Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Les Ardennes deviennent de plus en plus néerlandophones - de Ardennen worden steeds meer Nederlandstalig Sun Jun 12, 2011 1:53 pm | |
| Wie sprak er over "verfransing"? - Qui parlait de la "francisation"? Ze wordt blijkbaar ruim gecompenseerd in het zuiden van het land ! Elle est apparemment largement compensée au sud du pays !
90% van de Ardense vakantiedorpen zijn Nederlandstalig: waar wachten we dan nog op met dat nieuw, meertalig, unitair België?
90% des villages de vacances ardennais sont néerlandophones: qu'est-ce qu'on attend pour créer une nouvelle Belgique unitaire et multilingue?'Wallonië' 'Vlaamser'
NVA holt achter de feiten aan
De vele Vlamingen, Brabanders/Antwerpenaars, Limburgers én Nederlanders die regelmatig in de Ardennen op bezoek komen, weten het maar al te goed. Je kan je in die Ardennen steeds vaker met het Nederlands uit de slag trekken. Niet alleen in de toeristische plaatsen, maar zeker daar.
Dat er in "de Walen" geen Nederlandstalige kranten te vinden zouden zijn, zoals recent in de "Vlaamse" pers beweerd werd, dat zie ik hier bij 'mijn' krantenboer in Dolhain elke keer ontkend, want hij heeft De Standaard, De Morgen én het Laagste Nieuws.
Verder zie je bij ritjes door het mooiste en groenste deel van België - onze Ardense groene long dus - heel wat bordjes in de zin van "Wij spreken ook Nederlands". Als er dan nog een pakkende onderzin bijhoort zoals "Wel lekker makkelijk", kan je vrolijike Nederlanders achter het bordje vermoeden.
Over één en ander bracht het "Waals Weekblad" - een boeiend wekelijks ezine uitgegeven door een 'Nederbelg'- het nu volgend berichtje:
"Vervlaamsing" Ardennen zet door
Tot 6 jaar geleden kochten meer Nederlanders dan Vlamingen een tweede huis in de Ardennen, nu is het andersom, ervaart makelaar Antoine uit Barvaux-sur-Ourthe. Een anonieme collega meent dat "een aantal" Nederlanders uit de Ardennen richting Zuid-Frankrijk en de Opaalkust vertrekt. Makelaar Merlot uit Somme-Leuze merkt op dat Nederlanders in de jaren '90 vaak een huis in de Ardennen kochten van de overwaarde van hun huis in Nederland. Maar daar stortte de woningmarkt in en toen ging dat niet meer. In 2005 is in Nederland de belastingaftrek voor tweede huizen geschrapt, en dat scheelt ook, zegt hij. Volgens makelaar Pierrot in Bouillon speelt ook de hoge brandstofprijs mee, wat autorijden duur maakt, en tweede huizen liggen vaak afgelegen. Weekblad Le Vif schreef vorige week over de kwestie maar de meest recente cijfers zijn van 2006: 38% van de tweede huizen in de Ardennen was toen van 'Vlamingen', 14% van Brusselaars, 10% van Nederlanders.
Ardense vakantiedorpen 90% Nederlandstalig
"9 op de 10 toeristen die in de Ardennen een huis in een vakantiedorp huren zijn Nederlandstalig. Ze betalen 100 tot 250 euro per weekeind, afhankelijk van het seizoen, en het drievoudige door de week. Dat schreef Le Vif vorige week. De grotere vakantiedorpen (400 tot 900 bungalows) zijn eigendom van bedrijven, de kleinere (100 tot 150 bungalows) van particulieren. Dat zijn voor 75% Belgen, de rest is Nederlander." | |
|
Gonda
Number of posts : 377 Location : Chez Laurette, c'était chouette Registration date : 2009-09-30
| Subject: Re: Les Ardennes deviennent de plus en plus néerlandophones - de Ardennen worden steeds meer Nederlandstalig Tue Jun 14, 2011 3:25 pm | |
| - Belgica wrote:
- 90% des villages de vacances ardennais sont néerlandophones: qu'est-ce qu'on attend pour créer une nouvelle Belgique unitaire et multilingue?
Ils sont surtout hollandais et représentent 0,01% de la population. | |
|