Vlaamse hoofdstad cadeau aan Franstaligen, vindt VBVlaams Belang vindt dat de teksten over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde erop neerkomen dat de Vlamingen hun hoofdstad cadeau doen aan de Franstaligen. "Voor de Brusselse Vlamingen en de Vlamingen uit de rand was er geen enkele reden tot feesten op de elfde juli", stelde Barbara Pas vanop het spreekgestoelte in de Kamer.
De bespreking van de wetsontwerpen over de staatshervorming in de Kamer gaat vandaag voort. De acht partijen die het communautair akkoord overeenkwamen, verdedigen de teksten. De oppositiepartijen - N-VA, Vlaams Belang en FDF - kunnen maar weinig positief brengen.
"De wetsvoorstellen gaan lijnrecht in tegen de wensen van de Vlaamse kiezer", hekelde Pas. De teksten dwingen de Vlaamse Brusselaars in een "armzalige bedelaarspositie", luidde het later. "We geven de hoofdstad cadeau aan de Franstaligen. Dit is een strategische blunder van formaat. Kom me niet vertellen dat dit geen nachtmerrie is voor de Vlamingen."
Ook volgens Pas is de Brusselse Vlaming het grootste slachtoffer van het communautaire akkoord. Hij wordt "politiek geliquideerd" en "gemarginaliseerd". Ze ziet in het akkoord ook een mechanisme waardoor de hele provincie Vlaams-Brabant wordt beschouwd als een uitbreidingszone voor een groot Brussel. Ook hekelde Pas "de verankering tussen Brussel en de zes faciliteitengemeenten". Die ziet ze als een eerste stap richting de uitbreiding van Brussel.
Damien Thiéry, de niet-benoemde FDF-burgemeester van Linkebeek, was het over één ding eens met Ben Weyts (N-VA): binnen de meerderheid geeft niet iedereen dezelfde invulling aan het akkoord, merkte hij op. Volgens Thiéry zal het akkoord evenmin voor communautaire pacificatie zorgen. "Dat zullen we de dag na de lokale verkiezingen zien." Thiéry merkte op dat België één van de enige landen is met stemplicht. "Maar in de faciliteitengemeenten houdt men geen rekening met de kiezers", verwees hij naar de niet-benoeming van hemzelf en zijn collega's Wezembeek-Oppem en Kraainem.
Hij noemde het ook een beetje te gemakkelijk zich te verbergen achter de stelling dat het discours van N-VA en FDF extremistisch is. Thiéry herinnerde er dan ook aan dat alle Franstalige partijen het er voor de verkiezingen over eens waren dat er geen sprake kon zijn van een splitsing van BHV zonder uitbreiding van Brussel. "Wij zijn als enige op onze lijn gebleven."
Thiéry gaf nog een sneer richting Luk Van Biesen (Open Vld). "Ik weet dat het volstaat om gedomicilieerd te zijn om verkozen te geraken, maar mocht u er echt wonen, dan zou u beter de situatie in de faciliteitengemeenten kennen", aldus Thiéry. Het kwam hem op een opgestoken middenvinger te staan.
http://www.hln.be/hln/nl/1274/De-formatie/article/detail/1469052/2012/07/12/Vlaamse-hoofdstad-cadeau-aan-Franstaligen-vindt-VB.dhtml