De LibDems krijgen klappen in Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië zijn de regionale verkiezingen uitgedraaid op een grote nederlaag voor de centrumlinkse Liberaal-Democraten (LibDems). Gelijktijdig werd ook gestemd over een hervorming van het kiessysteem. Het ziet er naar uit dat de Britten die verwerpen.
Gisteren werd er gestemd voor lokale raden in Engeland, en voor regionale parlementen in Schotland, Wales en Noord-Ierland. De resulataten zijn nog niet helemaal bekend, maar het ziet er naar uit dat de LibDems van vicepremier Nick Clegg slechts 15 procent van de stemmen zullen halen, hun slechtste resultaat sinds de jaren 80. Clegg is ontgoocheld met het reultaat en belooft bijsturing.
De LibDems verliezen ook de controle over enkele grote steden in het noorden van Engeland. Een ervan is Sheffield, waarvoor Clegg als afgevaardigde in het Lagerhuis zit. De liberalen maken al een jaar deel uit van de regering met de conversatieven, geleid door David Cameron (kleine foto). De coalitie voerde harde besparingen door. Onder meer de collegegelden werden sterk verhoogd en dat wordt vooral Clegg kwalijk genomen. Voor de verkiezingen had hij namelijk beloofd dat die verhoging er niet zou komen. De conservatieven houden grotendeels stand.
De oppositiepartij Labour maakt stevige winst en heeft uitzicht op een meerderheid in Wales. In Schotland verstevigt de nationalistische SNP (Scottish National Party) haar positie. Er tekent zich zelfs voor het eerst een absolute meerderheid af. Dat zou de weg openen voor een referendum over Schotse onafhankelijkheid, na 300 jaar unie binnen het Verenigd Koninkrijk. In Noord-Ierland blijven de protestantse DUP en het katholieke Sinn Féin de grootste.
Gisteren werd er ook gestemd over een nieuw kiessysteem, de "Alternative Vote", een systeem waarbij kleinere partijen beter met grotere kunnen concurreren, als alternatief voor het traditionele meerderheidssysteem. De LibDems zijn daar voorstanders van, de conservatieven zijn tegen. De resultaten van het referendum worden pas tegen 21 uur verwacht, maar volgens exit-polls zal het nieuwe systeem verworpen worden.