jp
Number of posts : 373 Age : 34 Location : antwerpen Registration date : 2009-06-01
| Subject: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Fri Jan 22, 2010 11:51 am | |
| Wemmel stapt naar Grondwettelijk Hof vrijdag 22 januari 2010Bron: belga Auteur: oom WEMMEL - De gemeenteraad van de faciliteitengemeente Wemmel heeft donderdagavond beslist beroep in te dienen bij het Grondwettelijk Hof tegen het Vlaamse decreet van eind vorig jaar dat de pedagogische inspectie over het Franstalige onderwijs in Vlaamse faciliteitengemeenten overhevelt naar de Vlaamse Gemeenschap. Vorige week nam de gemeenteraad van Sint-Genesius-Rode al een soortgelijke beslissing. In de Wemmelse gemeenteraad werd de beslissing enkel door Franstalige raadsleden goedgekeurd. De nieuwe burgemeester Chris Andries (LB) onthield zich.
In een motie die Wemmel in november goedkeurde wordt gesteld dat dit Vlaamse decreet schade toebrengt aan het kwaliteitsvol Franstalig onderwijs(bestaat dat ), het voortbestaan ervan in het gedrang brengt, de leerlingen gijzelt en het statuut en tewerkstelling van het onderwijzend personeel bedreigt.
Het parlement van de Franstalige Gemeenschap bespreekt op 27 januari een voorstel tot resolutie om beroep tot nietigverklaring bij de raad van state in te dienen tegen dit decreet.
De Wemmelse gemeenteraad keurde ook de voorlopige vaststelling van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan niet goed. Ook hier stemden de Franstalige raadsleden en bloc tegen.
De Vlaamse schepen Herman Vander Voorde (WEMMEL), bevoegd voor ruimtelijke ordening, reageerde zeer bitter. 'Het is zeer spijtig dat Wemmel weer gepolariseerd wordt door het communautaire. Ook het Franstalige verzet tegen het structuurplan is immers ingegeven door de schrik voor de Vlaamse wooncode en het feit dat men sociale woningen bij voorkeur zou toewijzen aan Vlaamse gezinnen. Hiermee gooit men echter 10 jaar werk zomaar weg. Dit kondigt een zeer donkere periode aan voor Wemmel', aldus Vander Voorde.en nog een collum van 2009 Vlaamse inspectie, met respect voor minderheden vrijdag 30 oktober 2009Auteur: Vlaamse inspectie, met respect voor minderheden kwaliteit onderwijs moet centraal staan — Onderwijsinspectie dient om leerlingen beter onderwijs te geven. Dat geldt volgens GEORGES MONARD ook voor Vlaamse inspectie in faciliteitenscholen, zolang zowel Franstaligen als Nederlandstaligen zich verantwoordelijk gedragen. Vlaanderen erkent en subsidieert in de zes randgemeenten Franstalig basisonderwijs, met versterkt onderricht van het Nederlands. Dit is verankerd in de grondwet en de bijzondere wetten, maar doet geen afbreuk aan de volle bevoegdheid van de Vlaamse Gemeenschap voor deze scholen.
Wij, Vlamingen, hebben dit altijd correct toegepast; overigens zijn het bloeiende en doorgaans degelijke scholen. Franstalige politici zullen verwijzen naar een veertig jaar oud 'protocol' tussen de ministers Willy Calewaert (BSP, Nederlandstalig) en Abel Dubois (PSB, Franstalig) dat het huidige toezicht door de Franstalige inspectie vastlegde. Dat was echter geen overeenkomst tussen afzonderlijke rechtspersonen of overheden, maar een praktische afspraak tussen ministers, die toen nog deel uitmaakten van dezelfde Belgische regering. (Vlaanderen had toen nog geen eigen parlement, noch regering).
Overigens voelt iedereen aan dat een subsidiërende gemeenschap die de aanwending van haar toelagen niet eens mag gaan controleren, een onaanvaardbare anomalie is. Zeker als ze weet dat bijvoorbeeld het wettelijk verplichte versterkt onderwijs van het Nederlands vaak dode letter blijft. Het Grondwettelijk Hof is er tot nu in geslaagd, wijze en juridisch gefundeerde arresten te vellen, ook in communautair gevoelige materies. De klachten van de Franstalige Gemeenschap maken dan ook weinig of geen kans en ze weten dit goed.
Ruim een decennium geleden droegen de onderwijsministers Luc Van den Bossche (SP.A) en Laurette Onkelinx (PS) haar kabinetschef Jacky Leroy en mezelf op een toepasbare regeling uit te werken: de Vlaamse inspectie zou het toezicht verzekeren, maar zou voor de vakken in het Frans en met leerplannen van de Franse Gemeenschap samenwerken met de Franstalige inspectie. Van den Bossche vond dit een grote stap vooruit, Onkelinx liet het ontwerp van compromis liggen.
De nieuwe oplossing via een Vlaams decreet is natuurlijk 'zuiverder' en aantrekkelijker. Ik ben overigens overtuigd dat de Franstalige vrees, dat de Vlamingen hiermee deze scholen willen kelderen, écht ongegrond is. Maar hebben wij ons afgevraagd hoe we dit decreet kunnen uitvoeren en hoe het de onderwijskwaliteit zal kunnen bevorderen?
Deze Franstalige basisscholen worden bevolkt door kinderen uit Franstalige en taalgemengde gezinnen, de leerkrachten zijn Franstalig en de huidige eindtermen ('socles de compétences') en leerplannen zijn deze van de diverse netten in het Franstalig onderwijs, waar deze leerlingen ook meestal hun onderwijsloopbaan voortzetten. Krachtens het nieuwe decreet moeten deze scholen hun leerplannen aanpassen aan de Vlaamse eindtermen. Maar gezien de leerlingen van huize uit Franstalig zijn en nadien meestal in Franstalige secundaire scholen terechtkomen, zullen deze leerplannen nooit identiek kunnen zijn aan de Vlaamse. Wel zijn deze scholen wettelijk verplicht veel tijd en energie te steken in onderwijs van het Nederlands. Terecht, deze kinderen moeten ook de taal en cultuur van hun streek leren kennen.
Onze Vlaamse inspecteurs basisonderwijs zijn bijzonder competent en gedreven, maar niet vertrouwd met het Franstalig onderwijs en ze spreken vaak onvoldoende perfect Frans, om met gezag te kunnen inspecteren. Hoe gaan ze overigens het onderwijs in de 'moedertaal' (Frans) inspecteren? De Franstaligen beseffen dan weer niet hoe sinds de autonomie onze inspectie totaal anders is gaan werken.
Als we niet (alleen of hoofdzakelijk) redeneren vanuit taalpolitiek, maar vanuit kwaliteit van onderwijs, dan moeten we ervoor zorgen, dat de rechtmatige Vlaamse inspectie in een sfeer van rust en gezamenlijke pedagogische zorg met de scholen kan werken. Een inspectiebezoek met politiebewaking, tv-camera's en wederzijdse (taal)valstrikken kan misschien (aan beide kanten) politiek communautaire doelstellingen dienen, maar zeker geen kwaliteit van onderwijs voor kinderen. Ik pleit dan ook voor het onverkorte behoud van het decreet-Van Dijck, maar voor een toepassing in overleg en samenwerking met de Franse Gemeenschap en inspectie. Dan zullen doorlichtingen niet hoeven over te komen als een agressie tegen deze scholen, maar als hoeksteen van moderne kwaliteitszorg. En de scholen, leerkrachten en leerlingen zullen er wat aan hebben.
Minister Pascal Smet (SP) kent de situatie in de rand als geen ander, én kan onderhandelen met Franstaligen. Daarenboven ken ik de leden van de commissie Onderwijs in het Vlaams Parlement (zeker indiener Kris Van Dijck, N-VA) als politici, die in eerste instantie onderwijskundig en vanuit leerlingen denken. Meteen zal ook blijken, wie aan Franstalige kant eerder leeft van het conflict, dan van constructieve samenwerking ten bate van leerlingen en van respect voor autonomie en verantwoordelijkheid van de andere Gemeenschap. Ik besef dat dit standpunt, naast van prioritaire zorg voor goed onderwijs voor álle kinderen, ook uitgaat van een realistisch-positieve houding tegenover anderstalige minderheden in Vlaanderen. We hebben destijds onze eigenheid moeten bevechten met hoofdzakelijk beschermende maatregelen. Wij zijn nu als Vlamingen economisch en cultureel sterk genoeg en voldoende zelfbewust, om anderstalige minderheden (niet alleen Franstalige) tegelijk respect te vragen voor onze eigenheid en autonomie, maar hen ook een klantvriendelijke en open service te bieden.
In andere landen eisen wij, samen met heel de EU, respect voor culturele minderheden. Zo was recent respect voor de Servische minderheid (inclusief eigen basisscholen) een Europese en Belgische voorwaarde voor erkenning van de Kosovaarse onafhankelijkheid.
Met vele overtuigde, maar open Vlamingen, zou ik grote problemen hebben met een ouderwetse overdracht van (stukken van) Vlaamse gemeenten, alsof wij zelf niet volwassen kunnen omgaan met onze minderheden. Maar laten we wel een zelfbewuste en open Gemeenschap zijn en de vrees voor al wat anders uitziet of klinkt achter ons laten.
GEORGES MONARD Wie? Onderwijsexpert en ere-secretaris-generaal van het Vlaams Ministerie van Onderwijs. Wat? Er hoeft geen probleem te zijn met Vlaamse inspectie in faciliteitenscholen. Waarom? Als ze samenwerken met het Franstalige ministerie van Onderwijs komt dat iedereen ten goede. is het niet redelijk normaal dat het gewest dat betaalt, de adminstratieve controle op zich neemt? | |
|
Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Fri Jan 22, 2010 12:21 pm | |
| Dat "het gewest" controle op onderwijs bepaalt?
Waarom heeft het kleine België überhaupt gewesten nodig? | |
|
perikles
Number of posts : 1771 Location : Antwerpen Registration date : 2009-02-11
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Fri Jan 22, 2010 12:44 pm | |
| - Belgica wrote:
- Dat "het gewest" controle op onderwijs bepaalt?
Waarom heeft het kleine België überhaupt gewesten nodig? Onderwijs is een gemeenschapsmaterie, dat had u als specialist moeten weten. Vraag: waarom hebben we überhaupt België nodig? | |
|
Bruno
Number of posts : 3228 Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België ! Registration date : 2008-11-23
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Fri Jan 22, 2010 9:02 pm | |
| - perikles wrote:
- Belgica wrote:
- Dat "het gewest" controle op onderwijs bepaalt?
Waarom heeft het kleine België überhaupt gewesten nodig? Onderwijs is een gemeenschapsmaterie, dat had u als specialist moeten weten.
Vraag: waarom hebben we überhaupt België nodig? Omdat 90% van de bevolking het wil. | |
|
jp
Number of posts : 373 Age : 34 Location : antwerpen Registration date : 2009-06-01
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Fri Jan 22, 2010 9:20 pm | |
| - Bruno wrote:
- perikles wrote:
- Belgica wrote:
- Dat "het gewest" controle op onderwijs bepaalt?
Waarom heeft het kleine België überhaupt gewesten nodig? Onderwijs is een gemeenschapsmaterie, dat had u als specialist moeten weten.
Vraag: waarom hebben we überhaupt België nodig? Omdat 90% van de bevolking het wil. Oké, welk voordeel levert belgie ons dan nog op? | |
|
perikles
Number of posts : 1771 Location : Antwerpen Registration date : 2009-02-11
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Sat Jan 23, 2010 12:51 pm | |
| - Bruno wrote:
- perikles wrote:
- Belgica wrote:
- Dat "het gewest" controle op onderwijs bepaalt?
Waarom heeft het kleine België überhaupt gewesten nodig? Onderwijs is een gemeenschapsmaterie, dat had u als specialist moeten weten.
Vraag: waarom hebben we überhaupt België nodig? Omdat 90% van de bevolking het wil. Correctie: in Vlaanderen is een meerderheid van de bevolking voor meer Vlaanderen zonder evenwel seperatistisch te zijn | |
|
jp
Number of posts : 373 Age : 34 Location : antwerpen Registration date : 2009-06-01
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet Sat Jan 23, 2010 1:35 pm | |
| - perikles wrote:
- Bruno wrote:
- perikles wrote:
- Belgica wrote:
- Dat "het gewest" controle op onderwijs bepaalt?
Waarom heeft het kleine België überhaupt gewesten nodig? Onderwijs is een gemeenschapsmaterie, dat had u als specialist moeten weten.
Vraag: waarom hebben we überhaupt België nodig? Omdat 90% van de bevolking het wil. Correctie: in Vlaanderen is een meerderheid van de bevolking voor meer Vlaanderen zonder evenwel seperatistisch te zijn 58% om precies te zijn en maar 28% is voor meer belgie, en de rest is niet geintresseerd of tevreden | |
|
Sponsored content
| Subject: Re: faciliteiten gemeente dient klacht in tegen vlaams decreet | |
| |
|