Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 Mark Eyskens pleit voor separatisme

Go down 
4 posters
AuthorMessage
Bruno

Bruno


Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 3:22 am

http://opinie.deredactie.be/2010/06/26/wij-moeten-bevreesd-zijn-voor-onze-vrees/

“Wij moeten bevreesd zijn voor onze vrees”
26 / 06 / 2010


Een communautair pakt moet een einde maken aan de wederzijdse angst. De Franstalige gemeenschap lijdt aan een verlatingsangst en vreest dat Vlaanderen vroeg of laat afhaakt. Het programma van NVA versterkt dit gevoel. Bart De Wever probeert het tij te keren dank zij geruststellende verklaringen. De Vlamingen lijden aan een blokkeringsvrees en hebben de indruk dat de Franstaligen geen enkele hervorming van de Belgische staat aanvaarden, tenzij wanneer het gaat om herfinanciering. Elio di Rupo verklaart dat hij wil meewerken aan een grondige staatshervorming.

Een voorstel in zes grote punten

1/ Er moet zonder vooroordelen een nieuw communautair pakt worden genegocieerd, uiteraard in eerste instantie door de leiders van de partijen die de verkiezingen hebben gewonnen. Een communautaire consensus zal vereisen dat wederzijds wordt gesteld dat, gezien het afsluiten van een nieuw communautaire akkoord, het separatisme (niet langer) een optie is. Zeker in een voorbereidende fase is het belangrijk het communautair dossier te depolitiseren en het te benaderen vanuit de fundamentele vraag: wat werkt goed en niet goed in België vanuit een institutioneel standpunt???.

2/ De efficiëntie van de instellingen moet in eerste instantie worden afgestemd op de grote sociaal-economische uitdagingen van vandaag en morgen: vergrijzing, gezondheidszorg, pensioenfinanciering, tewerkstelling, demografische evolutie, multiculturaliteit, veiligheid, klimaat, armoedebestrijding, begrotingstekort, schuldafbouw, controle van de financiële instellingen, competitiviteit van de ondernemingen, innovatie, toekomstgericht onderwijs enz. Hiervoor is echter een doelmatige staatsstructuur absoluut vereist. De jongste jaren leek België verzonken in een politiek gehaspel dat ooit in Frankrijk de vierde republiek heeft gekenmerkt en ten gronde heeft gericht.

3/ Op alle Belgische beleidsdomeinen moet de subsidiariteitsregel worden toegepast en moet worden nagegaan welke bevoegdheden door de deelstaten en het federale niveau kunnen worden uitgeoefend. Uiteraard moet gewaakt worden over voldoende samenhang. Die kan worden gewaarborgd ofwel door het afsluiten van samenwerkingsakkoorden tussen de deelstaten (in de Europese Unie heet dit “versterkte samenwerking”) ofwel door het uitoefenen van bevoegdheden door de Belgische federale overheid, in een raam dat inspraak van de gewesten mogelijk maakt. Zie hieronder het voorstel om een “Confederaal Congres” op te richten. Het verhogen van de efficiëntie van de federale overheid, ook door het hergroeperen van bevoegdheden, hoeft helemaal niet in strijd te zijn met het versterken van de gewesten en gemeenschappen. Uiteraard rijst hierbij onmiddellijk het probleem van de financiering van de federale overheid.

4/Belangrijk is de stelregel: “wat we zelf autonoom beslissen met anderen samen te doen, doen we beter”.


De verdeling van de bevoegdheden moet worden bepaald door efficiëntie-criteria. De gewesten kunnen meer bevoegdheden krijgen inzake arbeidsmarktbeleid, het volledige wetenschaps- en technologiebeleid, telecommunicatiebeleid, jeugdcriminaliteit, immigratie, landbouw, tuinbouw en visserijbeleid, en segmenten van het fiscaal beleid (cfr buitenlandse voorbeelden) enz…. Wel is het belangrijk dat deze overdracht naar de gewesten zou worden geconditioneerd door het afsluiten van voorafgaande samenwerkingsakkoorden tussen de gewesten.

5/ De discussie over de vraag of België al dan niet een federatie of een confederatie moet zijn, is bijkomstig en heeft te maken met symbolen. Volgens de handboeken van staatsrecht kan één staat nooit een confederatie vormen. Een confederatie of statenbond is een verdragsrechtelijke samenwerkingsvorm tussen verschillende staten (zoals bijvoorbeeld de Benelux en tot op zekere hoogte de Europese Unie ). Toch lijkt het raadzaam artikel één van de grondwet te wijzigen als volgt:

” het Koninkrijk België is een bondstaat van deelstaten: de gewesten en gemeenschappen.” Door de uitdrukking “bondstaat van deelstaten” te gebruiken, omzeilt men de discussie tussen confederalisten en federalisten. De vraag is hoe je deze terminologie accuraat vertaald in het Frans.

6/ Een fundamentele hertekening van de politieke instellingen van de Belgische Staat is vereist

6.1. De federale Kamer en Senaat worden afgeschaft en vervangen door een Confederaal Congres. Dit congres bestaat uit 150 leden, verkozen in de schoot van de deelstaatparlementen en 50 leden, die het federale beleidsniveau vertegenwoordigen en verkozen worden in de federale kieskring. Deze parlementairen worden verkozen zonder voorafgaandelijke opdeling in Franstalige en Nederlandstalige zetels

6.2. De federale verkiezingen worden afgeschaft en daardoor verdwijnt het probleem BHV als vanzelf . De verkiezingen in de federale kieskring vallen samen met de gewestelijke verkiezingen, zodat de huidige hoge frequentie van verkiezingen sterk wordt verminderd. Bovendien wordt een einde gemaakt aan het “ritsen” van parlementskandidaten tussen verschillende assemblees.

6.3. De legislatuur van het Confederaal congres bedraagt vijf jaar en valt samen met die van de regionale parlementen.

6.4. Het confederaal congres is belast met de federale wetgeving. Daarnaast is het confederaal congres ook bevoegd voor het arbitreren van belangenconflicten tussen de verschillende beleidsniveaus in België en dit met een gekwalificeerde meerderheid van tweederde en een meerderheid in elke taalgroep.

6.5. Bij het begin van een nieuwe legislatuur wordt in het confederaal congres een federale eerste minister verkozen voor een mandaat van twee en half jaar. Dit mandaat kan worden verlengd. Deze procedure opent echter de mogelijkheid om de federale premier te alterneren wat zijn taalrol betreft. Kandidaat-ministers worden vooraf ‘getest’ in een bijzondere commissie van het Congres.

6.6. Het confederaal congres kan bij gekwalificeerde meerderheid - tweederde van de leden en de helft in elke taalgroep - de bevoegdheidsverdeling tussen de verschillende beleidsniveaus wijzigen, zonder dat hiervoor een formele grondwetswijziging vereist is.

6.7 Het confederaal congres keurt de rijksbegroting goed: dit is de samenvoeging van de begrotingen van het federale niveau en de gewesten en gemeenschappen. Deze rijksbegroting zal in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid voorafgaandelijk voor beoordeling dienen te worden voorgelegd aan de Europese commissie.

6.8. De taalgrens en gewestgrenzen en de huidige taalfaciliteiten kunnen door het confederaal congres maar worden gewijzigd met een gekwalificeerde meerderheid: tweederde van de leden en de helft in elke taalgroep. De gehele of gedeeltelijk opsplitsing van de sociale zekerheid valt onder dezelfde regel.

Bovenstaand schetsmatig voorstel heeft grote voordelen:

° BHV wordt opgelost, niet door splitsing maar door verdwijning, omdat de federale verkiezingen worden afgeschaft;
° de federale kieskring geeft de gelegenheid aan Franstaligen in Vlaanderen en Nederlandstaligen in Wallonië desgewenst te stemmen voor taalgenoten;
° alle verkiezingen vallen samen en alle parlementen – inclusief het confederaal congres – worden legislatuurparlementen van 5 jaar met stabiele regeringen .

* De wijze waarop het Confederaal Congres werkt, vereist op essentiële punten communautaire consensus

* Het voorstel combineert federalisme en confederalisme

Mark Eyskens

(Mark Eyskens is Staatsminister)
Back to top Go down
VikingMaekel

VikingMaekel


Number of posts : 166
Location : Vlaanderen
Registration date : 2010-03-23

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 1:40 pm

Het begint toch erg voor jullie te worden als zelfs de oudste CVP kroko's voor deze oplossingen pleiten he.
Back to top Go down
Diogène

Diogène


Number of posts : 1611
Age : 47
Location : Absurdistan
Registration date : 2008-11-26

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 2:50 pm

In een confederale logica vind ik de voorstellen van Eyskens niet slecht, maar ze getuigen wel van een fatalistische, defaititische ingesteldheid. Bovendien vind ik het absurd om een systeem uit te dokteren waarbij federale en confederale eigenschappen elkaar afwisselen...
Back to top Go down
Bruno

Bruno


Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 3:09 pm

Is mijn openingsbericht "verdampt"? Cool
Back to top Go down
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 3:10 pm

Het eerste bericht is verdwenen. Dat is ook symptomatisch voor de positie van oud-premier Mark Eyskens: nu eens wit, dan weer zwart en tenslotte niets meer. Hij weet het niet goed. Maar wij weten het des te beter. Wink
Back to top Go down
Diogène

Diogène


Number of posts : 1611
Age : 47
Location : Absurdistan
Registration date : 2008-11-26

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 5:01 pm

Bruno wrote:
Is mijn openingsbericht "verdampt"? Cool
Als u op quote klikt, kan u het bericht opnieuw lezen...
Back to top Go down
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 6:42 pm

Eigenlijk verwijst Eyskens naar een uitspraak van Franklin Roosevelt: "The only thing we have to fear is fear itself", maar ik kan niet geloven dat Roosevelt deze uitspraak deed om zijn land op te splitsen, integendeel !
Back to top Go down
VikingMaekel

VikingMaekel


Number of posts : 166
Location : Vlaanderen
Registration date : 2010-03-23

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 7:54 pm

Goh, over Franklin Roosevelt gesproken, weet je wat die slimme mens zei in 1942 over den belziek?

"In Belgium there are two communities. One are called Walloons and they speak French, the others are called Flemings and they speak a kind of low Dutch. They can't live together. After the war, we should make two states, one known as Walloonia and one as Flamingia, and we should amalgamate Luxembourg with Flamingia. What do you say to that?"

Misschien deed hij het om ons on-land te splitsen Very Happy
Back to top Go down
Bruno

Bruno


Number of posts : 3228
Location : Leuven-Louvain - La Belgique une et indivisible ! Het ene en ondeelbare België !
Registration date : 2008-11-23

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 8:12 pm

VikingMaekel wrote:
Goh, over Franklin Roosevelt gesproken, weet je wat die slimme mens zei in 1942 over den belziek?

"In Belgium there are two communities. One are called Walloons and they speak French, the others are called Flemings and they speak a kind of low Dutch. They can't live together. After the war, we should make two states, one known as Walloonia and one as Flamingia, and we should amalgamate Luxembourg with Flamingia. What do you say to that?"

Misschien deed hij het om ons on-land te splitsen Very Happy

toch wel dom van die mijnheer.
Back to top Go down
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyMon Jun 28, 2010 8:14 pm

US President Franklin D. Roosevelt to Oliver Lyttelton (Lord Chandos) of the British War Cabinet, 1942

En wat denkt ge dat het antwoord van die Lord was? "You are nuts, dear president". Laughing
Back to top Go down
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme EmptyFri Jul 02, 2010 11:57 am

Mais, Monsieur Eyskens, il faut choisir dans la vie, mon vieux ! Une confédération (= union d'Etats indépendants) ou une fédération?

Maar, meneer Eyskens, je moet kunnen kiezen in het leven ! Een confederatie (een unie van onafhankelijke staten) of een federatie?

Ou trace-t-il la frontière? Quid de l'opinion des Belges?

Waar trekt hij de grens? Wat met de mening van de Belgen?

Il est peut-être temps pour ce vieux de prendre sa pension !


LA LIBRE BELGIQUE

Mark Eyskens plaide pour une réforme en profondeur des institutions politiques

Mis en ligne le 02/07/2010
Le ministre d'Etat a élaboré une proposition pour une réforme des institutions politiques qui règle en même temps le problème BHV.

Le ministre d'Etat Mark Eyskens (CD&V) a élaboré une proposition pour une réforme des institutions politiques qui règle en même temps le problème BHV. Le Congrès Confédéral remplacerait la Chambre et le Sénat et serait composé pour deux tiers d'élus des parlements des entités fédérées et pour un tiers d'élus issus d'une circonscription fédérale.

Le problème BHV est résolu par la suppression des élections fédérales. La circonscription fédérale donne aux Francophones en Flandre et aux Néerlandophones en Wallonie l'occasion de voter pour des personnes du même rôle linguistique. La législature du Congrès Confédéral dure 5 ans et correspond à celle des parlements régionaux. Le Congrès élit, au début d'une nouvelle législature, un premier ministre pour un mandat de deux ans et demi, éventuellement prolongeable, ce qui permet une alternance linguistique. Le Congrès Confédéral s'occupe de la législation fédérale, de l'arbitrage des conflits d'intérêts et de l'approbation du budget de l'Etat. Il suffirait d'une majorité qualifiée - deux tiers des membres, deux tiers des présents et la moitié dans chaque rôle linguistique - pour changer la répartition des compétences entre les niveaux politiques, sans qu'une réforme de la Constitution formelle soit requise. Une telle majorité permettrait aussi de modifier la frontière linguistique, les frontières régionales ou les facilités linguistiques. Selon Mark Eyskens, sa proposition combine fédéralisme et confédéralisme. Il souligne encore que, dans sa proposition sur la manière de travailler du Congrès Confédéral, il faudrait obligatoirement un consensus communautaire pour des points essentiels.


Bon commentaire:

* sens commun - Belgique
*
* 02.07.10 | 09h38

En conservant les rôles linguistiques M. Eykens ne résout pas le problème fondamental de la Belgique. Il ne fait que le déplacer. Un bon système électoral doit être neutre sur la langue usuelle du candidat. Le système doit reposer sur des circonscriptions homogènes en termes de population (pas identique). Ces circonscriptions peuvent tenir compte des régions existantes. Dans la pratique chaque communauté votera de préférence pour un des leurs mais ce ne doit pas être obligatoire. Le rôle linguistique est porteur de problèmes, jamais de solutions. La suppression des rôles linguistiques permettrait la renaissance de partis politiques nationaux, sans doute une bonne chose.

Il faut arrêter la langue de bois et de considérer ces politiciens soit-disant pro-belges comme des prophètes. Il n'est pas interdit de réfléchir un peu. Veut-il atteindre l'unité de la Belgique par la division du pays? Où est la logique? Aucune confédération n'a jamais survécu. Par cette proposition, Eyskens se présente comme un séparatiste ou un idiot. Il a le choix.


Ik heb altijd veel respect voor hem gehad, maar zijn laatste confederalistische en dus separatistische en racistische voorstel is schandalig.

Welk probleem denkt hij met die zogezegd nieuwe structuur te kunnen oplossen? Dit is toch gewoon een capitulatie voor het nationalistisch woordgeweld ! Of wil hij de situatie gewoon verder verzieken?

Dit voorstel is een staatsman onwaardig.

Back to top Go down
Sponsored content





Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty
PostSubject: Re: Mark Eyskens pleit voor separatisme   Mark Eyskens pleit voor separatisme Empty

Back to top Go down
 
Mark Eyskens pleit voor separatisme
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» Mark Eyskens (CD&V) à la / op de RTBF 22.04.2010
» Mark Eyskens pour une fusion entre Chambre et Sénat
» SP.a pleit voor unitair bestuur
» MILQUET (CDH) PLEIT VOOR GROTE STAATSHERVORMING
» Paus pleit voor België

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Belgique / België / Belgium / Belgien-
Jump to: