Belgica Admin
Number of posts : 5604 Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM Registration date : 2008-11-19
| Subject: Brusselaars voelen zich geen Vlaming - les Bruxellois ne se sentent pas Flamands Wed May 08, 2013 11:51 am | |
| Heel goed voor de hoofdstad van Brabant en België ! Brusselaars zijn duidelijk geen Vlamingen. Ter herinnering: de hoofdstad van Vlaanderen is Rijsel (de grootste stad van Vlaanderen). De 19 Brusselse gemeenten moeten tot één stad gefusioneerd worden, het gewest moet afgeschaft worden en de provincie Brabant moet herenigd worden.
Très bien pour la capitale (une ville) du Brabant et de la Belgique ! Les Bruxellois ne se sentent clairement pas Flamands. Rappelons que la capitale de la Flandre est Lille (la plus grande ville de la Flandre). Les 19 communes bruxelloises doivent être fusionnées en une ville, la région bruxelloise doit être supprimée et la province du Brabant doit être réunifiée.Nederlandstalige Brusselaars voor gewestelijke autonomie
Brussel
woensdag 8 mei 2013, 10u18
© brusselnieuws.be
Drie vierde van de Brusselaars is voorstander van autonomie voor Brussel, ook onder Nederlandstaligen. Dat blijkt uit cijfers van de taalbarometer van VUB-professor Rudi Janssens. Minder dan 10 procent wil aansluiten bij een ander gewest.
3/4 van de Brusselaars is voorstander van autonomie voor Brussel.
In het raam van de taalbarometer peilde de onderzoeker, die 2.500 Brusselaars ondervroeg, ook naar hoe de inwoners van het gewest hun institutionele toekomst zagen.
Uit de antwoorden blijkt dat 73,9 procent van de ondervraagden voor autonomie voor Brussel kiest, schrijft Le Soir woensdag. Binnen die groep zijn er nuances: 32 procent ziet Brussel als een ‘volwaardig gewest’, 24 procent met een speciaal statuut van Europese hoofdstad en 17 procent kiest voor een status quo.
Formules waarbij Brussel aansluit bij een ander gewest zijn niet populair. Slechts 4 procent wil aansluiten bij Vlaanderen, terwijl Wallonië met 4,6 procent even onaantrekkelijk blijkt voor een aansluiting.
Opmerkelijk is dat er ook binnen de groep Nederlandstaligen een consensus bestaat over autonomie voor Brussel: met 76 procent voor autonomie ligt het percentage zelfs wat hoger dan het gemiddelde.
Ook bij wie thuis Frans spreekt ligt het percentage op 76 procent. Wie tweetalig (Frans-Nederlands) werd opgevoed is voor 81 procent voor autonomie.
Onder de Nederlandstalige Brusselaars ziet slechts 12 procent een aansluiting bij Vlaanderen zitten. | |
|