Soms zeggen ze goede zaken, soms heel grappige en dan weer heel onnozele.
DE MORGEN 02.11.2008
"
Staatshervorming kan gevaarlijk zijn" Een nieuwe staatshervorming is niet alleen nutteloos, maar ook gevaarlijk omdat ze kan leiden tot toegevingen die Vlaanderen later zwaar kunnen opbreken. Dat zei congresvoorzitter Karim Van Overmeire vandaag op het onafhankelijkheidscongres van het Vlaams Belang in Gent. Filip Dewinter riep alle Vlamingen op bij de fiscus bezwaar aan te tekenen tegen de 2.000 euro die elke Vlaming jaarlijks aan de Franstaligen moet bijdragen.
Onafhankelijkheidspartij
Op het onafhankelijkheidscongres wilde het Vlaams Belang zichzelf nogmaals in de kijker plaatsen als de enige onafhankelijkheidspartij. Op het congres onder het motto 'Stop het geknoei. Vlaanderen op eigen kracht' werd daarom in verschillende werkgroepen nagedacht over de staatsrechtelijke, financieel-economische, bestuurlijk-administratieve en internationale aspecten van onafhankelijkheid.
Staatshervorming
Voor het Vlaams Belang komt er best geen nieuwe staatshervorming. Die is immers niet enkel nutteloos, maar ook gevaarlijk, aldus Van Overmeire.
"Als België blijft bestaan, geraken we vroeg of laat Brussel en grote delen van Vlaams-Brabant kwijt", waarschuwde hij. Voor Van Overmeire moet vermeden worden dat Brussel aansluiting krijgt bij Wallonië om een soort 'rest-België' voort te zetten.
Tijd
"De tijd speelt in ons nadeel", was zowel zijn boodschap als die van Senaatsfractieleider Joris Van Hauthem. Bij elke staatshervorming krijgt ook Brussel meer bevoegdheden, maar het hoofdstedelijk gewest is onafhankelijk niet leefbaar en Wallonië is niet in staat Brussel te steunen, aldus nog Van Hauthem. Er is volgens hem een boedelscheiding nodig om Brussel terug te winnen.
Bezwaarschrift
Tijdens een panelgesprek deed Dewinter een oproep tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Elke Vlaming zou een bezwaarschrift moeten indienen tegen zijn belastingaangifte wegens de 2.000 euro die hij jaarlijks afdraagt aan het zuiden van het land, stelde hij.
Regering
Partijvoorzitter Bruno Valkeniers haalde in zijn toespraak zwaar uit naar CD&V en N-VA. Van hun belofte dat er geen regering zou zijn zonder staatshervorming of splitsing van B-H-V is geen sprake meer. Bovendien regeert Yves Leterme vandaag zonder een meerderheid aan Vlaamse kant. Vandaag voel je in de Wetstraat de francofone dominantie bijna fysiek aan, aldus Valkeniers.
Kartel
Hij herinnerde de N-VA eraan haar gewaarschuwd te hebben dat een kartel tussen Vlaams-nationalisten en christendemocraten gedoemd was te mislukken. Valkeniers hoopte dat de N-VA op een dag zal ophouden het Vlaams Belang als vijand te behandelen, "zeker nu gebleken is dat hun politieke strijd om in plaats van het noodzakelijke het haalbare na te streven, heeft aangetoond dat niets in deze Belgische context nog haalbaar is".
Financiële crisis
Voor Valkeniers heeft de huidige financiële crisis ook aangetoond dat België niet werkt.
"België is, naast IJsland dat er nog erger aan toe is, één van de enige landen die van deze hele zaak een soldenverkoop heeft gemaakt van een groot stuk financieel patrimonium. (...) Anders dan in andere landen, heeft de kleine Vlaamse spaarder geen eigen staat. Hij moet het doen met de
Belgische staat."Dedecker
Valkeniers vroeg ten slotte aan Jean-Marie Dedecker - door de media en de traditionele partijen gezien als de 'opslokker van het Vlaams Belang' - om duidelijkheid: moet het nu met België of zonder?
Staat hij voor unitarisme met Rudy Aernoudt, confederalisme of onafhankelijkheid? Is hij voor een donkerblauw liberalisme of voor een sociaal beleid voor de kleine man?
Marc Platel
Een opmerkelijke spreker tijdens de plenaire namiddagzitting was gewezen BRT-journalist en hoofdredacteur van Het Belang van Limburg,
Marc Platel.
Hij schetste als niet-partijlid de verschillende fasen van staatshervorming die België in zijn geschiedenis heeft gekend, om te besluiten dat er geen toekomst meer is voor een Belgische staat. (belga/lpb)
02/11/08 18u23
Geen toekomst meer voor het federalisme, inderdaad !