD&V, maar ook Open VLD en Vlaams Belang krijgen slaag, de SP.A versterkt zich lichtjes. Het rijk van LDD is uit.
Bij de N-VA verdachten ze gisteren CD&V van het lek. Het nieuws zou de kiezer moeten wakker schudden waardoor de ratio het uiteindelijk toch nog haalt van het hart. Want wie gelooft tenslotte een partij die 500.000 nieuwe jobs belooft in vier jaar tijd? De Vlaams-nationalisten waren ongelukkig met het lek. Te hoge verwachtingen zetten de deur open naar een overwinningsnederlaag. CD&V ontkende de aantijging in alle toonaarden.