Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Naar Schotse onafhankelijkheid?

Go down 
2 posters
AuthorMessage
perikles
Number of posts : 1771
Location : Antwerpen
Registration date : 2009-02-11

Naar Schotse onafhankelijkheid? Empty
PostSubject: Naar Schotse onafhankelijkheid?   Naar Schotse onafhankelijkheid? EmptyFri May 06, 2011 6:47 pm

De LibDems krijgen klappen in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië zijn de regionale verkiezingen uitgedraaid op een grote nederlaag voor de centrumlinkse Liberaal-Democraten (LibDems). Gelijktijdig werd ook gestemd over een hervorming van het kiessysteem. Het ziet er naar uit dat de Britten die verwerpen.

Gisteren werd er gestemd voor lokale raden in Engeland, en voor regionale parlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De resulataten zijn nog niet helemaal bekend, maar het ziet er naar uit dat de LibDems van vicepremier Nick Clegg slechts 15 procent van de stemmen zullen halen, hun slechtste resultaat sinds de jaren 80. Clegg is ontgoocheld met het reultaat en belooft bijsturing.


De LibDems verliezen ook de controle over enkele grote steden in het noorden van Engeland. Een ervan is Sheffield, waarvoor Clegg als afgevaardigde in het Lagerhuis zit. De liberalen maken al een jaar deel uit van de regering met de conversatieven, geleid door David Cameron (kleine foto). De coalitie voerde harde besparingen door. Onder meer de collegegelden werden sterk verhoogd en dat wordt vooral Clegg kwalijk genomen. Voor de verkiezingen had hij namelijk beloofd dat die verhoging er niet zou komen. De conservatieven houden grotendeels stand.

De oppositiepartij Labour maakt stevige winst en heeft uitzicht op een meerderheid in Wales. In Schotland verstevigt de nationalistische SNP (Scottish National Party) haar positie. Er tekent zich zelfs voor het eerst een absolute meerderheid af. Dat zou de weg openen voor een referendum over Schotse onafhankelijkheid, na 300 jaar unie binnen het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Ierland blijven de protestantse DUP en het katholieke Sinn Féin de grootste.

Gisteren werd er ook gestemd over een nieuw kiessysteem, de "Alternative Vote", een systeem waarbij kleinere partijen beter met grotere kunnen concurreren, als alternatief voor het traditionele meerderheidssysteem. De LibDems zijn daar voorstanders van, de conservatieven zijn tegen. De resultaten van het referendum worden pas tegen 21 uur verwacht, maar volgens exit-polls zal het nieuwe systeem verworpen worden.
Back to top Go down
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Naar Schotse onafhankelijkheid? Empty
PostSubject: Re: Naar Schotse onafhankelijkheid?   Naar Schotse onafhankelijkheid? EmptyFri May 06, 2011 7:32 pm

Het zou wel grappig zijn als België zelfs de splitsing van het Verenigd Koninkrijk overleeft. The Economist zal het allemaal niet meer zo leuk vinden. Laughing
Back to top Go down
 
Naar Schotse onafhankelijkheid?
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Amerikanen naar Mars
» Naar de kezen?
» Jan Becaus naar N-VA
» Rusland wil naar de maan
» VB'ers lopen over naar de N-VA

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Monde / Wereld / World / Welt-
Jump to: