Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: SCHULDENCRISIS - CRISE DE LA DETTE Fri Aug 05, 2011 1:08 am | |
| Is België het volgend slachtoffer van de Europese schuldencrisis? Zijn "onze" politici dan niet persoonlijk verantwoordelijk wegens wanbeleid? Het federalisme kost immers 10 miljard euro per jaar aan de Belgische belastingbetaler.
Est-ce que la Belgique sera-t-elle la prochaine victime de la crise de la dette européenne? "Nos" politiciens ne sont-ils alors pas responsables à titre personnel à cause de mal gouvernance? Le fédéralisme coûte en effet 10 milliards d'euros par an au contribuable belge.Leterme: "Nous suivons la situation avec attention"
BELGA
Mis en ligne le 04/08/2011
La FSA, l'autorité de régulation des marchés financiers en Grande-Bretagne, a demandé aux banques britanniques de faire état de leur exposition à la dette belge. Il s'agit d'un signe de la hausse de l'inquiétude face à la crise de la dette, y compris à l'égard de la Belgique.
"Nous suivons la situation avec attention et gardons un contact permanent avec le ministre des Finances Didier Reynders", disait-on jeudi au cabinet du premier ministre Yves Leterme en réaction aux derniers développements de la crise de la dette en Europe.
Par ailleurs le "spread", le différentiel entre le taux des obligations belges et allemandes, a atteint un nouveau record. Toutefois cette augmentation est surtout due à la baisse des taux allemands.
Interrogé jeudi en fin d'après-midi, on se contentait de dire au cabinet d'Yves Leterme qu'on suivait la situation avec attention et qu'on restait en contact permanent avec le ministre des Finances Didier Reynders. Au cabinet de ce dernier on ne souhaitait pas réagir.
Le président de la commission européenne José Manuel Barroso a pour sa part demandés aux pays européens de la zone euro de mettre en oeuvre le plus rapidement possible les mesures décidées le 21 juillet à propos du plan de sauvetage de la Grèce et de la Facilité européenne de stabilité financière (FESF). "Nous y travaillons. Nous sommes occupés avec la mise en oeuvre des décision", commentait-on sur ce point au cabinet d'Yves Leterme. DE STANDAARD Leterme: 'Volgen situatie op de voet'
donderdag 04 augustus 2011, 18u44 Bron: belga Auteur: loa
'We volgen de situatie op de voet en houden doorlopend contact met collega van Financiën Didier Reynders', zo reageert het kabinet van premier Yves Leterme op de ontwikkelingen rond de Europese schuldencrisis.
•04/08/11Britse banken moeten blootstelling aan Belgische schuld bekendmaken
De FSA, de Britse financiële regulator, heeft de Britse banken gevraagd hun blootstelling aan Belgische schuld bekend te maken. Dat is een teken dat de onrust over de verspreiding van de schuldencrisis toeneemt, en dan ook richting ons land. Intussen bereikt de spread, het verschil tussen de kostprijs voor Duitse en Belgische overheidsobligaties, dag na dag nieuwe recordhoogten.
'We volgen de situatie op de voet', klinkt het op het kabinet-Leterme. Op het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders (MR) wenst men voorlopig niet te reageren.
Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso heeft de betrokken Europese lidstaten opgeroepen de afspraken van de eurozonetop van 21 juli, rond het nieuwe Griekse reddingsplan en het Europese Stabiliteitsfonds (EFSF), zo snel als mogelijk uit te voeren.
'Daar wordt aan gewerkt. We zijn volop bezig met de implementatie van die afspraak', luidt het bij Leterme. | |
|
Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Re: SCHULDENCRISIS - CRISE DE LA DETTE Tue Nov 08, 2011 6:52 pm | |
| Dank u, politici ! Merci aux politiciens !
DE STANDAARD ‘België wordt probleemgeval'
Europese economie krimpt terwijl andere blijven groeien
dinsdag 08 november 2011, 03u00 Auteur: Karsten Lemmens
BRUSSEL - Europa zinkt weg in een recessie en België is een van de probleemgevallen. Dat concludeert zakenbank JPMorgan in een snoeihard rapport. Maar er wordt ook gewaarschuwd voor ondoordachte ingrepen.
Van onze redacteur
‘Europa koppelt zichzelf los van de rest van de wereld', opent het rapport dreigend. Want Europa ziet zijn economie het komende jaar met 0,6 procent krimpen, terwijl de andere grote jongens nog steeds groei kunnen verwachten. Zo gaan de VS nog steeds 1,7 procent vooruit en China zelfs 8,3 procent.
Maar die wetenschap dat de eurozone in recessie gaat, lijkt in de Europese hoofdsteden nog niet goed te zijn doorgesijpeld. ‘De landen in de eurozone zijn overdreven optimistisch over hun groeiverwachtingen', klinkt het. Voor Spanje en Italië is de situatie ronduit dramatisch. ‘Er is een reële kans dat Italië en Spanje hun toegang tot de geldmarkt zullen verliezen, en externe hulp nodig zullen hebben', klinkt het. Die steun zou in de eerste plaats van het EFSF en het IMF moeten komen, en in een tweede fase van de ECB.
Daarnaast zou ook Frankrijk in een recessie terechtkomen. Er wordt verwacht dat de economie bij onze zuiderburen het komende jaar met 0,1 procent zal krimpen. De slechte resultaten van die landen zouden uiteindelijk ook de Europese motor Duitsland raken. Ze zorgen immers voor een daling van de Duitse export naar de getroffen eurolanden. De Duitse groei zou daardoor nog maar 0,3 procent gaan bedragen.
België
Het rapport viseert vooral de PIIGS-landen: Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje. Maar nu mogen ze ook de letterB in dat acroniem proberen te moffelen. Want nu lijkt ook België een probleemland te worden. Volgens de zakenbank zal de Belgische economie in 2012 krimpen met 0,4 procent. Daarbij zal het begrotingstekort 3,5 procent van het bbp bedragen –tenminste als er sterk wordt bespaard. Gebeurt dat niet, dan valt de groei terug met 0,2 procent en loopt het tekort op tot 4,1 procent van het bbp. Vandaag wordt nog uitgegaan van een groei van 2,3 procent voor 2012. Volgens het rapport is dat compleet ondenkbaar.
De bank waarschuwt Europa wel voor ondoordachte ingrepen. Daarbij wordt verwezen naar Griekenland, waar geen verbetering meer wordt waargenomen ondanks draconische besparingsmaatregelen. Die maatregelen zouden er de sociale en politieke structuren dusdanig hard hebben ‘afgebroken', met een negatieve spiraal tot gevolg. ‘Bij het vastleggen van de gepaste ingrepen moet er dan ook rekening worden gehouden met het bewaren van de politieke en sociale stabiliteit.' | |
|